Petak 11.06.2010.
12:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Zukorlić osniva stranku?

Muftija Zukorlić i Mirsad Đerlek proglašavaju pobedu
 

Muftija je tom prilikom, a i više puta posle toga, naglašavao da su Ugljanin i Ljajić izigrali poverenje Bošnjaka, da su pioni Beograda i da Bošnjaci treba da pripremaju neku "treću političku opciju", koja će pobediti na sledećim izborima.

- Neću se baviti politikom, niti ću osnivati neku novu stranku, jer moj cilj nisu parcijalni interesi i stranačka borba za vlast, već rešavanje ključnih interesa Bošnjaka preko institucija kakve su Bošnjački nacionalni savet, Internacionalni univerzitet i Islamska zajednica - kaže Zukorlić i naglašava da je "zrelo" za osnivanje neke nove "treće" političke opcije.

- Postoje dva načina da se artikuliše volja Bošnjaka koja je demonstrirana na izborima za Bošnjački nacionalni savet: ili će se nekoliko manjih opozicionih partija udružiti u jedan novi i moćan blok, ili će doći do formiranja potpuno nove političke opcije. Ta treća opcija će se brzo pojaviti - smatra Zukorlić.

Muftijom tresu Dodika

Sled sandžačkih događaja i najave predsednika BKZ i glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića da je zrelo za treću političku opciju je, kako saznaju "Vesti" u srpskim političkim krugovima, prouzrokovana namernošću bošnjačke opcije Harisa Silajdžića da "uticajem na Sandžak, uzvrati Beogradu zbog specijalnih i paralelnih veza sa Republikom Srpskom".
-U Sarajevu smatraju da su bošnjački lideri Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin beogradizovani i umireni, pa je ta eventualna nova politička opcija koju pominje muftija, način da Sandžak zatalasa Srbiju i RS, kako se u Sarajevu smatra istom merom- tvrdi naš sagovornik.

Mada "neće smeti" direktno u politiku, jer ne želi da se odrekne još uvek mnogo sigurnije "ahmedije" i "mantija", Zukorlić će, kako tvrde bolji poznavaoci prilika u Novom Pazaru, učiniti sve da: parama, kadrovima, infrastrukturom i brojnim članstvom što pre osnuje blok koji će se odlučno suprostaviti Ugljaninu i Ljajiću. Najviše šansi da bude "glavni" u tom trećem bloku ima bivši gradonačelnik Novog Pazara dr Mirsad Đerlek, koji je i smenjen zato što je "više slušao Zukorlića nego Ljajića", a na poslednjim izborima direktno je podržao Zukorlićevu Bošnjačku kulturnu zajednicu. U ovom bloku bili bi i Narodni pokret Sandžaka iz Sjenice, na čijem je čelu bivši poslanik SDA Džemail Suljević, Demokratska partija Sandžaka iz Priboja, još nekoliko manjih partija, a možda i LBO Čedomira Jovanovića koja je takođe podržala Zukorlića.

SDP čuva energiju za "prave" izbore

Postoje u Sandžaku i mišljenja da Zukorlićev dobar rezultat na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka nije realan, da muftija svoj uspeh duguje indolentnosti Rasima Ljajića, koji nije hteo da se meša u izbornu kampanju, i da će na eventualnim izborima sve biti drugačije.
- Nadležnosti Nacionalnog saveta su male i tačno određene, zato nismo hteli da u kampanji trošimo veliku energiju, muftija je to iskoristio, zloupotrebio je i kompletnu Islamsku zajednicu i tako "oteo" i deo našeg članstva. Ali, na izborima za parlament Srbije i gradsku vlast sve će biti drugačije - uveren je Mirsad Jusufović, generalni sekretar Sandžačke demokratske partije.

- Pre mislim da će Zukorlić osnovati novu stranku i da će na njenom čelu formalno biti neko blizak njegovoj Islamskoj zajednici, ko ne nosi "ahmediju" ili neko sa njegovog Internacionalnog univerziteta, on nema mnogo poverenja u male stranke i njihove lidere koji uvek mogu da ga izigraju, moguće je da je kroz kampanju za Bošnjački nacionalni savet već isprofilisao ličnost koja će umesto njega voditi buduću stranku - kaže jedan od bliskih Zukorlićevih saradnika.
 

U registar bez problema

Nova sandžačka partija može, prema zakonu o političkim partijama da se registruje sa 1.000 potpisa građana, ukoliko je reč o manjinskoj partiji i da u roku od 30 dana od osnivanja i donošenja statuta stranke, preda zahtev za registraciju.
Ukoliko ima nedostataka u prijavi, nova opcija mora da ih otkloni u roku ne dužem od 30, a ne kraćem od 15 dana, a Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu potom ima rok od 30 dana da donese rešenje o upisu u registar stranaka.

2024 © - Vesti online