Četvrtak 07.07.2016.
18:26
D. N. P.

Verski život vratiti u džamije

Tanjug
Spreman za izazove: Sead Nasufović

U tom je smislu, kako kaže, veliku štetu Islamskoj zajednici naneo je odlazak pojedinih muslimana u neke privatne objekte koji nisu pod kontrolom islamskih učenjaka.

- Ja sam sa svojim prijateljima, sa vernicima o tome često razgovarao. Čini mi se, kada bismo vratili stari duh džamijski, koji je postojao nekada, da bi nam i stanje bilo bolje - rekao je Nasufović za Radio-televiziju Srbije.

Novi Pazar zna da reši problem

Rušenje spomenika u Novom Pazaru, prema rečima Nasufovića, uznemirilo je ne samo stanovnike tog grada nego i šire, ali je, kako primećuje, duh novopazarske čaršije tako veliki da takve stvari može oprostiti.
- Evo čitam, neko iz gradske uprave je rekao da će oni sanirati štetu. Tako se u Novom Pazaru živi, jer je to veliki grad koji zna da prepozna kako se problem rešava - zaključio je on

Dodao je da se danas vernici kratko zadržavaju u džamijama, jer van džamija imaju više prostora ili slobode da razgovaraju, da komentarišu, ali da ih to uvlači u drugi rizik.

Upitan da li je moguć kompromis sa Islamskom zajednicom u Srbiji, on kaže da je prethodni reis uložio ogroman napor da dođe do kompromisa te da se pribojava šta bi on još mogao da ponudi kako bi došlo do pomirenja i uređivanja islamskih zajednica.

- Naš problem nije lične, već pravne prirode, Islamska zajednica Srbije postoji 148 godina a Islamska zajednica u Srbiji nekih devet godina - podsetio je on.

Pojašnjava da je Islamska zajednica Srbije u okviru Srbije i osnovana je u Srbiji, sa sedištem u Beogradu, dok Islamska zajednica u Srbiji deluje kao ekspozitura druge islamske zajednice, odnosno Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

- Naš zadatak u sledećih četiri, pet godina će biti i to da obiđemo bosanskog, kosovskog, makedonskog, hrvatskog reisa, jer kada se naša reč čuje, onda se mnogi problemi reše. Mislim da je naš problem bio u tome što smo bili previše tihi - naveo je on.

Nasufoviću, koji je nedavno izabran za novog reis-ul-ulemu, juče je svečano uručena menšura na ceremoniji u Bajrakli džamiji u Beogradu.

Zukorlićevi optužuju bez dokaza

Dok policija i pravosudni organi u Novom Pazaru pokušavaju da pronađu osobe koje su u noći između ponedeljka i utorka porušile više od 30 nadgrobnih spomenika na muslimanskom groblju Gazilar, portal Sandžak pres, blizak bivšem muftiji Muameru Zukorliću "pronašao je vandale", saopštio njihova imena i objavio im slike. Reč je o Srbima, braći Nemanji i Igoru Mikoviću, koje ovaj portal naziva poznatim kriminalcima i "Draškovim sinovima", jer im otac ima kafanu kilometar udaljenu od groblja Gazilar. Portal se poziva na neimenovane izvore iz novopazarske policije.

Nepun sat nakon "otkrića" Sandžak-presa, zamenik osnovnog tužioca u Novom Pazaru Jovan Milanović, koji vodi istragu, demantovao je pisanje ovog portala i pozvao medije da ne šire dezinformacije, a građane da ne nasedaju na lažne vesti. Demanti je stigao i iz policije, a oglasili su se i "žigosani" tvrdeći da nemaju veze sa vandalizmom na groblju.

2024 © - Vesti online