Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 17.06.2016.
08:37
Blic rs A

Si Đinping stiže: Kinezi preko Srbije "napadaju" Evropu

Kina iz Srbije kreće u ekonomski "napad" na Evropu, i posetu predsednika Si Đinpinga Beogradu treba posmatrati u tom svetlu.

Reuters
Predsednik Kine Si Đinping stiže u Beograd

Ta kineska težnja, međutim, uopšte ne mora da bude loša za Srbiju. Štaviše, zahvaljujući projektima koje će dve zemlje raditi zajedno, Srbija bi u perspektivi mogla da postane veoma važan deo kineskog trgovinskog koridora ka Evropi (takozvani novi put svile).

- Kod nas se ne razume dovoljno da je saradnja Kine sa Srbijom deo mnogo šireg okvira saradnje Kine sa Evropom. Zato toj zemlji odgovara Srbija, koja je otvorena, stabilna, dobro povezana sa susedima i morskim lukama i koja je integrisana u širi evropski prostor - priča za list "Blic" programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Nikola Jovanović.

On objašnjava i da Srbija ima dobru polaznu poziciju, povoljan geografski položaj i da je još 2009. potpisala sporazum o strateškoj saradnji sa Kinom.

- To sve daje Srbiji veliku razvojnu šansu ukoliko razume kinesku strategiju novog puta svile i okvir njene saradnje sa Evropom - navodi Jovanović.

Srbija kao kineski centar

Konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija kaže da je ova poseta izuzetno važna.

- Kinezi imaju strateški cilj da u svetu ubuduće prodaju svoje usluge i robu, a da su im investicije u drugom planu. U okviru takve strategije oni su definisali 10 milijardi evra za zemlje jugoistočne Evrope. Od tog novca 1,5 milijardi je opredeljeno za Srbiju, koja bi trebalo i da bude centar za infrastrukturu u tom delu Evrope. Taj novac će se plasirati preko njihove banke, po povoljnim kamatama, ali će zato morati izvođači radova na srpskim železnicama i putevima da budu kineske kompanije, u razmeri od 60 odsto prema 40 odsto lokalnih podizvođača - kaže Bušatlija.

Poslednje pripreme za dolazak

U Beogradu su se juče na sve strane mogli videti nagoveštaji dolaska važnog gosta. Počev od aerodroma, pa duž trase kojom će se kretati povorka u kojoj će biti Si Đinping istaknuti su simboli dveju zemalja.

Predsednik Kine, takođe, posetiće i Smederevo, odnosno "Železaru", koju preuzima kompanija iz te zemlje.

Nikolić: Kao proleće nakon zime, posle Kine sve će da procveta

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je juče da se Kina Srbiji odavno predstavila u najboljem svetlu, a posebno odlukom da Srbija bude mesto odakle Kina kreće u Evropu.

- Posle toliko godina kineski predsednik dolazi u Srbiju. To vam je kao kad posle duge zime dolazi proleće. Sve će da procveta posle ove posete druga Si Đinpinga - rekao je Tomislav Nikolić kineskom državnom radiju.

POVEZANE VESTI

Petak 17.06.2016. 15:25
Izgleda da ko god sem onih zapadnih nakaza,stigne u Srbiju napada Evropu.Pa Srbija nije u EU da joj EU odredjuje spoljnu politiku,a to je još jedan razlog više da noikad ni ne udje u tu mrrcinu u raspadanju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online