Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.07.2016.
18:26
D. N. P. A

Verski život vratiti u džamije

Novoizabrani reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović kaže da je važno da se verski život vrati u džamije, te da je to prva stvar na kojoj će on insistirati, jer je, objašnjava, primećeno da verski život izmiče iz džamija.

Tanjug
Spreman za izazove: Sead Nasufović

U tom je smislu, kako kaže, veliku štetu Islamskoj zajednici naneo je odlazak pojedinih muslimana u neke privatne objekte koji nisu pod kontrolom islamskih učenjaka.

- Ja sam sa svojim prijateljima, sa vernicima o tome često razgovarao. Čini mi se, kada bismo vratili stari duh džamijski, koji je postojao nekada, da bi nam i stanje bilo bolje - rekao je Nasufović za Radio-televiziju Srbije.

Novi Pazar zna da reši problem

Rušenje spomenika u Novom Pazaru, prema rečima Nasufovića, uznemirilo je ne samo stanovnike tog grada nego i šire, ali je, kako primećuje, duh novopazarske čaršije tako veliki da takve stvari može oprostiti.
- Evo čitam, neko iz gradske uprave je rekao da će oni sanirati štetu. Tako se u Novom Pazaru živi, jer je to veliki grad koji zna da prepozna kako se problem rešava - zaključio je on

Dodao je da se danas vernici kratko zadržavaju u džamijama, jer van džamija imaju više prostora ili slobode da razgovaraju, da komentarišu, ali da ih to uvlači u drugi rizik.

Upitan da li je moguć kompromis sa Islamskom zajednicom u Srbiji, on kaže da je prethodni reis uložio ogroman napor da dođe do kompromisa te da se pribojava šta bi on još mogao da ponudi kako bi došlo do pomirenja i uređivanja islamskih zajednica.

- Naš problem nije lične, već pravne prirode, Islamska zajednica Srbije postoji 148 godina a Islamska zajednica u Srbiji nekih devet godina - podsetio je on.

Pojašnjava da je Islamska zajednica Srbije u okviru Srbije i osnovana je u Srbiji, sa sedištem u Beogradu, dok Islamska zajednica u Srbiji deluje kao ekspozitura druge islamske zajednice, odnosno Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

- Naš zadatak u sledećih četiri, pet godina će biti i to da obiđemo bosanskog, kosovskog, makedonskog, hrvatskog reisa, jer kada se naša reč čuje, onda se mnogi problemi reše. Mislim da je naš problem bio u tome što smo bili previše tihi - naveo je on.

Nasufoviću, koji je nedavno izabran za novog reis-ul-ulemu, juče je svečano uručena menšura na ceremoniji u Bajrakli džamiji u Beogradu.

Zukorlićevi optužuju bez dokaza

Dok policija i pravosudni organi u Novom Pazaru pokušavaju da pronađu osobe koje su u noći između ponedeljka i utorka porušile više od 30 nadgrobnih spomenika na muslimanskom groblju Gazilar, portal Sandžak pres, blizak bivšem muftiji Muameru Zukorliću "pronašao je vandale", saopštio njihova imena i objavio im slike. Reč je o Srbima, braći Nemanji i Igoru Mikoviću, koje ovaj portal naziva poznatim kriminalcima i "Draškovim sinovima", jer im otac ima kafanu kilometar udaljenu od groblja Gazilar. Portal se poziva na neimenovane izvore iz novopazarske policije.

Nepun sat nakon "otkrića" Sandžak-presa, zamenik osnovnog tužioca u Novom Pazaru Jovan Milanović, koji vodi istragu, demantovao je pisanje ovog portala i pozvao medije da ne šire dezinformacije, a građane da ne nasedaju na lažne vesti. Demanti je stigao i iz policije, a oglasili su se i "žigosani" tvrdeći da nemaju veze sa vandalizmom na groblju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online