Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.02.2017.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Makedonija na korak od haosa

Dve manje albanske stranke Pokret Besa i Alijansa za Albance izrazile su spremnost da podrže lidera SDSM Zorana Zaeva da formira parlamentarnu većinu u Makedoniji, zemlji koju trese duboka politička kriza duže od godinu dana.

Reuters
Ubeđen da ima većinu: Zoran Zaev

Besa i Alijansa za Albance zatražili su od Zaeva i SDSM da što skorije započne pregovore o formiranju parlamentarne većine i o sastavu nove vlade. Ove dve albanske stranke, koje su na vanrednim parlamentarnim izborima osvojile zajedno osam mandata, traže prihvatanje albanske platforme, a posebnim akcentom na uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika u Makedoniji.

Za formiranje nove makedonske vlade neophodni su glasovi i najveće političke formacije makedonskih Albanaca - Demokratske unije za integraciju (DUI) budući da je za parlamentarnu većinu potreban 61 poslanik. U DUI su nastavljene unutarpartijske konsultacije o izgradnji političke pozicije, ali za sada nije potvrđeno da li će podržati SDSM.

Prema nezvaničnim informacijama, članstvo DUI dalo je zeleno svetlo lideru Aliju Ahmetiju da počne pregovore sa Zaevim o formiranju nove vladine koalicije.

Međutim, izlaz iz krize još nije na vidiku i zbog toga što je predsednik Makedonije Đorđo Ivanov odlučio da ne poveri mandat Zaevu, iako mandatar Nikola Gruevski nije uspeo da obezbedi parlamentarnu većinu i formira Vladu. Zaev je posle konstulacija sa Ivanovim rekao da je ubeđen da će formirati većinu od 62 ili 67 poslanika, u parlamentu koji ima 120 mesta.

VMRO-DPMNE, koja nije uspela da u zakonskom roku formira vladu počela je da traži podršku za održavanje novih vanrednih izbora. Prema makedonskom Ustavu, ukoliko parlametarna većina ne bude formirana, poslanici će morati da donesu odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora i o raspuštanju Sobranja.

Da ovde nije reč samo o unutrašnjem pitanju Makedonije, već da se prelamaju interesi većih sila, svedoči i veoma oštro saopštenje ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"U Makedoniji se na osnovu spolja nametnutih ultimatuma zapravo odlučuje koji će blok ući u sastav vladajuće koalicije", saopštava rusko MSP i dodaje da se politička kriza u Makedoniji pogoršava i da je ta zemlja pod stranim uticajem.

U saopštenju se ističe da je "očigledan spoljni uticaj na političke snage u Makedoniji" i da se on "nastavlja pod pseudodemokratskim sloganima".

"Smatramo da se politička kriza u Makedoniji ozbiljno produbljuje, a postaje očigledno da rani parlamentarni izbori, veštački izazvani i održani 11. decembra, nisu doprineli rešavanju situacije. Cilj je očigledan - obračunavanje sa makedonskim političarima koji nisu po volji Zapada i formiranje vlasti uprkos mišljenju koje su građani izrazili na izborima", navodi se u saopštenju.

Pat pozicija

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. decembra. Parlament je konstituisan 30. decembra, a predsednik Sobranja i drugi organi parlamenta nisu izabrani. Na vanrednim izborima VMRO-DPMNE osvojila je 51 mandat, SDSM 49, Demokratska unija za integraciju (DUI) 10, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i Demokratska partija Albanaca dva poslanička mesta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online