Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 31.05.2016.
20:00
J. Arsenović - Vesti A

Spomenik Vučićevog licemerja

Najava Aleksandra Vučića, nekadašnjeg ostrašćenog radikala, da će Vlada Srbije na 15. godišnjicu ubistva podići spomenik Zoranu Đinđiću, usplamsala je strasti i ponovo podelila javnost. Đinđićevi partijski saborci ne mogu da oproste Vučiću njegove ranije stavove o njihovom lideru, ocenjujuću celu situaciju kao "apsurdnu" i "degutantnu".

A. Čukić
Ni časti ni morala: Vučić prelepljuje naziv Đinđićeve ulice

- Prezirali su ga i proganjali dok je bio živ, obračunavali se sa njim kada je ubijen. Nikada neće razumeti ni njega, ni njegovu politiku i nikada neće shvatiti zbog čega je ceo život bio protiv njih. Sto spomenika neće promeniti tu činjenicu - izjavio je Bojan Pajtić.

Šta misli Ružica?

Šta misli o tome što će spomenik njenom suprugu najverovatnije otkriti njegov ljuti ideološki protivnik, Ružica Đinđić nije do juče saopštila javnosti. Ne mali deo javnosti bio je zatečen kada je Vučić nedavno u prisustvu supruge Borislava Pekića, jednog od osnivača DS, otkrio spomen-bistu velikom književniku.
 

Sadašnji čelnik DS nabrojao je neke od sramnih stvari u kojima je Vučić i lično, i kao treći čovek Srpske radikalne stranke, učestvovao - od najavljivanja ubistva, bojkota komemorativne sednice, preko prelepljivanja naziva Đinđićeve ulice plakatom s imenom Ratka Mladića.

- Da imaju časti, kao što nemaju morala, svaki dan bi mu posvetili rečenicu dubokog izvinjenja - kaže funkcionerka DS Gordana Čomić.

U načelu, demokrate će, kaže potpredsednica Nataša Vučković podržati inicijativu za spomenik, uz opasku "da ako neko želi da bude Evropljanin, nije dovoljno da diže spomenike".

Na drugoj strani, upravo nekadašnji blizak Đinđićev saradnik, a sada Vučićev, Goran Vesić, prvi je ustao u odbranu premijera koji hoće da oda počast nekadašnjem političkom protivniku.
Vesić demokrate optužuje da samo "strančare" i pita zašto nisu podigli spomenik svom lideru i premijeru dok su oni bili na vlasti.

Zakon predviđa da najmanje tri godine od nečije smrti može biti razmatran predlog da se nekoj javnoj ličnosti podigne spomenik. Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine, što znači da je sve do leta 2013, dok je DS bila na vlasti, ova inicijativa mogla da bude realizovana.

Gorica Mojović, funkcionerka DS koja je godinama vodila sektor kulture u Beogradu, objašnjava da za mandata demokrata Đinđiću nije podignut spomenik jer ih je preduhitrila smena vlasti. Ona dodaje da je incijativu za podizanje spomenika pokrenula DS u Gradskoj skupštini 2013.

Formiran je i Odbor u koji su imenovani predstavnici svih stranaka, osim DSS koja je bila protiv. U to vreme, gradonačelnik Beograda bio je Dragan Đilas, a vlast u gradu su činile DS i SPS.

Međutim, sa smenom vlasti, naprednjaci preuzimaju prestonicu, što je celu priču o spomeniku, sada vidimo, samo odložilo, da bi se kao pokrovitelji ideje pojavili oni koji su Đinđića za života samo prikivali na stub odsrela.

Gavrilo umesto Zorana

Demokrate su smatrale da je najbolja lokacija za spomenik bio Finansijski park, u neposrednoj blizini Vladine zgrade, gde je Đinđić i ubijen. Umesto Đinđiću, tu je povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata nikao spomenik Gavrilu Principu. Sada Vučić pominje da će spomenik biti na Studentskom trgu, u blizini Filozofskog fakulteta gde je Đinđić studirao i gde je stanovao. Biće i raspisan konkurs za idejno rešenje, iako Zoran Živković, nekadašnji Đinđićev najbliži saradnik, kaže da je vajar iz Čikaga Boban Ilić poklonio Srbiji bistu ubijenog premijera i da se ona trenutno nalazi u prostorijama njegove stranke.


 

POVEZANE VESTI

Utorak 31.05.2016. 21:10
Zaspao Draskovic i usnio cudan san. Dosao mu Djindjic, sav obucen kao postar i jos tegli onu postarsku torbu. - "Zar ti tamo na onom svetu nisi neki drzavnik", pita Vuk? - "Ma to ti je Vuce sve unapred odredjeno jos na ovom svetu. Tako meni zapade ova duznost." - "Mozes li ti kako proveriti sta je meni namenjeno", pita Vuk? Sutradan, ide Djindjic i upada od smeha. - "Jesi li mi proverio sta cu ja tamo biti?" - "Jesam", veli Djindjic: "Ti si golman na utakmici." - "Pa sta je tu toliko smesno", ljuti se Draskovic? - "Ma nista, utakmica je prekosutra.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online