Ponedeljak 15.08.2016.
02:00
Đ. Barović - Vesti

Ko se kiti perjem "Vesti"?

Vesti
Crno na belo: Strana "Vesti" iz maja

Aktuelni političari iz nove Vlade, ali i opozicije se utrkuju u potvrđivanju ili osporavanju činjenice da su sudije u prvostepenom postupku Radovanu Karadžiću suštinski oslobodile svake krivice nekadašnjeg predsednika SRJ i glavnooptuženog u Haškom tribunalu Slobodana Miloševića.
Tu priču je, tri meseca pošto su "Vesti" detaljno o tome pisale, "otkrio" Endi Vilkokson, naslovljen kao američki "haški istraživač".

- Pronašao sam ih zato što sam pročitao presudu, za razliku od "stručnjaka" u našim medijima i spoljnopolitičkom establišmentu koji to očigledno nisu učinili - objasnio je Vilkokson.
Tragom ovog "otkrića", reagovali su i srpski ministri.

- Nema krivice Miloševića, SR Jugoslavije i Srbije, srušene su laži o genocidu i ratnim zločinima koje su bile osnov za kažnjavanje Srbije i srpskog naroda. Siguran sam da će kad tad doći vreme za priznanje, kao u slučaju Iraka, da je Srbija bila napadana na osnovu lažnih i pogrešnih optužbi - istakao je šef diplomatije Ivica Dačić.

Dačić je podsetio da je od izricanja presude Radovanu Karadžiću prošlo skoro pet meseci, ali, iako je presuda javno objavljena, i pored ukazivanja o činjenici da je u njoj u paragrafu 3460 Milošević oslobođen sumnji za etničko čišćenje i ratne zločine u BiH, "o tome je na Zapadu vladao muk".

- Očigledno da Haškom sudu nije odgovaralo da se suđenje Miloševiću završi, jer bi verovatno bio oslobođen optužbi, kao što je to učinjeno u presudi Karadžiću, na žalost 10 godina kasnije - kazao je Dačić.

Ministar za rad, socijalnu i boračku zaštitu Aleksandar Vulin je istakao da je sud u Hagu potvrdio ispravnost politike bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića.
- Kada takav tribunal prizna da Milošević nije učestvovao u organizovanom zločinačkom poduhvatu, onda je jasno da je Srbija bila u pravu - rekao je Vulin.

Šta kažu paragrafi

Da podsetimo, Marko Sladojević, jedan od Karadžićevih pravnih savetnika prvi je uočio, i "Vestima" preneo, da se u presudi prvom predsedniku Srpske nalaze i šokantni - oslobađajući materijali za Slobodana Miloševića.
- U paragrafima 3274-3297 utvrđeno je kako je srpsko rukovodstvo u BiH učestvovalo u udruženom zločinačkom poduhvatu, ali su sudije izričito odbile da je u tom poduhvatu učestvovao Beograd na čelu sa Miloševićem. Zapravo, Sudsko veće je presudilo da je Milošević delio sa Karadžićem samo nameru i cilj da se sačuva Jugoslavija i spreči otcepljenje Bosne i Hercegovine - objasnio je Sladojević i naveo da se "abolicija" Miloševića može pronaći i u drugim paragrafima obimne presude protiv Karadžića.
- U paragrafu 3460 presude utvrđuje se da je Milošević slao pomoć Srbima u Bosni, ali da je njegov odnos sa političkim rukovodstvom u tolikoj meri bio loš da niti je imao uticaja na njih, niti je delio njihovu politiku, tj. izričito je bio protiv politike rukovodstva sa Pala - ističe Sladojević.

2024 © - Vesti online