Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.06.2010.
12:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Zukorlić osniva stranku?

Ljut na Centralnu izbornu komisiju, "koja je protežirala Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića", predsednik Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić zapretio je, nekoliko dana pred izbore za Bošnjački nacionalni savet, da će, ako bude trebalo, pozvati svoje pristalice da sruše gradsku vlast u Novom Pazaru i izbore se za raspisivanje novih vanrednih izbora.

Muftija Zukorlić i Mirsad Đerlek proglašavaju pobedu
 

Muftija je tom prilikom, a i više puta posle toga, naglašavao da su Ugljanin i Ljajić izigrali poverenje Bošnjaka, da su pioni Beograda i da Bošnjaci treba da pripremaju neku "treću političku opciju", koja će pobediti na sledećim izborima.

- Neću se baviti politikom, niti ću osnivati neku novu stranku, jer moj cilj nisu parcijalni interesi i stranačka borba za vlast, već rešavanje ključnih interesa Bošnjaka preko institucija kakve su Bošnjački nacionalni savet, Internacionalni univerzitet i Islamska zajednica - kaže Zukorlić i naglašava da je "zrelo" za osnivanje neke nove "treće" političke opcije.

- Postoje dva načina da se artikuliše volja Bošnjaka koja je demonstrirana na izborima za Bošnjački nacionalni savet: ili će se nekoliko manjih opozicionih partija udružiti u jedan novi i moćan blok, ili će doći do formiranja potpuno nove političke opcije. Ta treća opcija će se brzo pojaviti - smatra Zukorlić.

Muftijom tresu Dodika

Sled sandžačkih događaja i najave predsednika BKZ i glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića da je zrelo za treću političku opciju je, kako saznaju "Vesti" u srpskim političkim krugovima, prouzrokovana namernošću bošnjačke opcije Harisa Silajdžića da "uticajem na Sandžak, uzvrati Beogradu zbog specijalnih i paralelnih veza sa Republikom Srpskom".
-U Sarajevu smatraju da su bošnjački lideri Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin beogradizovani i umireni, pa je ta eventualna nova politička opcija koju pominje muftija, način da Sandžak zatalasa Srbiju i RS, kako se u Sarajevu smatra istom merom- tvrdi naš sagovornik.

Mada "neće smeti" direktno u politiku, jer ne želi da se odrekne još uvek mnogo sigurnije "ahmedije" i "mantija", Zukorlić će, kako tvrde bolji poznavaoci prilika u Novom Pazaru, učiniti sve da: parama, kadrovima, infrastrukturom i brojnim članstvom što pre osnuje blok koji će se odlučno suprostaviti Ugljaninu i Ljajiću. Najviše šansi da bude "glavni" u tom trećem bloku ima bivši gradonačelnik Novog Pazara dr Mirsad Đerlek, koji je i smenjen zato što je "više slušao Zukorlića nego Ljajića", a na poslednjim izborima direktno je podržao Zukorlićevu Bošnjačku kulturnu zajednicu. U ovom bloku bili bi i Narodni pokret Sandžaka iz Sjenice, na čijem je čelu bivši poslanik SDA Džemail Suljević, Demokratska partija Sandžaka iz Priboja, još nekoliko manjih partija, a možda i LBO Čedomira Jovanovića koja je takođe podržala Zukorlića.

SDP čuva energiju za "prave" izbore

Postoje u Sandžaku i mišljenja da Zukorlićev dobar rezultat na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka nije realan, da muftija svoj uspeh duguje indolentnosti Rasima Ljajića, koji nije hteo da se meša u izbornu kampanju, i da će na eventualnim izborima sve biti drugačije.
- Nadležnosti Nacionalnog saveta su male i tačno određene, zato nismo hteli da u kampanji trošimo veliku energiju, muftija je to iskoristio, zloupotrebio je i kompletnu Islamsku zajednicu i tako "oteo" i deo našeg članstva. Ali, na izborima za parlament Srbije i gradsku vlast sve će biti drugačije - uveren je Mirsad Jusufović, generalni sekretar Sandžačke demokratske partije.

- Pre mislim da će Zukorlić osnovati novu stranku i da će na njenom čelu formalno biti neko blizak njegovoj Islamskoj zajednici, ko ne nosi "ahmediju" ili neko sa njegovog Internacionalnog univerziteta, on nema mnogo poverenja u male stranke i njihove lidere koji uvek mogu da ga izigraju, moguće je da je kroz kampanju za Bošnjački nacionalni savet već isprofilisao ličnost koja će umesto njega voditi buduću stranku - kaže jedan od bliskih Zukorlićevih saradnika.
 

U registar bez problema

Nova sandžačka partija može, prema zakonu o političkim partijama da se registruje sa 1.000 potpisa građana, ukoliko je reč o manjinskoj partiji i da u roku od 30 dana od osnivanja i donošenja statuta stranke, preda zahtev za registraciju.
Ukoliko ima nedostataka u prijavi, nova opcija mora da ih otkloni u roku ne dužem od 30, a ne kraćem od 15 dana, a Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu potom ima rok od 30 dana da donese rešenje o upisu u registar stranaka.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online