Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.09.2016.
13:07
Tanjug A

"Srbija i Rusija imaće zajedničke institucije, premijer je obećao"

Lider Srpske narodne partije Nenad Popović izjavio je da je od premijera Vučića dobio garancije da će Srbija dobiti institutcije za razvoj odnosa sa Rusijom. On smatra da je formiranje tih institucija u najboljem interesu, pre svega, Srbije.

www.mc.rs
Rusija uvek bila najbliži saveznik: Nenad Popović

- Sledećeg meseca nas očekuju važni događaji za razvoj srpsko-ruskih odnosa. Od sastanka mešovitog komiteta vlada Srbije i Rusije, preko otvaranja počasnog konzulata Srbije u Sankt Peterburgu, do važne posete premijera Medvedeva Srbiji u drugoj polovini oktobra - naveo je Popović u intervjuu za Tass. 

Nada se, kaže, da će do tada vlada formirati institucije za saradnju sa Rusijom, kako bi Srbija mogla na najbolji mogući način da iskoristi sve pozitivne efekte i potencijale međudržavne saradnje dveju država. 

- Naša koalicija je to obećala svima koji su glasali za nas na izborima. Ja sam od premijera Srbije dobio čvrste garancije da će takve institucije biti formirane u najskorijem roku. Jer formiranje tih instutucija je u najboljem interesu, pre svega, Srbije - rekao je Popović. 

Milo gura narod u NATO

Upitan kako ocenjuje pokušaj crnogorskog državnog vrha da, bez sprovođenja referenduma, uvede Crnu Goru u NATO, Popović kaže da je to nedopustivo, jer siguran je, kaže, da više od 90 odsto građana te države to ne želi. 

On tvrdi da je srpski narod u Crnoj Gori izložen "identitetskom genocidu". 

- Svakodnevno upozoravam na kršenje osnovnih ljudskih prava srpskog naroda u Crnoj Gori. Guše se prava srpskog naroda na slobodno izražavanje - naveo je šef SNP-a i dodao da zvanični Beograd zato mora energičnije da zaštiti prava i interese Srba u Crnoj Gori. 

Ocenio je da aktuelni crnogorski premijer Milo Đukanović želi da izbriše kolektivno pamćenje naroda u Crnoj Gori, da narod zaboravi da ga je bombardovao NATO i da zaboravi da mu je Rusija uvek bila najbliži prijatelj. 

Popović smatra da ti pritisci i pokušaji promene svesti naroda idu toliko daleko da vlast u Crnoj Gori sada pokušava da uspostavi nasilnu autokefalnost crnogorske crkve, po sličnom scenariju koji smo mogli da vidimo u Ukrajini. 

Nedopustivo je, istakao je, da crnogorska vlast, protivno volji naroda, gura Crnu Goru u NATO, koji je bombardovao 1999. 

- Siguran sam da više od 90 odsto građana Crne Gore ne želi da uđe u NATO. Zato se vlast u Podgorici plaši da sprovede referendum o tom pitanju. Crna Gora je uvek u svojoj istoriji bila saveznik Rusije. A pogledajte sada je vlast u Crnoj Gori, ponovo protiv volje naroda, uvela sankcije Rusiji - rekao je Popović. 

Podrška Dodiku

Na konstataciju da je njegova partija snažno podržala referendum o Danu Republike u Republici Srpskoj, iako je vladajuća koalicija u Srbiji okupljena oko SNS-a zauzela neutralni stav o tom pitanju, Popović kaže da je to put da RS učvrsti svoj suverenitet zagarantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom. 

Licemernim je ocenio ponašanje pojedinih zapadnih država, koje se protive referendumu a važe za najveće zaštitnike demokratskih vrednosti. 

- Zašto bi onda neko oduzeo osnovno demokratsko pravo Srbima, osim ako ne smatra da Srbi kao narod vrede manje od drugih naroda u Evropi - rekao je Popović.

Pobeđuje jedinstvena Rusija

A na pitanje šta očekuje od predstojećih izbora u Rusiji, Popović kaže da je ubeđen da će Jedinstvena Rusija ruskog predsednika Vladimira Putina odneti ubedljivu pobedu. 
- Zato Srpska narodna partija i ja lično dajemo najsnažniju podršku Jedinstvenoj Rusiji da pobedi na ovim izborima - rekao je Popović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online