Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 23.05.2016.
14:57
Vestionline A

"Vreme je da se vrati poverenje između Bošnjaka i Srba"

Lider Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić izjavio je u ponedeljak da je ta stranka spremna da bude deo izvršne vlasti i da je inicijalne razgovore o tome sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem imao još pre nekoliko dana.

printscreen
Želi da učestvuje u vlasti: Muamer Zukorlić

- Imali smo inicijalne razgovore pre nekoliko dana i oni su se kretali u smeru utvrđivanja prinicipa saradnje i nekih okvira participacije u vlasti. Postoji principijelna spremnost da budemo deo većine, ostaje još da se precizno utvrde odgovornosti i tek tad možemo govoriti da li smo deo parlamentarne većine - rekao je Zukorlić novinarima posle razgovora sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Dodao je da je predsedniku izložio prvu varijantu po kojoj BDZ može biti deo većine, sa jasnom ambicijom otvaranja nove stranice u pogledu zastupanja Bošnjaka u parlamentu, zdravih, a ne poltronskih odnosa, nastojanja da se stvari interesi Bošnjaka rešavaju.

- Spremni smo sudelovati u izvršnoj vlasti, ali ne kao do sad kad su bošnjačke stranke dobijale po jedno ministarstvo i na tome se završavalo, već gde bi se omogućilo mladim i stručnim kadrovima da zauzmu mesta u ministarstvima i drugim organima kako bi se vratilo poverenje i odnos kakav bi trebalo da bude između Bošnjaka i Srba i države i Bošnjaka - rekao je Zukorlić.

On je naveo da je njihova namera da Bošnjaci dobiju prava i budu u ambijentu doma i domovine.

Upitan da li će moći da učesvuje u vladi u kojoj bi bio i Sulejman Ugljanin, on je rekao da nema nikakva ograničenja i uslove te vrste, da ga ne zanima ko će još biti u vladi, već da ga zanima sporazum sa većinskom strankom u parlamentu gde će insistirati na političkim principima i odgovornosti u toj vlasti.

Na pitanje da li je predsedniku predočio i plan B, po kojem ne bi bio u vlasti, on je odgovorio da jeste i da će, ako bude nateran da bude u opoziciji, znati da se ponaša kao opozicionar, ali da preferira učešće u vlasti.

    

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.05.2016. 16:45
Muslimani nikada nisu usvojili nijedan strani jezik pa ni turski i pored petovekovne vladavine Osmanlija. LJubomorno i uporno su čuvali svoj mat,ernji jezik kojim su govorila i njihova dojučerašnja braća pravoslavci.Akademik Muhamed Filipović, gostujući u emisiji “U škripcu” televizije ALFA, izjavio je kako je Alija Izetbegović i SDA nisu prihvatili bošnjaštvo kao nacionalnu nominaciju 1990. godine.“O tome smo organizovali tada simpozij kada smo govorili o vraćanju naziva Bošnjaci. Oni koji se sada hvale da su veliki Bošnjaci, tada su govorili kako je bošnjaštvo izmišljeno” – rekao je Filipović.Veoma interesantno je napomenuti da se Alija Izetbegović deklarirsao kao Srbin. Pred izbore 1990 godine su objavljeni dokumenti na kojima je Alija Izetbegović svojom rukom napisao da se smatra Srbinom. Poznato je da se Alija Izetbegović izjašnjavao kao Srbin i na popisu stanovništva 1961 godine.Pravdao se da tada nije bila priznata muslimanska nacija pa se morao izjašnjavati kao Srbin. Međutim, to nije tačno. Mogao se, kao i ogromna većina muslimana, pisati kao „neopredjeljen“.Na kraju, mogao se izjašnjavati i kao musliman.S obzirom da je Alija Izetbegović bio dovoljno politički obrazovan, on se svjesno izjašnjavao kao Srbin. Oni koji nisu imali pojma o tim stvarima nisu razlikovali veru i naciju i izjašnjavali su se kao muslimani vernici(što je bilo dozvoljeno i što je njima bilo dovoljno). Bošnjaci insistiraju na kontinuitetu savremene BiH sa srednjovekovnom kraljevinom Bosnom, pa se onda “spotiču” o činjenicu da je to bila hrišćanska zemlja u kojoj njih nije bilo i da su i nastali zahvaljujući tome što je uništena.Pošto im ne godi istorijska činjenica da su nastali konverzijom pravoslavaca i katolika u islam, konstruišu veze sa bogumilima, crkvom bosanskom i slično.
Ponedeljak 23.05.2016. 15:11
Зукорлићу зашто се твоје Презиме завршава на ИЋ . Којим језиком причаш . Ко је сасатавио твоју азбуку . Зукорлићу плаћеник си Вашингтона да Рашка једног дана постане Република. Тачно је Слободан Милошевић изговорио : Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије.
Ponedeljak 23.05.2016. 16:43
U bivšoj SFRJ su, za samo dvadesetak godina, stvorene tri nove nacije. Evropsku porodicu naroda, pored Makedonaca, Titova garnitura je obogatila i sa Crnogorcima, koji su sve do 1945. bili Srbi, i Muslimanima, kojima je samo u nekadašnjoj Jugoslaviji vera priznata za naciju.Najveći deo muslimanskog plemstva u Bosni , Hercegovini , Staroj Raškoj , Crnoj Gori je srpskog porekla. Oni su, kao i njihovi potomci, bez obzira što su promenili veru i što su predano služili osvajaču, uvek znali za svoje poreklo i ko su bili. Štitili su i bogato darivali crkve i manastire, posebno u svom nekadašnjem zavičaju i u prilikama kada su to mogli da čine. Dovoljno je pomenuti slavnog Mehmed – pašu Sokolovića koji obnavlja Pećku patrijaršiju, svojoj majci podiže crkvu, gradi čuvenu na Drini ćupriju. Njegov brat Makarije Sokolović bio je patrijarh i radio u Pećkoj patrijaršiji.… Ahmet – paša Hercigović svojoj supruzi, lepoj Pavi, podiže crkvu i dozvoljava da nosi krst.Sinan – paša Sijerčić iz čuvene begovske kuće Sijerčićića dograđuje hercegovu crkvu u Goraždu , a njegovi potomci je održavaju, jer se u njoj nalazio grob njihovog pretka Radovana.Više od 20 turskih vezira bilo je srpsko-pravoslavnog porekla, a gotovo sve turske vojskovođe u XV i XVI stoljeću bili su islamizovani SRBI!Da je svest o pripadnosti muslimana srpskom stablu bilo među narodnim prvacima odnegovano pre stvaranja Jugoslavije, pokazuje muslimnsko-pravoslavni ugovor o uređenju Bosne i Hercegovine od 1902. godine, kojim je pokušano sprečavanje austrijske namere da sve došljake u Bosnu i Hercegovinu (strance) predstavi za Hrvate i da srpski jezik proglasi “zemaljskim“, ili “bošnjačkim“. Zato su uneli Član 11:“Narodni i službeni jezik je srpski, a pismo ćirilica. Ne priznaje se pravo zavičajnosti nikome — ko je došao s okupacijom ili posle nje, pa ni njihovim potomcima, makar da su u Bosni rođeni“.Šta bi na to rekli današnji intelektualci i državnici iz redova Srba muslimana? Onih u Bosni i Hercegovini, Raškoj i Crnoj Gori?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online