Ponedeljak 09.05.2016.
12:37
Tanjug

Nikolić: Ili sa Kosovom, ili nikako

Tanjug
Predsednik Srbije održao govor na vojnoj paradi u Zrenjaninu

- Neki predstavnici EU nam nagoveštavaju eventualno uslovljavanje ulaska Srbije u Evropsku zajednicu naroda priznavanjem Kosova i Metohije. Ako to zaista budu tražili od nas, znači da nas ne žele. Srbija, članica UN, želi u Evropu da uđe celovita - tako ili nikako. Na tom principu je Evropa zasnovana, takvu Evropu želimo. Preci su nam otadžbinu Srbiju poverili u celosti i takvu je moramo sačuvati za potomke - istakao je Nikolić.

Srbija je, kako ističe, iskreno, rečju i delom, posvećena primeni principa slobode, razumevanja i saradnje, uz uvažavanje različitosti, ali i održanju mira u zemlji, regionu i svetu.

Predsednik je poručio i da ne smemo da zaboravimo da je zločin počinjen, da smo u obavezi zauvek prema žrtvama da ih pominjemo i sa pijetetom da ih se sećamo.

"Hrvatska da se okrene budućnosti"

Jugoslavija je, kako je rekao, treća zemlja u Evropi po broju stradalih u Drugom svetskom ratu, a neuporedivo najveći procenat žrtava činili su Srbi, ili sa puškom u ruci ili stradali u dva nemačka i mnogo ustaških logora, jedinih koncentracionih logora u svetu specijalizovanih za smeštaj i pogrom srpske, romske i jevrejske dece.

- U želji da se nikada ne ponovi, uveren da danas nema zlikovca koji bi u tome učestvovao, pozivam naše komšije da se okrenemo budućnosti pošto Srbija želi da sarađuje sa svim zemljama regiona - rekao je Nikolić.

Dodao je da je zato čudno zašto, uprkos naporima da se prevaziđu današnji problemi, na našem evropskom putu stoje snage u Hrvatskoj, koje kao da se utrkuju ko će jače da nas podseti na namere ozloglašenih pokreta iz Drugog svetskog rata.

- Mi u sebi nalazimo snagu da pređemo preko svega, nudimo gledanje u oči i dijalog o svim otvorenim temama. Uveren sam da, iako je prošlost bila teška, budućnost možemo da gradimo zajedno - naglasio je Nikolić.

"Svoje nismo dali, tuđe nas nije zanimalo"

Srbija je, prema njegovim rečima, kroz istoriju branili svoje i na to možemo da budemo posebno ponosni.

- Svoje nismo dali, a tuđe nas nikada nije interesovalo. Između dobra i zla uvek smo birali dobro, mada nam to često nije donosilo dobra - rekao je predsednik države.

Nikolić je napomenuo da je Vojska Srbije, u periodima velikih izazova i kriza, pružala podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilizacije u regionu, a u misijama širom sveta dobijala brojne pohvale i primer je profesionalizma i posvećenosti.

- Od vas očekujem jedinstvo i poštovanje principa odbrane i očuvanje integriteta Srbije i identiteta Vojske Srbije. Očekujem da pripadnici svih jedinica odlično izvršavaju postavljene zadatke, svesni da je zakletva koju su dali ujedno i zavet našim precima - junacima i herojima - našoj otadžbini, da će svoje dužnosti obavljati postavljajući uvek na prvo mesto vojničku čast - kazao je Nikolić.

"Zrenjanin simbol različitosti"

Naveo je i da je ponosan što se Dan pobede obeležava u Zrenjaninu, gradu koji je oduvek bio primer složnog života različitih nacija i simbol zajedničkog otpora nebrojenim neprijateljima, koji je oličenje istrajnosti, prihvatanja različitosti, razumevanja, borbe protiv nepredvidivih ćudi prirode, njenog sputavanja i obnavljanja, jedan od onih gradova koje s ponosom nazivamo istorijskim i kulturnim centrima Vojvodine i Srbije.

- U promenama imena vašeg grada, ispričana je priča o srpskim pobedama. Veliki Bečkerek 1935. godine, u čast Kralja Petra Prvog čija ga je vojska oslobodila, menja ime u Petrovgrad. Posle pobede u Drugom svetskom ratu, u čast svog sugrađanina, heroja Žarka Zrenjanina, 1946. godine dobija ime koje i danas nosi. Vaše učestvovanje u pobedama još jedan je razlog koji nas na današnji dan - Dan pobede u Drugom svetskom ratu, dovodi u ovaj lepi grad na Begeju - rekao je Nikolić.
       

2024 © - Vesti online