Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.06.2010.
02:59
Tanjug A

Dinkić u poseti Skoplju

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić boraviće u jednodnevnoj radnoj poseti Skoplju, gde će se sastati sa predsednikom Vlade Makedonije Nikolom Gruevskim i potpredsednikom vlade Vladimirom Pešavskim sa kojima će razgovarati o unapređenju ekonomske saradnje, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Mlađan Dinkić

Trgovinu sa Makedonijom, koja je prema CEFTA sporazumu u potpunosti liberazovana, otežavaju necarinske barijere, koje se svode na komplikovane procedure na graničnim prelazima, problem priznavanja sertifikata o kvalitetu, neusklađenost domaćih standarda i tehničke regulative sa međunarodnim standardima kao i nedostatak adekvatne saobraćajne i druge infrastrukture, što nepovoljno utiče na srpski izvoz.


Eliminisanje ovih barijera biće jedna od tema današnjeg sastanka potpredsednika Vlade Srbije Mlađana Dinkića sa makedonskim zvaničnicima.


Ekonomska saradnja Srbije i Makedonije bazira se na robnoj razmeni, koja je na zadovoljavajućem nivou, a od juna 2006. ona se odvija bez naplate carine, i to po osnovu bilateralnog Sporazuma o slobodnoj trgovini zaključenog u oktobru 2005. godine i multilateralnog Sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA 2006.


Srbija godinama beleži suficit u robnoj razmeni sa Makedonijom.


U 2009. godini ukupna robna razmena Srbije i Makedonije iznosila je 663 miliona dolara, od čega je naš izvoz iznosio 429,1 miliona dolara, a uvoz 233, 9 miliona dolara. Najveći srpski izvoznici u Makedoniju su - "US STEEL", "Swišlion", "Tetra pak", "Maxi", "Grand inžinjering", "Dijamant", "Alfa-plam", "Hip-Petrohemija", "CT Computers", "Rudarski basen Kolubara".


U poslednjih nekoliko godina naše investicije u Republiku Makedoniju iznose oko 40 miliona dolara, dok do sada nisu registrovane značajnije investicije iz Makedonije, osim investicije kompanije "Seavus" koja je 2008. godine investirala u grad Niš u razvojni centar u oblasti telekomunikacija i informatike i proizvodnje i razvoja softvera.


Najveća investicija iz Srbije u Makedoniju je grinfild ulaganje kompanije "BOMEX" u proizvodnju magnezijumskih cigli u iznosu od oko 15 miliona evra.


Od velikih srpskih firmi, svoje predstavništvo u Makedoniji imaju "Zdravlje", "Galenika", "Hemofarm", "Jat", "Svislajon", "Delta M", navedeno je u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online