Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 12.08.2016.
08:10
Đ. Barović - Vesti A

Zaborav put u nova stradanja

Poslednjih nedelja u listu "Politika" vodi se žučna polemika između čelnih ljudi Srpskog memorijala i v. d. direktora Muzeja žrtava genocida u Beogradu Veljka Đurića Mišine o potrebi da Srbija dobije mesto za imena svih srpskih žrtava u 20. veku. Jedan od aktera te prepiske, inicijator i predsednik Skupštine Društva za podizanje Memorijalnog centra srpskim žrtvama genocida u 20. veku, proslavljeni srpski šahista Aleksandar Matanović u razgovoru za "Vesti" kaže da je i sam zbunjen Đurićevim istupom.

V. Sekulić
Aleksandar Matanović

Ideja o izgradnji Srpskog memorijala dobila je najširu podršku, ali su se pojavili i protivnici?

- Da su za ovih dvadesetak godina uradili barem nešto, ne bismo imali ni "bljeskove" ni "oluje", ni vraćanje ustaškog zaveta "Srbe na vrbe". Neki očito nisu svesni da ova generacija Srba ima izbor: ili da gradi Srpski memorijal, ili da sadi vrbe.

Ipak, i bez tih protivnika negde "škripi" u tom naumu?

- Dva puta smo razgovarali sa predsednikom Srbije, više puta sa patrijarhom, kao i sa mnogim ličnostima iz javnog života. Svi se slažu da je to što radimo ispravno. Ali, uprkos brojnim pokušajima, nikako ne možemo da od Skupštine grada Beograda da dobijemo lokaciju za Memorijal.

Bulajićeva arhiva

Navodno je tek 20 odsto srpskih žrtava popisano?
- Nažalost je tako. Pokojni akademik Milan Bulajić je počeo da prikuplja tu građu i pominje se da je skupio oko 300.000 imena, ali u ona davna vremena je procenjeno da takvi podaci narušavaju bratstvo i jedinstvo. Bulajić je umro, a niko ne zna gde je ta njegova arhiva. Otuda ta imena moraju ponovo da se sakupe.

Možda zato što bi projekat puno koštao?

- Naša je ideja da to ne bude projekat države, već celog srpskog naroda, i iz matice i iz rasejanja. Kontaktirali su nas mnogi ljudi, posebno iz dijaspore sa željom da pomognu. Nedavno me je zvao čovek iz Švedske koji je spreman da za izgradnju Memorijala pokloni 50.000 evra.

Gde je onda zapelo ako novac nije problem?

- Izgradnja Srpskog memorijala nema veze s političkim strankama ili ideologijom. Suština je da Srbi ne zaborave svoje žrtve. Politika zasnovana na principu "ne talasaj" pokazala se pogrešnom jer je proizvela "talasanja" ne samo u Hrvatskoj, već u regionu.

Da li Srpski memorijal može da naruši odnose sa susedima?

- Jad Vašem nije ugrozio odnose Izraela i Nemačke, već je postao prepreka antisemitizma ma gde bio. Jevreji nisu Jad Vašem napravili ni u Aušvicu, ni u drugom konc logoru, već u glavnom gradu Izraela. Ni Srpski memorijal ne treba da se gradi u Jasenovcu, Jadovnu ili drugom stratištu, već u glavnom gradu Srbije. Jedino tako bi svet saznao šta se Srbima događalo, posebno u 20. veku.

Pukao mu film zbog Gotovine

Malo je poznato da je ideja o Srpskom memorijalu vaša?
- Kada su generali Gotovina i Markač oslobođeni u Hagu, meni je pukao film. Bio sam kao čovek poražen međunarodnom pravdom. Nikada se nisam bavio politikom, otišao sam kod Vladislava Jovanovića, nekadašnjeg jugoslovenskog ministra spoljnih poslova i rekao mu da treba da učinimo isto ono što i Jevreji, naš Jad Vašem. Tako je počelo.

Na koji način?
- Dva puta sam bio u Jerusalimu, a oba puta su mi savetovali da posetim Jad Vašem. Svaki stranac koji dođe u Izrael dobija isti savet. I tako decenijama. To je "recept". Ko god dođe u Beograd, biće mu skrenuta pažnja da bi bilo dobro da poseti naš Jad Vašem, odnosno Srpski memorijal. Da smo tako postupali, istina o srpskom stradanju bi se već raširila svetom, a ne bi se u istu ravan stavljali Jasenovac i Jadovno sa Blajburgom.


Ima li pomaka u prikupljanju imena žrtava?
- Nedavno smo se dogovorili sa patrijarhom da se na nivou svih eparhija SPC počne sa prikupljanjem podataka. To je obiman posao, ali ga moramo početi i završiti. Već nam se javljaju mnogi potomci onih koji su stradali, nude i šalju dokumenta.

POVEZANE VESTI

Petak 12.08.2016. 17:51
Ideju za Memorijalni centar je prvi imao prije dvadesetak godina Dragan Djogovic iz dijaspore. I dan danas se bori u realizaciji izgradnje centra, o tome su dosta puta pisali srpski mediji. Ovde link stranice Inicijativa za izgradnju Memorijalnog centra srpskim zrtvama genocida na fejsu.: facebook.com/inicijativa.za.memorijal.srpskim.zrtvama.genocida/
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online