Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.08.2016.
02:00
Đ. Barović - Vesti A

Ko se kiti perjem "Vesti"?

Pod oznakom "šokantno otkriće" ili "Hag konačno priznao", beogradski mediji su krajem prošle nedelje "ekskluzivno otkrili" ono što su "Vesti" obelodanile još pre više od tri meseca, tačnije u broju od 4. maja.

Vesti
Crno na belo: Strana "Vesti" iz maja

Aktuelni političari iz nove Vlade, ali i opozicije se utrkuju u potvrđivanju ili osporavanju činjenice da su sudije u prvostepenom postupku Radovanu Karadžiću suštinski oslobodile svake krivice nekadašnjeg predsednika SRJ i glavnooptuženog u Haškom tribunalu Slobodana Miloševića.
Tu priču je, tri meseca pošto su "Vesti" detaljno o tome pisale, "otkrio" Endi Vilkokson, naslovljen kao američki "haški istraživač".

- Pronašao sam ih zato što sam pročitao presudu, za razliku od "stručnjaka" u našim medijima i spoljnopolitičkom establišmentu koji to očigledno nisu učinili - objasnio je Vilkokson.
Tragom ovog "otkrića", reagovali su i srpski ministri.

- Nema krivice Miloševića, SR Jugoslavije i Srbije, srušene su laži o genocidu i ratnim zločinima koje su bile osnov za kažnjavanje Srbije i srpskog naroda. Siguran sam da će kad tad doći vreme za priznanje, kao u slučaju Iraka, da je Srbija bila napadana na osnovu lažnih i pogrešnih optužbi - istakao je šef diplomatije Ivica Dačić.

Dačić je podsetio da je od izricanja presude Radovanu Karadžiću prošlo skoro pet meseci, ali, iako je presuda javno objavljena, i pored ukazivanja o činjenici da je u njoj u paragrafu 3460 Milošević oslobođen sumnji za etničko čišćenje i ratne zločine u BiH, "o tome je na Zapadu vladao muk".

- Očigledno da Haškom sudu nije odgovaralo da se suđenje Miloševiću završi, jer bi verovatno bio oslobođen optužbi, kao što je to učinjeno u presudi Karadžiću, na žalost 10 godina kasnije - kazao je Dačić.

Ministar za rad, socijalnu i boračku zaštitu Aleksandar Vulin je istakao da je sud u Hagu potvrdio ispravnost politike bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića.
- Kada takav tribunal prizna da Milošević nije učestvovao u organizovanom zločinačkom poduhvatu, onda je jasno da je Srbija bila u pravu - rekao je Vulin.

Šta kažu paragrafi

Da podsetimo, Marko Sladojević, jedan od Karadžićevih pravnih savetnika prvi je uočio, i "Vestima" preneo, da se u presudi prvom predsedniku Srpske nalaze i šokantni - oslobađajući materijali za Slobodana Miloševića.
- U paragrafima 3274-3297 utvrđeno je kako je srpsko rukovodstvo u BiH učestvovalo u udruženom zločinačkom poduhvatu, ali su sudije izričito odbile da je u tom poduhvatu učestvovao Beograd na čelu sa Miloševićem. Zapravo, Sudsko veće je presudilo da je Milošević delio sa Karadžićem samo nameru i cilj da se sačuva Jugoslavija i spreči otcepljenje Bosne i Hercegovine - objasnio je Sladojević i naveo da se "abolicija" Miloševića može pronaći i u drugim paragrafima obimne presude protiv Karadžića.
- U paragrafu 3460 presude utvrđuje se da je Milošević slao pomoć Srbima u Bosni, ali da je njegov odnos sa političkim rukovodstvom u tolikoj meri bio loš da niti je imao uticaja na njih, niti je delio njihovu politiku, tj. izričito je bio protiv politike rukovodstva sa Pala - ističe Sladojević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online