Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.07.2016.
15:27
Srna A

Ameri nam uvalili komandante Al Kaide i trenere samoubica

Odluka Vlade Srbije da primi dva povratnika iz američke vojne baze Gvantanamo je prilično nepromišljen čin, pun bezbednosnog rizika i sigurno nije doprinos u rešavanju humanitarnih pitanja, kako to predstavljaju izvori američke vlade, smatra stručnjak za bezbednost DŽevad Galijašević i dodaje da Srbija nije ni obaveštena o tome šta i koga je dobila, a dobila je terorističku pretnju najvišeg nivoa.

Reuters
Ameri sklanjaju svoje teroriste kod nas, prazne Gvantanamo

- U štampanim i elektronskim medijima u Srbiji objavljena je vest o dolasku-prijemu dva povratnika-zatvorenika iz Gvantanama: Mansur Ahmeda Saada al-Daifija iz Jemena i Muhamadi Davlatova iz Tadžikistana. Naravno, to nisu prava imena ove dvojice terorista, nego manje bitni nadimci iz kojih nije moguće saznati ništa bitno za utvrđivanje stepena, obima i vrste stvarne terorističke pretnje i upravo su zato sa tim imenima upoznali javnost Srbije - istakao je Galijašević za "Fond strateške kulture".

Komandant Al Kaide i specijalista za obuku samoubica

Reuters
Džihadisti obučavani u istom kampu

On je precizirao da je prvi povratnik, takozvani Mansur Ahmad Saad al-Daif, poznati visokopozicionirani komandant Al Kaide (lični prijatelj vođe Aimana Zavahrija) i pravo ime mu je Abdul Rahman Ahmed, a rođen je u glavnom gradu Jemena - Sani 1979. godine.

- Naravno Abdul Rahman Ahmed ima i druge nadimke, ali onaj koji je postao javno mesto u medijima na Balkanu uopšte ne postoji - kazao je Galijašević i dodao da je u Gvantanamu njegov personalni dosije otvoren početkom 2008. godine i da je u sažetku posebno istaknuta njegova sposobnost za evakuaciju prve linije, ratovanje u Avganistanu, veze sa talibanima, te obuke u terorističkim kampovima, a posebno u Kandaharu, Al-Faruk kampu i veze sa prvim ljudima Al Kaide i lične susrete sa Osamom bin Ladenom, Aimanom Zavahirijem i vojnim komandantom Abu Hafs Al Masrijem, u to vreme.

Balkan nova linija fronta

Galijašević je kazao da, nakon prebacivanja Abdulu Aziz al-Svidija i Abdel Malik Ahmed Abdel Vahaba al-Rahabija, prvog instruktora Al Kaidinih bombaša i oficira te drugog, koji je obavljao dužnost telohranitelja Osame bin Ladena u Podgoricu, Balkan postaje opasna linija fronta koju terorističke organizacije, kao svojevrsna američka geopolitička pešadija, uspostavljaju na Jugoistoku Evrope.

- Svakako, važnije od nadimaka, alijasa i niknejma je bez sumnje bogata biografija izuzetno opasnog teroriste - specijaliste za obuke bombaša samoubica, uz zloupotrebu i korišćenje kata (QAT - zimzelenog narkotičkog lista), za "pripremanje", tačnije drogiranje samoubica za žrtvovanje i uveravanje da je to u interesu Boga, islama, naroda i države - ističe Galijašević.

Prema njegovim rečima, on spada u red najsposobnijih boraca automatskim oružjem, posebno u uličnim borbama pri korišćenju "kalašnjikova" i "uzija", i odabranim komandantom za kritične situacije i evakuaciju i premeštanje prvih borbenih linija u ratnom sukobu na bliskom rastojanju.

- Abdul Rahman Ahmed je prošao osnovnu i naprednu obuku Al Kaidu u Al-Faruk trening kampu, uključujući i usavršavanje u pripremi za operacije samoubistva. Američkim istražiocima sam je priznao da je prošao obuku Al-Faruk kampa, u kome je proveo 57 dana, od sredine juna do sredine avgusta 2001. godine - napominje Galijašević.

Ističe da je u Kabulu bio angažovan od Al-Kaide da organizuje kurseve i obuke vezane za prikupljanje obaveštajnih podataka, brdskog rata, korišćenja artiljerijskih oruđa, poznavanje topografije, orijentacije u prostoru, protivvazdušnih oružja, vojnog vrha, urbanog ratovanja, izgradnje i postavljanja eksplozivnih naprava, korišćenja otrova i uvežbavanja sposobnosti falsifikovanja dokumenata i hartija od vrednosti.

Ratovao protiv Rusa, pretnja na najvišem nivou

Reuters
Obuka za samoubice traje par meseci

- Što se tiče drugog povratnika, ni on nije nikakav Muhamadi Davlatov, i najmanje je poznat po tom nadimku, mada je po njemu bio poznat za vreme rata u Čečeniji, gde je ratovao protiv Ruske armije i službi bezbednosti - naveo je Galijašević.

On je dodao da mu je pravo ime Omar Hamzajavič Abdulajev, rođen je 11. oktobra 1978. u Dušanbeu, Hesar region, Tadžikistan. Galijašević navodi da je koristio i druga imena u ličnim dokumentima, ali i u javnosti i koristio razne tehnike prikrivanja vlastitog identiteta, čak i nakon zarobljavanja, pred istražiocima u Gvantanamu.

Prema njegovim rečima, Omar Hamzajavič je prošao osnovnu i naprednu obuku Al Kaide u terorističkim kampovima i priznao da je prošao specijalizovane terorističke obuke Al Kaide za upotrebe eksploziva i otrova, te da je obučavan od Abu Khabab al-Masrija, uključujući korišćenje cijanida.

- Pritvorenik je živio u "Babu kampu", identifikovanom kao zajednički kamp koji koriste Al Kaida i talibani za obavljanje obuke za samoubice. Čak je bio zarobljen sa nekoliko dokumenata koji sadrže pojedinosti obuka za korišćenje eksploziva, hemijskih sredstava, te proizvodnju otrova i upotrebu biološkog oružija u velikim gradovima i naseljenim mestima - kaže Galijašević.

Galijašević ističe da se Hamzajavič smatra izuzetno organizaciono sposobnim i inteligentnim vođom, povezanim sa mrežom terorista u Avganistanu, Pakistanu, Tadžikistanu, ali i na području Rusije, posebno u Dagestanu, Ingušetiji i Čečeniji.

- Amerikanci ga procenjuju kao osobu najvišeg rizika i pretnju najvišeg nivoa po vlastitu nacionalnu bezbednost. Njegova biografija puna je brojnih terorističkih akcija pri kojima je korišćen cijanid ili biološki agensi, i uz upotrebu eksploziva - napomenuo je Galijašević.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.07.2016. 16:08
"Nepromisljeno"?! Ne bih se slozio jer da je ovo legalna procedura bili bi oni u zatvoru a ne u "privatnom i tajnom smestaju".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online