Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 08.08.2013.
01:41
B. Đokić - Vesti A

Vehabije usred Šumadije!

Srpske bezbednosne službe uhapsile su grupu vehabija u srcu Šumadije, u selu Bosuta kod Aranđelovca. U pitanju su pripadnici jedne porodice srpske nacionalnosti koji su prešli na islam, a muški članovi porodice su se upravo vratili sa ratišta iz Sirije.

U kući uhapšenih vehabija pronađeno je dosa oružja (Foto: Arhiva

Kako "Vesti" nezvanično saznaju, pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i policije pre nekoliko dana priveli su Gorana Pavlovića i njegovog oca, vojnog penzionera Tomislava, Goranovu suprugu Mirjanu, kao i ćerku i zeta koji su svi prešli u islam i postali pripadnici ekstremističke sekte vehabija.


Oni su promenili veru pre nekoliko godina kada se Goranova ćerka udala za muslimana čije je prezime Cicvara.

Stiglo "pojačanje"

Dan posle hapšenja članova porodice Pavlović, kako kažu stanovnici Bosuta, u selu su se pojavile sumnjive osobe.
- Dan posle hapšenja došlo je nekoliko automobila s novopazarskim registarskim oznakama. Iz njih je izašlo nekoliko muškaraca s dugim bradama i kapicama. Kratko su se zadržali i otišli. Verovatno su to njihovi prijatelji iz vehabističkog pokreta - kažu stanovnici Bosuta.

- Oni su u ovom selu u srcu Šumadije praktikovali vehabizam i ponašali se u skladu s običajima ove sekte. Goran i njegov zet su pre nešto više od godinu dana preko muslimanskih organizacija počeli da odlaze u Siriju gde su se borili na strani pobunjenika. Do sada su nekoliko puta odlazili na ratište u Siriju i vraćali se u Šumadiju da se odmore, a poslednji put su i uhapšeni. U njihovoj kući koje je bila izolovana nađena je veća količina oružja - saznajemo od izvora bliskih istrazi.


Kako kažu za "Vesti", u istrazi, u kući su nađeni jedan automatski pišolj škorpion, malokalibarska puška, lovačka puška dvocevka skraćene cevi, poznatija kao kratež, vazdušna puška, nekoliko kutija dimnih bombi i veća količina municije različitog kalibra.

Rođaci porodice Pavlović kažu da su u poslednje dve-tri godine primetili da se nešto neobično dešava kod njihove familije koja živi blizu njih. Radiša i Branka Pavlović objašnjavaju da su primetili kako su se njihovi rođaci potpuno otuđili od njih, da su se plašili kako možda prodaju drogu, a da nisu mogli da veruju da su postali vehabije.


- Nisu se družili sa rođacima. Taj dan oko devet ujutru pod rotacijama je došlo tridesetak policajaca iz Kragujevca. Većina je bila pod maskama i naoružana automatskim puškama. Pitali su nas gde je njihova kuća, pa su jednog našeg rođaka pozvali da bude svedok pretresa. Čuli smo da je policija našla arsenal oružja. Posle smo čuli da su postali vehabije, nosili su dugačke brade i niko nije mogao da ih vidi. Nisu se javljali nikome ni kada bi prošli putem ispod njihove kuće, a kad bi pitali da se vidimo uvek su nam govorili da imaju goste - kažu njih dvoje.

Spavali na podu

Članovi porodice Pavlović su u srcu Šumadije život organizovali po svim vehbističkom običajima. Iz dnevne sobe u kući izbacili su sav nameštaj i spavali su na podu. Goranova ćerka bila je potpuno zabrađena, samo su joj se videle oči, kako saznaju "Vesti", takva je i privedena.
Njena deca se nisu družila sa decom iz sela i kako kažu komšije praktično ih nikada nisu videli.

Da bi sprečili neželjene goste ove srpske vehabije osim što nisu se družile sa rođacima i komšijama ispred kuće razapeli su veliko padobransko platno da niko ne bi video šta se dešava u dvorištu.


- Mogli su nas sve pobiti, a ne bi znali zašto. Gorana i njegovog zeta smo povremeno u selu viđali. Uvek su bili sa dugim bradama i nekom neobičnom odećom, ali niti smo mi njih smeli nešto da pitamo, niti su oni nas nešto pitali. Znamo da je Tomislav sa porodicom nekada živeo u naselju Cerak u Beogradu. Vratili su se pre nekoliko godina, ali već dve-tri godine sa njima nemamo nikakav kontakt. Videli smo Gorana kako sedi i čita Kuran dok čuva koze - još u strahu pričaju njihovi rođaci i komšije.


Kako saznaju "Vesti"ovoj vehabijske porodici iz Šumadije nakon hapšenja određen je pritvor, ali su nakon dva dana pušteni iz pritvora. Protiv odgovornih biće podneta krivična prijava za nelegalno posedovanje oružja.

Tomislav: Bilo bolje u zatvoru

Reporteri "Vesti" bili su juče do kuće vehabijske porodice Pavlović. U prvom trenutku činilo da se u njoj niko ne živi, ali smo nakon nekoliko poziva videli Tomislava Pavlovića koji je izašao iz kuće. Nije bio raspoložen za razgovor sa novinarima, ali nam je potvrdio da je hapšen.
- Hapsili su i mene jer sam imao lovačko i trofejno oružje. Pitajte policiju i sud zašto su nas hapsili. Neću da pričam o tome, niti želim da me uznemiravaju. Bolje da su me ostavili u zatvoru tamo me barem ne bi uznemiravali - kaže najstariji Pavlović.
Njihova kuća do koje vodi zemljani put potpuno je izolovana od ostalih kuća u selu i sa svake strane u dvorištu nalaze se psi i table s natpisom: Čuvaj se psa, kako bi odbili neželjene posetioce.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.08.2013. 03:24
Kakvi ekscentrici. Sada bi celo selo trebalo da ih oriba, osisa i obtija kao u onom crtanom filmu.
Četvrtak 08.08.2013. 04:42
Pa tu stoku treba pobiti.
Četvrtak 08.08.2013. 07:58
Ne znam ali ko god da predje u tu ,,religiju mira,, ima potrebu da se naoruza....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online