Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.09.2016.
01:00
B. Đokić - Vesti A

Džihadistu jure po Srbiji

Policija je već nekoliko dana pod uzbunom zbog informacije kako je jedan od vođa pobunjenika iz Sirije Abdul Baset al Sarut prešao granicu i nalazi se u Srbiji. Sumnja se da on pokušava da se iz Turske preko Balkana prebaci u Zapadnu Evropu, koristeći ilegalne kanale kojima se prebacuju hiljade migranata iz Sirije svakog meseca.

youtube.com/Hamada the Boos
Nekada golman, danas terorista: Abdul Baset al Sarut 

Iako su se pojavile informacije da se Al Sarut krije u Beogradu, kako "Vesti" saznaju u policiji i BIA, za sada takve informacije nisu potvrđene.

- Mi smo od jedne prijateljske obaveštajne službe iz EU dobili informaciju kako Al Sarut planira da se prebaci preko Srbije u EU. To je samo obaveštenje i upozorenje da obratimo pažnju na njega. Niko ne tvrdi niti zna da je on zaista u Srbiji, ali postoje obaveštajne informacije, zbog čega su sve policijske stanice u Srbiji dobile cirkularno pismo sa fotografijom Al Saruta, njegovim ličnim podacima i uputstvom šta da rade ukoliko ga primete - kaže izvor "Vesti" iz srpskih bezbednosnih službi.

Sarut se inače smatra liderom sirijskih pobunjenika u svom rodnom gradu Homs, a mnogi ga opisuju i kao "ikonu sirijskog proleća", pošto se radi o veoma popularnom momku koji je bio golman u nekadašnjoj fudbalskoj reprezentaciji ove zemlje. Upravo zbog toga su mu dali nadimak Čuvar Revolucije.

Ubijen nekoliko puta

Niko od prijatelja Al Saruta ne zna gde se nalazi, već im se povremeno javlja telefonom. Nekoliko puta su se pojavile informacije da je ubijen, ali bi te priče Al Sarut ubrzo demantovao fotografijama i porukama na internetu. Navodno je preživeo tri atentata. Sva četiri brata Saruta ubile su sirijske snage bezbednosti, kao i strica Mohe Eden el Saruta, koji je likvidiran novembra 2011. godine u Homsu.

Na početku pobune u Siriji priključio se snagama opozicije. Bio je njihov istaknuti aktivista i upravljao je vojnim akcijama oružanih snaga opozicije.

On je vođa pobunjeničke grupe Šuhada al Bajada, koja predstavlja takozvanu umerenu opoziciju u Siriji. Novembra 2015. godine došli su u sukob sa grupom Al Nusra, ogrankom Al Kaide u Siriji, pošto su Sarut i njegovi ljudi optuženi da su se pridružili Islamskoj državi, što nikada nije potvrđeno.

Zbog svoje popularnosti i borbe protiv režima u Siriji, o njemu su snimani i brojni filmovi. Jedan od njih je "Povratak u Homs", dokumentarac iz 2013. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online