Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 01.08.2016.
02:00
J. L. Petković - Vesti A

Spremaju teren da brišu Kosovo

Već danima traje prepucavanje između Prištine koja traži izbacivanje Kosova iz Ustava Srbije i Beograda koji kaže da je to nedopustiv zahtev.

M. Karović
Srpsko još na papiru: Preambula sadašnjeg ustava Srbije

Kosovska ministarka Edita Tahiri tvrdi da je Brisel tražio od Srbije da odustane od ustavne preambule u okviru EU uslova vezanih za dobrosusedske odnose i Poglavlje 35 koji je Beograd tek otvorio. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić odgovorio je da bi Priština trebalo da "u pokrajinski Ustav što pre unese Srbiju".

Ustav menjati zarad građana

- Što se tiče drugih oblasti u Ustavu (npr. pravosuđe, ustavno sudstvo, teritorijalna decentralizacija itd.), Ustav treba menjati nabolje: zarad Srbije i njenih građana, a ne zarad tzv. evropskog puta po svaku cenu - navodi Srpski pravnički klub.

M. Karović
Neka u Ustav unesu Srbiju: Marko Đurić

Oglasio se i Srpski pravnički klub koji smatra da je ova tema "nametnuta u trenutku kada, posle parlamentarnih izbora, Srbija još nema vladu.

- To nije slučajnost. Neprekidno spominjanje ustavnih promena služi obezvređivanju Ustava kao najvišeg pravnog akta države. Praktično, građane Srbije kao nosioce suverenosti treba učiniti ravnodušnim ako se u jednom momentu pred njih zaista iznesu najosetljivija pitanja da o njima odlučuju na ustavotvornom referendumu. Srbija je zemlja sa bogatom ustavnom tradicijom. U njoj treba čuvati dostojanstvo Ustava izbegavanjem da se o ustavnim promenama govori često i bez osnova - poručio je Srpski pravnički klub.

Klub podseća da "treba graditi pravnu i političku kulturu u kojoj će ustavna stabilnost biti vrhunska vrednost", te da je to "odlika tradicionalnih evropskih demokratija".

- Nasuprot tome, u jednom broju medija, vodi se kampanja koja ima samo jedan cilj: ne da Srbiju ostavi na tzv. evropskom putu, nego da pripremi teren za konačno, ustavnopravno odricanje od Kosova i Metohije. Stoga, kada i ako dođe do reforme Ustava, prembula mora ostati netaknuta. Ona je državotvorni zavet, jer izražava nepokolebljivu težnju da Srbija sačuva KiM i odbrani svoj teritorijalnu celovitost pravnim i demokratskim putem - dodaje Srpski pravnički klub.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.08.2016. 08:25
Била су преко 30 коментара и сви избрисани.
Ponedeljak 01.08.2016. 08:49
Slobodane bre ne pcuvaj više, obrisaše nam svi komentari zbog tebe!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online