Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.09.2016.
16:23
Tanjug, Vestionline A

Američki tužilac: Procesuiraću albanske zločine bez straha

Glavni tužilac Specijalnog suda za zločine OVK na Kosovu Dejvid Švendiman poručio je da će svoj posao obavljati profesionalno.

A. Čukić
Da li će albanski zločinci konačno platititi za svoja nedela

On je istakao i da će istrage protiv odgovornih za zločine voditi "nepristrasno i bez straha".

- Odluke ću donositi na osnovu činjenica koje imamo i koje ćemo nastaviti da prikupljamo. Radiću pravično, energično, bez straha ili pristrasnosti - rekao je on u Hagu, na prvoj konferenciji za novinare od izbora na funkciju specijalnog tužioca tog suda.

Bivši američki tužilac rekao je i da je "svestan političke osetljivosti" svoga rada, ali je ponovio da će biti vođen činjenicama i zakonom.

Takođe se osvrnuo na težak put od ideje do uspostavljanja specijalnog suda i zahvalio se na finansijskoj i drugoj podršci Evropske unije, Holandije, SAD i drugih u međunarodnoj zajednici.

- Niko ne treba da sumnja da je ovo vrlo ozbiljan poduhvat - naglasio je Švendiman.

On nije želeo da spekuliše o broju optužnica, kao ni o vremenu kad će optužnice biti podignute dodavši da će javnost biti odmah upoznata sa podizanjem optužnice.

- Čvrsto verujem da žurba nije prijatelj pravde, ali to nije ni nepotrebno odlaganje - rekao je on obećavši da toga neće biti u sferama koje su u njegovoj nadležnosti.

On je ponovio da je preostalo još posla koji treba da se uradi, te da će ga biti još više pre nego što bude u mogućnosti da donese formalne odluke o optužnicama.

- Kad budemo spremni uradiću ono na šta me obavezuju dokazi i zakon, nijedan minut pre, nijedan minut posle - naglasio je on.

Procesuiranja masovnih zločina bolno

Takođe je upozorio da ne treba verovati nikakvim informacijama koje dolaze iz neimenovanih izvora, već samo onima koje dolaze od njega lično ili suda.

Naglasio je da deluje kao nezavisan tužilac i da ne prima naloge ni od koga.

Njegova profesinalna dužnost je, kako je dodao, da potvrđuje optužnice na osnovu dovoljnih dokaza, a odgovornost da žrtve obavesti u vezi sa napretkom istraga.

- Ja sam u obavezi da štitim žrtve i da obezbedim da zaštićene informacije ostanu poverljive i sigurne, da svedoci koji nam daju dokaze ne bi bili zastrašeni, povređeni ili da im se preti - rekao je on.

Švendiman, koji je 30 godina bio tužilac u Americi, a radio je i u Bosni i Hercegovini i Avganistanu, rekao je da iz ličnog iskustva zna koliko bolno može da bude procesuiranje masovnih zločina.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online