Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 06.09.2016.
18:28
Tanjug, Vestionline A

"Želimo u EU, ali..."

Članstvo u EU za Srbiju ostaje jedan od najviših spoljnopolitičkih prioriteta, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na Bledu.

Tanjug
Dačić rezervisano o EU

On je dodao da je jačanje regionalne saradnje u svim segmentima jedno od ključnih sredstava na putu tog članstva.

Dačić je na panelu "Zapadni Balkan: da li je EU i dalje faktor privlačenja?" koji se održava u okviru Bledskog strateškog foruma, istakao i da smo do sada bili svedoci da perspektiva članstva daje snažan podstrek sveobuhvatnim reformama koje Srbija sprovodi, ali i podsticaj pomirenju i regionalnoj saradnji na Balkanu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

- Obećanje dato državama regiona Solunskim dokumentom, da će postati punopravne članice EU po ispunjenju uslova, uliva nadu da će naši napori da izgradimo demokratska društva i konkurentne ekonomije, u okviru šireg regiona opredeljenog za mir i stabilnost, biti prepoznati od strane EU - rekao je Dačić.

On je podsetio da su od 2003. godine, samo Slovenija i Hrvatska postale države članice, Srbija i Crna Gora su započele pristupne pregovore, koje Makedonija, iako već dugi niz godina kandidat za članstvo, još uvek nije započela.

Podsetio je i da Albanija, iako kandidat, nije otvorila pristupne pregovore, dok BiH ima status potencijalnog kandidata.

Politika uslovljavanja problem

Dačić je, međutim, naglasio da je entuzijazam za članstvo na strani država kandidata i potencijalnih kandidata i dalje značajno visok.

Prema njegovim rečima, opšta politička klima u kojoj se odvija proces proširenja EU za države Zapadnog Balkana je značajno drugačija i ne tako povoljna, jer EU, suočavajući se sa posledicama ekonomske i migracione krize, Bregzita i terorizmom, rizikuje da u očima javnosti, sopstvenih članica i kandidata, izgubi svoju privlačnost.

On je napomenuo i da se politika uslovljavanja neretko sprovodi bez dovoljno političkog razumevanja, čime se u javnosti država kandidata stvara utisak neravnopravnog odnosa, a postavljeni uslovi izgledaju kao "pokretna meta".

On je, međutim, poručio i da nismo idealisti, te da smo svesni da je EU danas, značajno drugačija, u političkom i ekonomskom smislu od one koja je kreirala Solunsku agendu.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.09.2016. 21:40
Druze Dacicu,nemoze tako!Kao prvo ,posto je to jako vazna stvar,nemozes kazati "Zelimo u EU.....",jer opet ponavljam,vazna je to odluka ,i kao predstavnik sadasnje vlasti,trebalo je pitati Narod koji vas je na (ne)demokratski nacin izabrao,dali je i taj Narod istog misljenja..Samo da podsetim,nije davno biloa ta tvorevina u koju zelite da nas uvedete,zajedno sa ostalim mentorima ,bacala je bombe na nasu zemlju,i jos uvek postavljaju uslove na stetu Srbskoga Naroda.Moracete bilo kada ipak pitati taj napaceni Narod za neke stvari.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online