Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.08.2016.
09:48
Vestionline, Gradskibiro.rs A

Izdavači: Problem pri uvozu udžbenika PDV, carina nije problem

Direktorka izdavačke kuće "English book" Liza Braun izjavila je da je najveći problem za izdavače koji uvoze knjige u Srbiju Porez na dodatu vrednost (PDV).

Miroslav Miškov/gradskibiro.rs
Direktorka izdavačke kuće "English book" Liza Braun

- Od kada je uveden PDV to je uglavnom najveći problem za izdavaće koji uvoze knjige, jer vi morate da platite PDV na ulasku knjiga u zemlju. Vi uvozite uoči školske godine, a vi u to vreme još niste počeli da prodajete knjige. I to je problem. Plaćate PDV pre nego što ste počeli da zarađujete taj novac - rekla je Liza Braun za portal Gradskibiro.

Ona je rekla da je PDV 10 odsto i da je u nekim zemljama u okruženju i veći.

- To (10 odsto)  i nije tako strašno. Može da bude i 20 odsto kao i za druge proizvode. Carine nema, što je jedna dobra poenta. Ne mogu da se žalim. U nekim zemljama je PDV veći kao u Republici Srpskoj 17,5 odsto, ali u Engleskoj nema PDV za knjige - kazala je Liza Braun.

Liza Braun kazala je da neki izdavači iz Srbije štampaju knjige u Kini i da im se to isplati, zbog niže cene papira.

Upravnik Carinarnice Beograd Željko Popović rekao je za portal Gradskibiro da je stopa carine za uvoz udžbenike jedan odsto i da su uslovi i potrebna dokumentacija za sve koji uvoze udžbenike isti i da je jedino potrebno da postoji rešenje o odobravanju udžbenika Ministarstva prosvete.

- Saglasno navedenim odredbama zakona o PDV-u i pravilnika kao , dokaz na osnovu kojeg su knjige odobrene kao udžbenici a koji izdaje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, to je razlika koja treba da se napravi - knjige i udžbenici. Pdv je 10 ili 20 odsto - naveo je on.

Miroslav Miškov/gradskibiro.rs
Upravnik Carinarnice Beograd Željko Popović

On je dodao da je stopa carinjenja za udžbenike jedan odsto ili 0 odsto ako je potpisan sporazum o uvozu predmeta prosvetnog, naučnog i kulturnog karaktera.

- Preferencijalna carinska stopa prema svim Sporazumima o slobodnoj trgovini je nula odsto. Tako da za zemlje članice koje su potpisale taj Sporazum je carinska stopa 0 odsto. U ovaj tarifni stav ne ulaze samo knjige, već i radne sveske, brošure, praktikumi. Za sve to što se svrstava u ovaj tarifni stav je jedan odsto - kazao je on i dodao da takav sporazum sa Srbijom postoji sa 100 zemalja .

Govoreći o uvozu udžbenika iz Kine Popović je rekao da se za robu iz te zemlje sprovodi carinski postupak i da je carinska stopa jedan odsto, kao i da je Kina potpisnica sporazuma  o slobodnoj trgovini.

Komentarišući navode da su često carina i porez veći od vrednosti uvezenih udžbenika, Popović je rekao da to ne može biti.

- Carina je jedan odsto, a PDV može da bude 10 i 20 odsto. U jednom slučaju to je oko 11 odsto, a u drugom oko 21 odsto od vrednosti robe. Tako da carina i porez nikako ne mogu da budu veći od vrednosti robe - kazao je Popović.

- Dosta nedoumica ima oko plaćanja PDV i tu dosta dolazi do nesporazuma sa uvoznica. Ja bih preporučio svima koji uvoze udžbenike a udžbenici su propisani planom i programom za osnovno, srednje i visko obrazovanje da se obrate Ministrastvu prosvete i da traže rešenje o odobravanju udžbenika. U slučaju da dobiju rešenje o odobravanju udžbenika prilikom uvoza robe po zakonu o PDV plaćali bi manju stopu PDV a to je od 10 odsto -  kazao je Popović.

Na pitanje koliko traje procedura carinjenja prilikom uvoza Popović je rekao da je procedura "vrlo kratka, ako su ispunjeni svi uslovi".

- Ako su podneti svi dokumenti koji su potrebni prilikom uvoznog carinjenja, ako je to sve u redu procedura ocarinjenja je vrlo kratka. Potrebno je samo izaći na pregled robe utvrditi da li je činjenično stanje to, da se sravni komadno i to vrlo kratko traje - naveo je Popović.

Popović je kazao da se u slučaju da pravno lice za svoje zaposlene naručije neke knjige za edukaciju svojih zaposlenih, na primer preko interneta treba da sprovede redovan carinski postupak uvoza robe.

 - Dakle, sprovodi se uvoz udžbenika kao za pravno lice - naveo je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online