Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.06.2016.
17:45
J. Arsenović - Vesti A

Srbija u zmajevom gnezdu

Trodnevna poseta visoke kineske delegacije predvođene predsednikom Kine Si Đinpingom imala je svoj vrhunac obilaskom Železare Smederevo. Prethodnog dana su srpska i kineska strana potpisale čak 22 međudržavna sporazuma kojim je dodatno prošireno i potvrđeno strateško partnerstvo dve države, uspostavljeno pre sedam godina. Kinesko preuzimanje gubitaša iz Smedereva, koji je srpski budžet za nepune tri decenije koštalo čak 18 milijardi dolara, predstavlja ključnu tačku i potvrdu istorijskog karaktera ove posete, smatraju analitičari.

Tanjug
Crveni tepih i svečani plotuni: Ovo je prva poseta jednog kineskog predsednika našoj zemlji posle više od 30 godina

Obraćajući se prisutnim visokim zvaničnicima, kao i više hiljada radnika Železare i građanima ovog kraja, predsednik Si je rekao da je Srbija na važnom strateškom položaju za saradnju Kine sa centralnom i istočnom Evropom.

- Radujem me što je saradnja sa Srbijom najbolja među zemljama Jugoistočne Evrope. Podržaću ovaj projekat sa Železarom Smederevo i daću maksimalnu podršku za zajednički uspeh, jer sam video da očekujete uspešnu saradnju - kazao je kineski predsednik.

Svečanosti u Smederevu prisustvovali su i srpski ministri, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a domaćin svima njima je bio dosadašnji premijer i mandatar za sastav nove srpske vlade Aleksandar Vučić. On je u govoru istakao da je projekat sa Železarom rezultat "nekolicine upornih" i ponovo je isticao privredni rast tokom sledeće godine.

- Jeste da je Nemačka bogata, ali zamislite da imamo veći rast od Nemačke? I to ćemo imati zahvaljujući radnicima Železare i kineskom predsedniku Si Đinpingu - rekao je Vučić, koji je svoj temperamentni govor, poput nastupa u predizbornoj kampanji, završio uzvikom: "Živelo prijateljstvo Srbije i Kine".

Komentarišući posetu, Radojka Nikolić, urednica magazina "Biznis", istakla je da saradnja sa Kinom ima najveći potencijal, zato što obuhvata mnoge oblasti. Tvrdi da je izuzetno važan projekat industrijskog parka na kome Kina insistira, kao i projekat prerade otpadnih voda koji je našoj zemlji važan zbog pristupa EU.

- To su pre svega infrastrukturni projekti, koji obuhvataju i običnu infrastrukturu, ali i digitalnu - smatra Nikolićeva.

Strateško partnerstvo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u svom govoru istakao je ono što većina analitičara govori - da bi Srbija mogla da bude temelj na kojem će Kina graditi svoju poziciju u Evropi:
- Svojim proizvodnim kapacitetima, sposobnim i vrednim radnicima, povoljnim poslovnim ambijentom, geografskom pozicijom i evropskom perspektivom, Srbija bi mogla da bude temelj na kojem će Kina graditi svoju poziciju u Evropi. Mi smo svesni važnosti razvoja strateškog partnerstva naših država i pristupamo mu iskreno.
 

Uoči dolaska u Smederevo, predsednik Kine je položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali i upisao se u spomen-knjigu, a prethodnih dana je sa svojim domaćinom, predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem položio kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra, otkrio spomenik Konfučiju, kao i tablu novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine.

Ručkom u nekadašnjem letnjikovcu dinastije Obrenović u Smederevu, zvanično je i završena poseta kineske delegacije. Predsednik Si je za kraj od premijera Vučića u hladu vile Zlatni breg iz 19. veka slušao o srpskoj istoriji, o mudrom knezu Milošu, a uverio se i u kvalitet domaćih vina i u ukus tradicionalnog srpskog pečenja i svadbarskog kupusa.

Vodiće računa i o ekologiji

Vlada Srbije je 18. aprila potpisala ugovor s kineskom kompanijom Hestil o prodaji Železare Smederevo za 46 miliona evra. Predsednik kompanije Ju Jong izjavio je juče da će u potpunosti koristiti prednosti tehnologije, ekologije, prodajne mreže i da će Železaru Smederevo učiniti najkonkurentnijom u Evropi. Hestil planira da u Železaru investira 300 miliona evra, i zadrži svih 5.050 radnika, a od oporavka ovog gubitaša zavisi i budućnost još desetak hiljada radnika u vezanim preduzećima.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online