Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.06.2010.
17:20
Tanjug A

Čekamo UN, pa se dogovaramo!

Mogućnost postizanja istorijskog kompromisa između Srba i Albanaca povećaće se kada Međunarodni sud pravde pošalje svoje mišljenje Generalnoj skupštini UN o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, izjavio je danas u Limi šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

 Pozitivno rešenje dobro za sve : Vuk Jeremić
 

"Moja zemlja je spremna da se, sa dobrim namerama, uključi u dijalog koji bi rešenje kosovskog problema učinio prihvatljivim za sve strane. Srbija će u predstojećim pregovorima biti konstruktivna, jer rešenje koje treba pronaći zahteva fleksibilnost svih strana", rekao je Jeremić.

Jeremić je podsetio i da je Srbija na jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova reagovala mirno i maksimalno uzdržano, rešavajući ovo pitanje putem Generalne skupštine UN i zatraživši od Međunarodnog suda pravde da oceni legalnost pokušaja secesije Kosova.


Ministar Jeremić je najavio i da će, kasnije danas, biti potpisan Memorandum o razumevanju između Srbije i OAD, koji bi trebalo da pojača saradnju u mnogim oblastima, među kojima su trgovinska razmena, kultura i obrazovanje.

Šef srpske diplomatije je, u govoru na 40. redovnom zasedanju Generalne skupštine Organizacije Američkih Država u Limi, naglasio da Srbija nikada neće "prihvatiti nametnuto rešenje koje bi jednostrano ukinulo naša suverena prava na Kosovu", jer "to nije ni legitimno, ni održivo".


Jeremić je istakao i da se posledice pozitivnog rešenja pitanja Kosova ne bi osetile samo u ovom delu Balkana, već bi predstavljale značajan podsticaj za sve one koji su posvećeni očuvanju međunarodnog poretka 21. veka zasnovanog na zakonima, "onda kada unilateralizam jasno bude posmatran kao pretnja za stabilnost i kada dogovor bude osnovni element jačanja bezbednosti u celom svetu".


"Separatisti su pokušali da na silu izmene granice Srbije, u tome nisu uspeli zahvaljujući velikoj podršci više od tri četvrtine zemalja OAD, koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. U ime Republike Srbije, želim da izrazim duboku zahvalnost za njihov principijelan stav, zasnovan na osnovnim pravilima međunarodnog prava", rekao je Jeremić.


On je dodao da Srbija nikada neće zaboraviti podršku koju je dobila.


"Jednostrano proglašenje nezavisnosti od albanskih vlasti naše južne pokrajine Kosova i Metohije, predstavlja udar u samo srce tih osnovnih principa svetskog i regionalnog upravljanja", istakao je šef srpske diplomatije.


Jeremić je rekao da Srbija, kao država posmatrač, u potpunosti podržava Povelju OAD, uključujući i one njene odredbe koje međunarodni zakon definišu kao "standarde rukovođenja državama na osnovu njihovih uzajamnih odnosa", naročito kada se primenjuju u mirnim rešavanjima sukoba i obavezi očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta članica Ujedinjenih nacija.


U govoru na skupu u Limi, ministar Jeremić je ponovio da Srbija nastavlja da sprovodi pažljivo izbalansiranu i aktivnu spoljnu politiku, sa članstvom u Evropskoj uniji kao centralnim strateškim prioritetom.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online