Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.09.2016.
02:00
D. Dekić - Vesti A

Vučić i Orban: Prijateljsko dizanje žice

Zajedno protiv nove migrantske krize, u najkraćem je poruka susreta premijera Mađarske Viktora Orbana i Srbije Aleksandra Vučića. Orban ne krije interes Budimpešte da niko na ilegalan način ne pređe u Srbiju, jer se time povećava i bezbednost njegove zemlje, a Vučić uzvraća da Srbija nema problem sa tim da, prijateljska Mađarska, Srbiji pomogne u ljudstvu i tehnički.

A. Čukić
Drugarski zidovi na granici: Orban i Vučić

Veliko komšijsko prijateljstvo, prema oceni Dragana Popovića iz Kuće ljudskih prava, može se tumačiti kao paravan za bodljikavu žicu koju je Mađarska podigla na granici prema Srbiji, dok je Budimpešta spremna kako je i bila, da opet iz sopstvenih interesa bude na strani Beograda u sukobu sa Zagrebom.

- Vidimo da su ti odnosi, kako i Orban i Vučić sugerišu, sjajni. Međutim, indikativno je kako srpski premijer bira prijatelje ako se ima u vidu niz problematičnih izjava njegovog mađarskog kolege, i da je Orban odbacio zaštitu ljudskih prava. Zato ovo savezništvo daje razloga za brigu - ukazuje za "Vesti" Popović.

Problemi sa migrantima

Aleksandar Vučić je ukazujući da je u Srbiji 5.000 migranata, od kojih 81 odsto ekonomskih iz Avganistana, naveo da se javljaju problemi zbog njihovih tuča, ali i pljački trgovinskih objekata.
- Troškovi su nam veliki, ima problema oko smeštajnih kapaciteta, a treba i svakodnevno nahraniti 5.000 ljudi - naveo je srpski premijer.

Na srpskoj granici osvanuo je i dodatni štit od 50 policajaca iz Češke koji su se mađarskim kolegama pridružili u patroliranju. Orban ističe da ga brine "labav" dogovor Turske i Nemačke.

- Ne možemo biti glupi i isključiti da se ponovi prošlogodišnja kriza - kazao je mađarski premijer, istakavši da će pomoći samo na način koji Beograd prihvati.

Ekonomski interesi

Dragan Popović napominje da je obojici državnika u Zagrebu, neprijatelj prvenstveno Socijaldemokratska partija, kao ideološki drugačija, ali tu, kako napominje ima i drugih važnih interesa, prvenstveno ekonomskih.
- Mađarska još iz vremena SDP-a na vlasti ima problem naftne kompanije Mol sa Inom, a inače je Orban kao desničar u boljim odnosima sa HDZ-om i srpskim naprednjacima zbog te ideološke srodnosti - pojašnjava Popović.

Dragan Popović, međutim, smatra da je reč o "lažnoj pomoći" Mađarske.

- Cilj Orbana je da spreči da migranti koji nadolaze, uđu u njegovu zemlju. Očito se rukovodi se onom "što dalje to bolje", odnosno "brigo moja pređi na drugoga". Ovim što radi, u stvari neće pomoći rešenju - zaključio je Popović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online