Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.05.2016.
13:40
Vestionline A

Toma se sprema za "istorijsku posetu": Kina teško da će naći većeg prijatelja od Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odavno je izrazio svoje divljenje prema "žutim ljudima koji dolaze sa istoka, da piju vodu sa Morave"... Samim tim i ne čudi njegova konstatacija da dolazak kineskog predsednika u Srbiju predstavlja "istorijsku posetu". On je još poručio da Kina možda ima veći obim razmene i investicija sa drugim zemljama, ali teško da će naći zemlju u kojoj uživa veće poštovanje od Srbije.

Tanjug
Susret u Beogradu: Liu Haising i Tomislav Nikolić

Nikolić je, u razgovoru sa pomoćnikom ministra spoljnih poslova Kine Liuom Haisingom, naglasio da saglasnost u važnim političkim pitanjima, kao što je uzajamna podrška teritorijalnom suverenitetu i integritetu, neprekidno traje dugi niz godina i predstavlja snažan temelj za unapređenje odnosa i u drugim segmentima saradnje dve zemlje.

Hvala za Kosovo

Nikolić je zahvalio za principijelan stav Kine o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, saopšteno je iz Pres službe predsednika Srbije.

On je naglasio da Srbija sa visokim uvažavanjem gleda na razvoj i napredak prijateljske Kine.

- Koliko je Kina bila uporna u razvoju i napretku, toliko je Srbija bila uporna u verovanju u taj napredak - istakao je Nikolić i dodao da je dolazak kineskog predsednika Si Đinpinga u Beograd veoma važna poruka, koja svedoči o tome koliko Kina ceni prijateljstvo sa Srbijom.

Da sprečimo poplave i pravimo parice

On je poručio svom sagovorniku da je Srbija odlično mesto za investicije iz Kine i podsetio na projekat izgradnje plovnog puta između Dunava i Egejskog mora, koji je ocenio kao veoma važan.

- To je projekat, koji će doneti brojne prednosti, od skraćenja plovnog puta za preko dve hiljade kilometara, izgradnje hidrocentrala, navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, do rešavanja ogromnog problema sa poplavama, sa kojima se Srbija suočava sve više i sve češće - rekao je Nikolić.

Jedna Kina, jedna Srbija

Pomoćnik kineskog ministra spoljnih poslova Liu Haising rekao je da zvanična poseta predsednika Srbije Kini, kao i učešće na obeležavanju pobede nad Japanom i fašizmom u Drugom svetskom ratu, u kome su učestvovali i predstavnici srpske Vojske, predstavlja snažan signal iskrenog prijateljstva.

- Mi visoko cenimo podršku Srbije politici jedne Kine i razumevanju o pitanju Južnog kineskog mora. Istovremeno, Kina čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i posvećenost dijalogu kao jedinom načinu rešavanja problema Kosova i Metohije - rekao je Liu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online