Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.06.2016.
14:24
Male Vesti A

Zaštitnik sirotinje i zastupnik pravde

Sveti Sava je jedna od najznačajnijih ličnosti u srpskoj istoriji. Njemu dugujemo osnivanje Srpske pravoslavne crkve koja ga slavi kao sveca i temelje za srpsku pismenost. On je bio još mnogo toga: svetogorski monah, jeromonah i arhimandrit Studenice, prvi arhiepiskop autokefalne Srpske arhiepiskopije, diplomata, zakonodavac, književnik i hodočasnik. Imao je veliki uticaj na srednjovekovnu srpsku književnost.

Rođen je kao kraljević, kao Rastko Nemanjić, 1175. godine u Rasu. Treći je i najmlađi sin srpskog velikog župana Stefana Nemanje i njegove supruge Ane, a biografi navode da je na svet došao nakon što njegova majka dugo nije rađala, pa je zbog toga naročito bio drag roditeljima. Sa 15 godina, otac mu je poverio da upravlja delom države, humskom oblašću, gde je Rastko imao svoj dvor na kome su živele velmože, visoki funkcioneri kneževskog dvora i odabrana lokalna vlastela. Ali, njega to nije interesovalo.

Arhiva
Sveti Sava blagosilja Srpčad: Autor Uroš Predić

Dve godine kasnije, odlučio je da ode na Svetu goru, jedan od najznačajnijih centara istočnoevropskog monaštva. O tome kako se zamonašio i dobio ime Sava postoje mnoge priče, a jednu od njih piše i Teodosije Hilandarac. On kaže da je Rastkov otac Stefan poslao poteru sa namerom da ga spreči da primi monaški čin. Potera je navodno stigla na Svetu goru pre nego što se Rastko zamonašio, ali on je ipak uspeo da istera u svojoj nameri.

U svom novom domu, grčkom manastiru Vatoped, Sava se narednih sedam godina posvetio monaškom životu. Kada je tamo došao već je bio pismen i upoznat sa delima ranohrišćanske, vizantijske i staroslovenske književnosti, ali je tu imao prilike da se detaljnije upozna sa različitim delima grčke bogoslovske i crkvenopravne književnosti.

Hilandar

Stefan Nemanja, kao monah Simeon i Sava na Svetoj gori osnovali su srpski manastir. Obnova Hilandara je brzo napredovala, a pozvali su i Stefana Nemanjića da bude ktitor. Tako je manastir Hilandar pod pokroviteljstvom tri člana srpske vladarske porodice.

U međuvremenu, u Srbiji se Stefan Nemanja povukao sa vlasti, a upravljanje prepustio srednjem sinu Stefanu Nemanjiću. Ubrzo se, 2. novembra 1197. godine, bivši vladar pridružio Savi na Svetoj gori. Već naredne godine njih dvojica su došli na ideju da tu osnuju srpski manastir. Obnova Hilandara je brzo napredovala i u njemu otpočeo monaški život. Za prvog igumana Sava i Simeon su odredili odanog saradnika monaha Metodija. Pozvali su i Stefana Nemanjića da bude ktitor, tako da je manastir Hilandar pod pokroviteljstvom tri člana srpske vladarske porodice.

Na dugo putovanje u Srbiju Sava je pošao sa Simeonovim moštima i u pratnji grupe hilandarskih kaluđera najverovatnije u zimu 1206 - 1207. godine. Postavljen je za igumana Studenice, a u Srbiji je preneo sve uzore svetogorskog manastirskog života: osnivao manastire, lavre i isposnice.

Po uputstvima brata Stefana učestvovao je u diplomatskim misijama. A, nakon diplomatske misije u kojoj je izdejstvovao autokefalnost Srpske crkve, Savu je čekao veliki zadatak njenog organizovanja. Srpsku arhiepiskopiju je organizovao u deset episkopija sa sedištem u Žiči, a za sedišta episkopija birani su najugledniji manastiri. Sava je bio srpski arhiepiskop do 1234. godine, a period od njegovog povratka iz Svete zemlje do silaska sa arhiepiskopskog prestola bio je izuzetno buran u srpskoj politici. Odlučio se na drugo hodočašće u Svetu zemlju, a preminuo je u povratku u bugarskom Trnovu 14. (27) januara 1236. godine.

Sveti Sava za Srbe, naročito u tursko vreme, slovio za učitelja i prosvetitelja. Tokom sedam vekova od njegove smrti, nastao je veliki broj dela usmenih i pisanih književnih dela, gde je predstavljen kao zaštitnik sirotinje i zastupnik pravde.

Ko je bio Sveti Sava?

Na pitanje ko je bio Sveti Sava odgovorili su nam mališani iz Švajcarske, kojima srpski jezik predaje nastavnik Radoslav Anđelković.

Arhiva
 

b

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online