Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 07.07.2016.
19:20
N. S. Preradović - Vesti A

Premijer ne veruje ni svojim ljudima

Elektroprivreda Srbije, najveće državno preduzeće koje zapošljava 35.000 radnika, našla se na meti kritika Svetske banke zbog kašnjenja u sprovođenju reformi. Nakon neveštih opravdanja pristiglih iz vrha tog preduzeća, mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić izjavio je da ipak više veruje ocenama Svetske banke, nego EPS-u, iako je čelnike državnog giganta imenovala upravo Vučićeva vlada!

Tanjug
U nemilosti: Aleksandar Obradović

To nepoverenje i ne čudi, ako se zna da je EPS jedan od najvećih gubitaša, uprkos monopolu. Činjenica je, takođe, i da se srpska javnost nagledala svakojakih manipulacija čelnika EPS-a, a teško je poverovati da sve te silne manipulacije nisu bile poznate Vladi Srbije i premijeru Vučiću!

Naime, 3. marta Vlada je smenila direktora EPS-a Aleksandra Obradovića jer je bila nezadovoljna kako je sprovodio plan reorganizacije preduzeće i nije se pridržavao mera štednje, a kap u čaši prevršila je nabavka dva skupocena audija. Da podsetimo, ovaj visoki kadar Srpske napredne stranke je četiri godine vedrio i oblačio u najvećoj državnoj firmi, dve godine kao v.d. direktora i još toliko kao generalni direktor.

Zaobilazio pravila

U vreme vladavine Aleksandra Obradovića, EPS je pokušao da zaobiđe pravila Svetske banke o zaštiti životne sredine i tako dobije 30 miliona dolara za ispumpavanje vode iz ugljenokopa kod Lazarevca. Svetska banka je zbog toga stopirala pregovore, pa je ceo proces ispumpavanja vode iz kopova kasnio.

Obradovićevo ime se često povlačilo po novinama, a javnost je bila zgrožena kada je sredinom 2013. godine raspisao tender za angažovanje savetnika u vrednosti od 10 miliona evra, uprkos gubicima. Jednom prilikom je za logo firme izdvojio 42 miliona dinara, a u jeku mera štednje letovao je u ekskluzivnom hotelu u Tivtu, gde prenoćište košta 1.000 evra!

Bandere samo što ne padnu

Svetska banka je jasno i glasno iznela stav o EPS-u, ali situacija je mnogo gora, pogotovo u planinskim selima opština Požega i Gornji Milanovac, gde su bandere trule i sklone padu i samo je pitanje vremena kada će neko stradati od strujnog udara. Istina, u nekim selima su uoči izbora stigle betonske bandere, meštani su sami iskopali rupe za njih, ali izbori su prošli i sada nikoga nema da premesti kablove. Ali, kada su u pitanju računi za struju, meštani tvrde da je EPS tačan kao sat.

Fiskalni savet je još u martu upozorio da bi, bez neophodnih reformi, veliki dug EPS-a od oko milijardu evra mogao pasti na teret budžeta, što bi bilo neizdrživo. Savet je zamerio i što su reformski koraci u prošloj godini bili minimalni i da preduzete mere ni izbliza nisu bile dovoljne da se stanje u EPS-u popravi. Nije smanjen broj zaposlenih, a višak je, kako je upozorio Fiskalni savet, od 5.000 do 10.000 ljudi.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.07.2016. 20:11
Vucic najvise veruje u Majkl Devenportovu guzicu iz koje mu samo pertle core.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online