Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 17.09.2016.
01:00
D. Dekić - Vesti A

Džaba ograde, nema odbrane!

Najava iz srpske vlasti o mogućim drastičnim merama protiv nekontrolisanog priliva migranata uz granične prepreke i ograde, prema rečima direktora Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila Radoša Đurovića, neće imati efekta.

Reuters
Bušno kao rešeto: Mađarska granična barijera

On ne isključuje crni scenario, da se Srbija uskoro nađe između čekića i nakovnja, jer Grčka, Bugarska i Makedonija propuštaju migranate da bi ih se rešili, a Mađarska, Hrvatska i Slovenija im ne dopuštaju ulazak.

Đurović kaže da su drastične mere koje je najavio ministar za rad Aleksandar Vulin bez racionalnog osnova.

EU može da žrtvuje Balkan

Đurović upozorava da se Srbija s izbegličkim problemom može suočavati narednih 10 godina. A strahuje da bi EU mogla da žrtvuje Balkan pretvarajući ga u migrantski sabirni centar ako se problem iskomplikuje.

Svi taoci Turske

- Priliv migranata je van kontrole naše vlasti jer je reč o interkontinentalnim migracijama. Da ih podizanje ograda neće sprečiti, primer je Mađarska koja diže i drugi zid na granici jer prvi nije zaustavio kolone. Pri tom, tu granicu je lakše kontrolisati od srpskih istočnih i južnih. Srbija je u mnogo težem položaju jer su međe ka Makedoniji i Bugarskoj planinske, a tu je i Kosovo, pa migranti prolaze peške pravcima koji su neprohodni za vozila naše vojske i policije - objašnjava Đurović za "Vesti".

On objašnjava da čak i da Srbija zaustavi 1.000 ljudi, oni će opet probati da pređu granicu već sledećeg dana, pošto imaju i vremena i volje da dođu do EU.

Loviti trgovce ljudima

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević kaže da žice na granici samo uvećavaju zaradu krijumčara.
- Zato je neophodna akcija suzbijanja trgovine ljudima. Incidenti i bolesti su izolovane pojave, ali bi država morala da se suoči sa brigom o zdravstvenoj zaštiti i smeštaju migranata - kaže Antonijević za "Vesti" i ukazuje da je sada deset puta manji migrantski talas nego prošle godine.

- Migrantska kriza zavisi od Turske, jer ako ta zemlja propusti ogroman broj izbeglica, onda tu zaustavljanja nema. A pošto Srbija nije članica EU, o njoj niko ne brine - ukazuje Đurović.

On ističe da je već više od 4.000 migranata u kolektivnim centrima, a 3.000 luta Srbijom. Pošto za njih nema socijalne, psihološke i zdravstvene pomoći javile su se boginje, a i u bezbednosnom smislu postaju bure baruta.

Vučić ugrozio bezbednost naroda

- Srpska vlast ide u pogrešnom pravcu, jer umesto najava o ogradama, javnost treba pripremiti na činjenicu da će ovaj problem biti dugotrajan - kaže Đurović i smatra neumesnim likovanje političara koji su za podizanje zidova ne razmišljajući da su uzroci problema izvan Srbije.

Liberalni pristup migrantskoj krizi već više od godinu dana kritikuju parlamentarne partije Srpski pokret Dveri i Srpska narodna partija.

- Vučićeva vlast je puštala nekontrolisano kretanje migranata i napade na naše građane. Tražili smo kvote za ulazak i jačanje bezbednosti, a Vučić se nije saglasio s nama i slušajući Brisel ugrozio je bezbednost naroda - zaključuju Dveri.

Srbija podmetnuta teroristima

- Vučić je osim nekontrolisanog priliva migranata po savetu stranih tutora, uvezao i zatvorenike iz američkih vojnih zatvora Gvantanama. Time je Srbiju pretvorio u potencijalnu metu terorističkih napada. Vlast ne sme da kaže istinu i prizna pogrešnu politiku - navode Dveri.

SNP ističe da se pokazalo da je njihov lider Nenad Popović bio u pravu kada je prošle godine tražio zatvaranje granica.

- U Srbiji su hiljade nelegalnih migranata koji sve češće čine teška krivična dela, kao što je pokušaj ubistva u Šidu. Neophodno je zatvoriti granice kao što su to uradili Mađari zbog nekontrolisanog priliva migranata. Jer, prema obaveštajnim podacima, među njima je veliki broj terorista i opasnih zatvorenika izgnanih iz arapskih zemalja - kažu u SNP-u.

POVEZANE VESTI

Subota 17.09.2016. 16:03
NWO i ovo podrazumeva - sansa za odbranu ne postoji. Ograda moze da napravi samo gore stanje - jer svaka ograda pukne pod pritiskom nagomilane mase a onda nastaje HAOS.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online