Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.05.2016.
10:22
Vestionline A

Njujork tajms: Kosovo postalo Meka za Islamsku državu

Saudijska Arabija i druge zemlje Arapskog zaliva više od jedne decenije šire vehabizam na Kosovu i Metohiji kroz dobrotvorne organizacije, gradnjom novih džamija, uterivanjem straha i nasilja, kao i regrutovanjem mladih za borbu u Siriji na strani džihadista, piše "Njujork tajms".

Reuters
Saudijska Arabija regrutuje mlade na Kosovu da bi išli u borbe u Siriji

Koriste džamije za regrutaciju boraca

U tekstu uglednog njujorškog dnevnika, ističe se da se u džamijama, koje su na Kosovu sagrađene od novca koji je donirala Saudijska Arabija, okupljaju ljude koji šire vehabizam.

"Od kada je 1999. godine Beograd posle intervencije NATO-a izgubio kontrolu na Kosovu, pod prismotrom američkih zvaničnika, novac i uticaj Saudijske Arabije je umnogome promenio ovu, nekad, tolerantnu muslimansku zajednicu", piše "Njujork tajms".

Dnevnik podseća da je kosovska policija u protekle 2 godine identifikovala 314 građana Kosova, uključujući dva bombaša samoubice, 44 žene i 28 djece koja su nestala, a za koje su sumnja da su ih džihadisti oteli i priključili njihovim grupama.

"Decu su regrutovali, kako navode kosovski istražitelji, ekstremisti sveštenici i tajanstvena udruženja koja je finansirala Saudijska Arabija i ostale konzervativne zemlje Arapskog zaliva, koristeći skrivene mreže donacija iz dobrotvornih organizacija", navodi "Njujork tajms".

Američki dnevnik ocenjuje da je to veliki preokret za zemlju od 1,8 miliona ljudi, koja se ne tako davno smatrala za proameričko muslimansko društvo u svetu u kome su Amerikanci dočekani kao oslobodioci nakon NATO agresije 1999. godine koja je, kako se navodi, izrodila Kosovo.

"Predstavnici UN su nakon rata pomogli da se održi mir, a Saudijci su došli i doneli milione evra da bi pomogli siromašnom i ratom pogođenom zemljom. Međutim, Saudijci su videli priliku da šire vehabizam", piše njujorški dnevnik.

List napominje da Kosovo danas ima više od 800 džamija, od kojih je 240 sagrađeno nakon rata i snose odgovornost za pomaganje širenja vehabizma. 

"Širenje vehabizma na Kosovu ostavilo je velike posledice. Devojke odbijaju da se rukuju sa ljudima, čak i ne pričaju sa muškim rođacima, a dosta mladića se priključilo islamističkim grupama", navodi "Njujork tajms".

Protok novca kojim se finasiraju vehabije na Kosovu često dolazi zaobilazno, preko trećih zemalja kako bi se prikirila njegova namena i destinacija. Pre 2 godine vlasti su presrele transfer i zamrzle 500.000 dolara iz Saudijske Arabije namenjen jednom tinejdžeru na Kosovu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online