Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Ponedeljak 09.05.2016.
12:37
Tanjug A

Nikolić: Ili sa Kosovom, ili nikako

"Srbija stoji čvrsto na putu ka punopravnom članstvu u EU, ali želi da u Evropu uđe celovita - tako ili nikako" poručio je u ponedeljak predsednik Srbije Tomislav Nikolić na centralnoj svečanosti povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije i Dana pobede u Zrenjaninu.

Tanjug
Predsednik Srbije održao govor na vojnoj paradi u Zrenjaninu

- Neki predstavnici EU nam nagoveštavaju eventualno uslovljavanje ulaska Srbije u Evropsku zajednicu naroda priznavanjem Kosova i Metohije. Ako to zaista budu tražili od nas, znači da nas ne žele. Srbija, članica UN, želi u Evropu da uđe celovita - tako ili nikako. Na tom principu je Evropa zasnovana, takvu Evropu želimo. Preci su nam otadžbinu Srbiju poverili u celosti i takvu je moramo sačuvati za potomke - istakao je Nikolić.

Srbija je, kako ističe, iskreno, rečju i delom, posvećena primeni principa slobode, razumevanja i saradnje, uz uvažavanje različitosti, ali i održanju mira u zemlji, regionu i svetu.

Predsednik je poručio i da ne smemo da zaboravimo da je zločin počinjen, da smo u obavezi zauvek prema žrtvama da ih pominjemo i sa pijetetom da ih se sećamo.

"Hrvatska da se okrene budućnosti"

Jugoslavija je, kako je rekao, treća zemlja u Evropi po broju stradalih u Drugom svetskom ratu, a neuporedivo najveći procenat žrtava činili su Srbi, ili sa puškom u ruci ili stradali u dva nemačka i mnogo ustaških logora, jedinih koncentracionih logora u svetu specijalizovanih za smeštaj i pogrom srpske, romske i jevrejske dece.

- U želji da se nikada ne ponovi, uveren da danas nema zlikovca koji bi u tome učestvovao, pozivam naše komšije da se okrenemo budućnosti pošto Srbija želi da sarađuje sa svim zemljama regiona - rekao je Nikolić.

Dodao je da je zato čudno zašto, uprkos naporima da se prevaziđu današnji problemi, na našem evropskom putu stoje snage u Hrvatskoj, koje kao da se utrkuju ko će jače da nas podseti na namere ozloglašenih pokreta iz Drugog svetskog rata.

- Mi u sebi nalazimo snagu da pređemo preko svega, nudimo gledanje u oči i dijalog o svim otvorenim temama. Uveren sam da, iako je prošlost bila teška, budućnost možemo da gradimo zajedno - naglasio je Nikolić.

"Svoje nismo dali, tuđe nas nije zanimalo"

Srbija je, prema njegovim rečima, kroz istoriju branili svoje i na to možemo da budemo posebno ponosni.

- Svoje nismo dali, a tuđe nas nikada nije interesovalo. Između dobra i zla uvek smo birali dobro, mada nam to često nije donosilo dobra - rekao je predsednik države.

Nikolić je napomenuo da je Vojska Srbije, u periodima velikih izazova i kriza, pružala podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilizacije u regionu, a u misijama širom sveta dobijala brojne pohvale i primer je profesionalizma i posvećenosti.

- Od vas očekujem jedinstvo i poštovanje principa odbrane i očuvanje integriteta Srbije i identiteta Vojske Srbije. Očekujem da pripadnici svih jedinica odlično izvršavaju postavljene zadatke, svesni da je zakletva koju su dali ujedno i zavet našim precima - junacima i herojima - našoj otadžbini, da će svoje dužnosti obavljati postavljajući uvek na prvo mesto vojničku čast - kazao je Nikolić.

"Zrenjanin simbol različitosti"

Naveo je i da je ponosan što se Dan pobede obeležava u Zrenjaninu, gradu koji je oduvek bio primer složnog života različitih nacija i simbol zajedničkog otpora nebrojenim neprijateljima, koji je oličenje istrajnosti, prihvatanja različitosti, razumevanja, borbe protiv nepredvidivih ćudi prirode, njenog sputavanja i obnavljanja, jedan od onih gradova koje s ponosom nazivamo istorijskim i kulturnim centrima Vojvodine i Srbije.

- U promenama imena vašeg grada, ispričana je priča o srpskim pobedama. Veliki Bečkerek 1935. godine, u čast Kralja Petra Prvog čija ga je vojska oslobodila, menja ime u Petrovgrad. Posle pobede u Drugom svetskom ratu, u čast svog sugrađanina, heroja Žarka Zrenjanina, 1946. godine dobija ime koje i danas nosi. Vaše učestvovanje u pobedama još jedan je razlog koji nas na današnji dan - Dan pobede u Drugom svetskom ratu, dovodi u ovaj lepi grad na Begeju - rekao je Nikolić.
       

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.05.2016. 13:45
E vid Toma u Bečkereku!Pa odande može poručiti šta mu drago jer ga niko ne ču.
Ponedeljak 09.05.2016. 13:37
Kosmet je uvek bio u Srbiji dok niste dosli vi "patriote"! I to nije demagoska floskula kao ova tvoja! Zaista na Kosmetu ima vise prirodnog bogatstva nego u celoj EU! I o kakvim uslovima mi pricamo sada ovde?
Ponedeljak 09.05.2016. 13:56
Mi u sebi nalazimo snagu da pređemo preko svega........................Ako je on poltron, kukavica i moralna nula pa moze da predje preko svega , veliki dio Srbskog naroda to ne zeli. Ako nije u stanju da trazi ratnu ostetu od nasi dusmana onda nema prava da nas ubjedjuje da smo i mi ostali presli preko "svega". Ja nisam i necu. Ne zbog toga sto necu , sto ne zelim ili sto mrzim nekoga vec zbog toga sto je to nenormalno. Ako neko pokrece protiv tebe tri puta genocidne akcije samo u jednom vijeku onda je nenormalno da kazes da si spreman sa takvim da gradis buducnost. Upravo suprotno. Radi buducnosti se ne smije pljunuti na te nevine zrtve. Da ne spominjem ma//terijalna razaranja, otimanje teritorija i stotina milijardi koje su nam duzni. Vostani Serbije...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online