Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 08.06.2016.
13:58
Vestionline, Srna A

Sutra 17 godina od kako smo predali Kosmet!

U Kumanovu je 9. juna 1999. godine potpisan sporazum o povlačenju srpske vojske i policije sa Kosova i Metohije, koji je doveo do progona i etničkog čišćenja Srba. Kosmet je stavljen pod nadzor mirovnih snaga pod pokroviteljstvom UN i potpisom na sporazum, koji je prethodio Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, završeni su petodnevni pregovori delegacije Vojske SR Jugoslavije sa zvaničnicima NATO snaga.

en.wikipedia.org
Žalosno: Dali smo NATO-u da brine o Kosmetu

Potpise na Sporazum stavili su generali Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović i Obrad Stevanović, a u ime "mirovnjaka" general Majk DŽekson, koji je predvodio i pratio raspoređivanje motorizovanih i pešadijskih snaga zemalja članica NATO-a. Sporazumom je bilo predviđeno da snage Kfora na teritoriji Kosova i Metohije prvenstveno nadziru povlačenje srpske vojske i policije, a rok za izvršenje tog naloga bio je 11 dana ili, najkasnije, do 20. juna u ponoć.

Havijer Solana, tadašnji generalni sekretar NATO, izjavio je te noći da je to "veliki dan za NATO i što je još važnije - i za narod Kosova".

Sa Kosmeta proterano 250.000 Srba

Od tada do danas sa Kosova i Metohije zbrisano je više stotina sela nastanjenih isključivo Srbima i Crnogorcima. Ništa bolje nisu prošli ni Hrvati ni Bošnjaci. Proterano je 250.000 Srba, opljačkano, porušeno i spaljeno nekoliko hiljada srpskih kuća, stotinak crkava i manastira, zatrpana su i oskrnavljena groblja u svim opustošenim srpskim selima.

Najveći "uspeh" takozvanih mirovnjaka je progon srpske inteligencije, đaka i profesora iz svih urbanih sredina, progon prištinskog Univerziteta, srpskog zdravstva i nauke i spaljivanje srpskih knjiga na lomačama u Prištini, Uroševcu, Prizrenu...

U prisustvu vojnika iz Velike Britanije u Prištini je srpstvo svedeno na svega desetak starica - štićenica Doma za stare, i nekoliko Srpkinja iz mešovitih brakova. 

U njihovom prisustvu ubijeno je 14 srpskih žetelaca u Starom Gracku kod Lipljana, podmetnuto deset kilograma razornog TNT eksploziva pod autobus "Nišekspresa" u selu Livadice kod Podujeva, ubijeno i kidnapovano više stotina uglednih Srba u Prištini.

Oko pola miliona oružja među stanovništvom

Apsurdno danas zvuče DŽeksonove riječi, izgovorene svega tri meseca posle NATO ulaska na Kosmet, da su "Albanci razoružani, a Kosovo i Metohija demilitarizovani". Danas je na Kosmetu, prema zaničnim policijskim podacima, u privatnom posedu više od 500.000 dugih cevi. Kosovo je u njihovom prisustvu postalo stecište i uporište mudžahedina, bosova organizovanog kriminala, epicenatar trgovine belim robljem, drogom, oružjem...

Postalo je područje na koje je Srbima zabranjen povratak, mesto na kome non-stop traje legalizacija etničkog čišćenja, jedino područje u Evropi, gdje se "grade Sunčane doline" u koje će se nekih 20.000 raseljenih Srba vratiti, ali koje su daleko od kuća u kojima su rođeni i živeli.

Učinak Kfora se ogleda i u stvaranju i naoružavanju Kosovskih bezbednosnih snaga, čijih 95 odsto ljudstva čine bivši pripadnici terorističke OVK. Te i takve bezbednosne snage poseduju sve vrste lakog naoružanja, čak i helikoptere, dopremljene iz Hrvatske, Nemačke i Turske. Uz sve to mogu da se oslone, "u slučaju vanrednih situacija", na naoružanje iz američkog utvrđenja "Bondstil" kod Uroševca i nemačkog "Nord hil" kod Leposavića.

Suprotno odredbama sporazuma iz Kumanova, vojna mirovna misija danas je postala vojna sila koja posredstvom trenera, oficira iz NATO-a, obučava i sprema pripadnike KBS-a za "oružane snage Kosova". Pedesetak Srba, tačnije njih 46, koji su u KBS-u, dovoljni su NATO snagama da se pohvale "multietničkim sastavom i spremnošću Srba da u uniformama sa ozakom `Republika Kosovo` salutiraju uz tonove himne fantomske države.

Učinak NATO "mirovnjaka" svakako se meri i učešćem Srba kako u institucijama na lokalu, tako i na centralnom nivou. U dogovoru sa srpskim vlastima u Beogradu, privoleli su Srbe sa severa Kosmeta da se odreknu sopstvene policije i srpskih državnih institucija.

Zaklinju se Ustavu Kosova

Prihvatili su da obuku uniforme kosovskih policajca, da ukinu srpske opštine i integrišu se u novoformirane kosovske. Svi oni, počevši od policajca, preko vojnika u KBS-u, gradonačelnika, poslanika i ministara do onih koji sede u predsedništvu skupštine samoproglašenog Kosova potpisuju zakletvu da će "poštovati Ustav i zakone Republike Kosovo". 

Za to vreme porodice čekaju odgovore na pitanja šta je sa sudbinom 1.500 nestalih i kidnapovanih Srba, ko je odgovoran za "Žutu kuću" i u kojoj je meri Bernar Kušner, prvi čovek misije UN znao ili je čak bio umešan u trgovinu organima. Srbi sa Kosmeta, svi do jednog, čekaju odgovor na pitanje da li će za koji mesec ili eventualno godinu dana postati poput Srba u Albaniji i Hrvatskoj? 

POVEZANE VESTI

Sreda 08.06.2016. 18:52
Sutra se navrsava 17 godina,od kada je prestala agresija NATO-a na SRJ. Potpisan je Sporazum u Kumanovu, u kome se garatuje suverenitet i integritet Savezne Republike Jugoslavije,sto je SB UN kasnije u Rezoluciji 1244 potvdrio. Takodje je potpisano,da Vojska Jugoslavije i Policija ima pravo da se vrati na Kosovu. Na zalost blesavi narod godinu dana kasnije podmasen od strane TUTORA Djindjica i MACKARA Kostunice sj**** tu Rezoluciju, Jugoslaviju i Kosovo i dao povod Shiptarima da proglase da 8 godina kasnije proglase nezavisnost Kosova i Metohije. Ono sto NATO nije uspeo,to su Srbi uspeli,sada znadu nesto da mrnjaju o Ustavu Srbije i da se pozivaju na nevazecu Rezoluciju.
Sreda 08.06.2016. 15:13
Gurnuti narod da ratuje protiv naj razvijeni drzava zapada , to je bila ludost. Kada smo dokazali da nam ne mogu sa bombardovanjem nista pa ni sa pjesadiskim pokusajima u strahu od veliki sopstveni zrtava ( Srbska vojska i kopnena tehnika je bila skoro neokrnjena, preko 1000 tenkova...) traze od svog pulena milosevica da se preda. On to i cini . Tako nesto mogao je uciniti samo veliki izd//ajnik.
Sreda 08.06.2016. 16:22
U ustavu Srbije stoji da je KosMet deo Srbije!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online