Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 05.09.2016.
08:52
alo.rs A

Hrvatski špijun na saslušanju: Možda sam slučajno otkrivao informacije

Čedo Čolović (57), nekadašnji oficir Vojske Republike Srpske Krajine nevešto se pravdao na saslušanju u Tužilaštvu da nije strani agent, te da je neke informacije preneo sasvim slučajno, prenose mediji. Njemu je na predlog Višeg javnog tužilaštva određen pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bekstva i kako ne bi uticao na svedoke.

M. Karović
Osumnjičenom za špijunažu određen pritvor od 30 dana

Kako “Alo!” saznaje, Čolović na saslušanju, koje je trajalo više sati, nije pokazao trunku nervoze, te je smireno odgovarao na sva pitanja.

- Nisam špijun! Srbija je moja jedina država. Za nju sam ratovao devedesetih. Ako sam i preneo neke informacije, koje sam saznao iz radoznalosti, to sigurno nije bila špijunaža - tvrdio je juče Čolović.

Kuća u Tepljuhu

Čolović je povremeno odlazio u Hrvatsku da sredi vinograd. Obično je putovao krajem avgusta i tamo ostajao oko mesec dana, dok ne obere grožđe. Jesen i zimu je provodio kod zeta i sestre u Ugrinovcima - kaže njegov prijatelj iz Ugrinovaca.

On je detaljno pričao kako je bio dobrovoljac u ratu, kao i o svom ranjavanju.

- Zdravlje mi nije najbolje. Ja sam 80 odsto invalid, a ne špijun. Fizički nisam sposoban da se bavim takvim poslom, niti bih zbog toga ugrožavao već narušeno zdravlje - naveo je Čolović.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je tužilac predložio sudiji za prethodni postupak određivanje pritvora da osumnjičeni ne bi ponovio krivično delo, kao i zbog uznemiravanja javnosti i činjenice da je za ovo krivično delo zaprećeno kaznom do 15 godina zatvora.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je u petak 2. septembra saopštilo da je Čedo Čolović uhapšen u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA) i da je osumnjičen za špijunažu.

On ima dvojno državljanstvo, srpsko i hrvatsko. Do 1990. je živeo i radio u Hrvatskoj. U Srbiju je došao kao izbeglica, u avgustu 1995. godine, u vreme hrvatske vojno-policijske operacije "Oluja" i imao je stalno prebivalište u selu Ugrinovci.

Tužilaštvo sumnja da je Čolović Hrvatskoj prodavao poverljive vojno-obaveštajne podatke, na osnovu kojih je protiv srpskih vojnika i oficira podignuto oko devet optužnica za ratne zločine.

Uhapšen je u Ugrinovcima, posle kupovine autobuske karte, zbog čega se sumnja da se spremao da pobegne u Hrvatsku posle dojave da je otkriveno da je špijun.

Čolovićeva sestra Anaka i zet Milan Borković rekli su juče za ovaj list da su Čeda videli neposredno posle hapšenja, kada ga je BIA dovela da prisustvuje pretresu njegove sobe.

- Nije bio uplašen, jer po prirodi nije strašljiv! Tada nismo ništa mogli da pričamo sa njim. U subotu po podne smo otišli da ga posetimo, ali nas nisu pustili da uđemo kod njega. Rekli su nam da moramo da sačekamo da prođe saslušanje i da će nas onda pustiti da ga vidimo - kaže zet Milan.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.09.2016. 19:21
Č.Č. iz Drniša je uhapšen kao špijun ama-ter, da bi se preko njega (svedok saradnik) otkrili GLAVNI špijuni profesionalci u vrhovima službi i držvnih organa.. Mnogi su se naglo razboleli ili odleteli za inostranstvo. Neki nisu znali da davanje poverljivih informacija i omogućavanje lopovske privatizacija, takođe može biti špijunaža u korist hrvatskih tajkuna (ili ruskih?).
Sreda 07.09.2016. 19:22
Selakovic je postavio temelje efikasnog pravosudja, a Kuburovicka ih nadogradila. Brzinska pravda, nema odugovlacenja, valjanja predmeta po fiokama. O efikasnosti BIA da i ne govorim. Ni Cedo 007 nije mogao da im doskoci, a kako bi CIA, MI6, BND ili Mosad. Jedva cekam konferenciju za stampu naseg premijera, da cujemo kakve je sve srpske tajne ovaj ekspert spijunaze preneo Hrvatima. U medjuvremenu isecite mi struju, reko MMF.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online