Ponedeljak 01.08.2016.
02:00
J. L. Petković - Vesti

Spremaju teren da brišu Kosovo

M. Karović
Srpsko još na papiru: Preambula sadašnjeg ustava Srbije

Kosovska ministarka Edita Tahiri tvrdi da je Brisel tražio od Srbije da odustane od ustavne preambule u okviru EU uslova vezanih za dobrosusedske odnose i Poglavlje 35 koji je Beograd tek otvorio. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić odgovorio je da bi Priština trebalo da "u pokrajinski Ustav što pre unese Srbiju".

Ustav menjati zarad građana

- Što se tiče drugih oblasti u Ustavu (npr. pravosuđe, ustavno sudstvo, teritorijalna decentralizacija itd.), Ustav treba menjati nabolje: zarad Srbije i njenih građana, a ne zarad tzv. evropskog puta po svaku cenu - navodi Srpski pravnički klub.

M. Karović
Neka u Ustav unesu Srbiju: Marko Đurić

Oglasio se i Srpski pravnički klub koji smatra da je ova tema "nametnuta u trenutku kada, posle parlamentarnih izbora, Srbija još nema vladu.

- To nije slučajnost. Neprekidno spominjanje ustavnih promena služi obezvređivanju Ustava kao najvišeg pravnog akta države. Praktično, građane Srbije kao nosioce suverenosti treba učiniti ravnodušnim ako se u jednom momentu pred njih zaista iznesu najosetljivija pitanja da o njima odlučuju na ustavotvornom referendumu. Srbija je zemlja sa bogatom ustavnom tradicijom. U njoj treba čuvati dostojanstvo Ustava izbegavanjem da se o ustavnim promenama govori često i bez osnova - poručio je Srpski pravnički klub.

Klub podseća da "treba graditi pravnu i političku kulturu u kojoj će ustavna stabilnost biti vrhunska vrednost", te da je to "odlika tradicionalnih evropskih demokratija".

- Nasuprot tome, u jednom broju medija, vodi se kampanja koja ima samo jedan cilj: ne da Srbiju ostavi na tzv. evropskom putu, nego da pripremi teren za konačno, ustavnopravno odricanje od Kosova i Metohije. Stoga, kada i ako dođe do reforme Ustava, prembula mora ostati netaknuta. Ona je državotvorni zavet, jer izražava nepokolebljivu težnju da Srbija sačuva KiM i odbrani svoj teritorijalnu celovitost pravnim i demokratskim putem - dodaje Srpski pravnički klub.

2024 © - Vesti online