Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 05.07.2016.
18:15
N. S. Preradović - Vesti A

Javašluk uz blagoslov Vlade

U jeku letnjih vrućina, opšte besparice i beznađa, građanima Srbije se nudi nova "zabava" u vidu prepiske između Ministarstva privrede i Petra Kamaraša, čelnika upravljačkog tima HPK inženjeringa, koga je Vlada Srbije svojevremeno angažovala da vodi Železaru Smederevo.

Tanjug
Uzavrelo stanje: Železara Smederevo

Taj stručni tim koji je Vučićev kabinet predstavio kao spasioce čeličane samo za godinu dana napravio je gubitak od 150 miliona evra, koje će i ovog puta pasti na teret naroda! I to zbog ko zna koje po redu greške Vlade.

Da pojasnimo, samo dve nedelje pošto je Železara raskinula ugovor sa firmom HPK inženjering, a Vlada taj raskid podržala, oglasio se i smenjeni menadžer železare Čeh Kamaraš. U pismu odbacuje optužbe da nije poštovao ugovorne obaveze, a za gubitke u železari optužuje prethodno rukovodstvo na čelu s Bojanom Bojkovićem, kao i ministra privrede Željka Sertića.

Kinezi su sami došli

- Kinezi su zbog ogromnih deviznih rezervi odlučili da krenu u ulaganja u srednjoj i istočnoj Evropi. Beograd je bio prva stanica na tom putu, i to je sreća za nas. Železaru smo nudili godinama i niko je nije hteo, a kada su Kinezi krenuli u agresivnu kampanju ulaganja, kupili su je i to je dobro - kaže Pavlović.

Na to pismo Ministarstvo odgovara tvrdnjom da Kamaraš zlonamerno i tendenciozno pokušava da zameni teze, što mu, navodi se, ne bi bilo prvi put.

Kamaraš uzvraća udarac i kaže da je sve radio pod kontrolom Vlade Srbije.

- Ništa, čak ni jedna olovka ili papir nisu mogli biti nabavljeni bez potpisa Vlade. Vlada, preko Borisa Miloševića (iz revizorske kuće KPMG) i njegovih ljudi, i Željka Sertića imala je potpune informacije i kontrolu nad Železarom. Mi nismo svesni koje su informacije prenete od strane ministra privrede Vladi Republike Srbije - navodi Kamaraš.

Iz Ministarstva uzvraćaju da je Kamaraš zlonameran, tendenciozan i da vrši zamenu teza.

- Ministarstvo privrede sledi zakonom definisanu obavezu da štiti integritet i ekonomske interese Srbije i njenih građana. Zato se neće upuštati u dalje polemike već je okrenuto budućnosti i novim poslovnim perspektivama - kažu nadležni.

Iako će dugovi pasti na pleća penzionera i radnika, ni mandatar Aleksandar Vučić neće da se bavi prošlošću i ko je kriv za gubitke.

- Važno je da su Kinezi sad preuzeli čeličanu i više nemam nikakvu brigu po tom pitanju. Da se bavim time šta će neko o nekome da kaže, ne pada mi na pamet - rekao je on.

Revizor bez komentara

Na optužbe Kamaraša odgovara i revizorska kuća KPGM tvrdnjom da ne odgovara na kvalifikacije o radu kompanije i njenih zaposlenih, "čak ni kad su te kvalifikacije neistinite".

Ekonomski novinar Mijat Lakićević pita se kako je Kamaraš za samo godinu dana prošao put od sposobnog menadžera, koji će maltene spasiti čeličanu, do sitnog lopova koji ne poštuje ugovor?

- Sve u svemu, njega stavljaju na stub srama. I to sad odjednom Vlada ili ljudi oko Vlade nešto otkrivaju. Prosto se postavlja pitanje kada je Vlada govorila istinu, da li pre godinu dana kada je o Kamarašu govorila u najboljem svetlu ili danas kada ga baca u blato - pita se Lakićević.
Branko Pavlović, jedan od najboljih poznavalaca ekonomskih prilika u našoj zemlji, kaže da je samo postavljanje Kamaraša na čelo menadžmenta čeličane bilo prava bajka.

- Predstavljeno je da jedan čovek može spasti železaru, nažalost nije bilo tako. Gubici su napravljeni, a ceh će platiti građani. Sada jedni druge optužuju i obe strane su verovatno u pravu. Menadžment jeste pravio gubitke, ali Vlada je za to sigurno znala i prećutno saučestvovala u tome - kaže Pavlović.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.07.2016. 18:27
Narod je birao preprodavce za vlast Srbije dok se ista "bori protiv korupcije" - ishodi su logicni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online