Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 01.08.2016.
09:04
sputniknews.com, Vestionline A

"Milošević je Zapadu poslužio kao žrtveni jarac"

NATO je od 1999. sebi dao za pravo da globalno interveniše. U Siriji je cilj smena režima, to posebno žele SAD. Pravo stanovništva da se izjasni o svojoj budućnosti se osporava ako je protiv interesa Zapada. Iza sukoba sa Rusijom su interesi multinacionalnih korporacija i želja da osvoje nova tržišta i sirovine, smatra austrijski istoričar Kurt Grič, prenosi "Sputnjik".

Reuters
Slobodan Milošević sa porodicom

U Austriji je nedavno objavljena knjiga mladog istoričara Kurta Griča "Rat za Kosovo" u kojoj je posebna pažnja posvećena ulozi medija tokom započinjanja tog konflikta. Za razliku od većine zapadnih istoričara i istraživača društvenih tokova, Grič ima značajno drugačiji pristup. 

- Sve je počelo 1991. godine, kada NATO zbog raspada Varšavskog pakta nije više mogao da se pretvara da predstavlja alijansu protiv nekog drugog vojnog bloka. NATO je tada morao da redefiniše svrhu svog postojanja i da nađe nove ciljeve. Iskoristili su priliku i konflikt na Kosovu za svoj sve veći uticaj - smatra Grič i dodaje:

- I upravo u aprilu 1999. godine, kada je NATO slavio svoju 50. godišnjicu, oni su promenili svrhu Alijanse: od odbrambene namene, prerasli su u vojni savez koji ima zadatak da globalno interveniše. Velika vojna alijansa uvek traži postojanje jasno definisanog neprijatelja, a kako ga oni nisu imali, odlučili su da pokušaju sa promenom kursa ka "vojnom paktu čiji je zadatak globalno intervenisanje". Naravno, iza ovog stoji i velika ratna industrija odnosno mašinerija, borba za naftu i globalnu moć - tvrdi ovaj istoričar.

- Nikada nisam pokušavao da kažem nešto pozitivno ili u korist Miloševića. On je počinio zločine koji su dobro poznati: npr. ubistva novinara u vreme kad je bio na vlasti, što ukazuje da se uklanjanje neistomišljenika može jasno povezati sa njim odnosno njegovom porodicom. Ali, odbijam da verujem u jednu stvar: to što ga danas porede sa Hitlerom - kaže Grič.

- Kao prvo, istorijski gledano, nema dovoljno jasnih činjenica zbog kojeg bi ga mogli porediti sa Hitlerom. Pa čak ni srpsko vojno angažovanje na Kosovu nije za upoređivanje sa nacistima (kao što se čini po zapadnim medijima), jer postoje jasne razlike, i ljudi u Evropi i svetu bi to morali da znaju. Mislim da je Milošević poslužio kao "žrtveni jarac" jer je to bilo potrebno Zapadu, posebno Nemačkoj, kako bi mogli da definišu neprijatelja, i zato su mediji predstavili Miloševića kao zločinca. To je, ponavljam, konstrukcija medija, koja ne odgovara činjenicama - zaključuje ovaj istoričar, a prenosi portal "Sputnjik".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.08.2016. 12:12
Ko ih obrisa kuurac mi posisa .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online