Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.04.2016.
01:00
D. Dekić - Vesti A

Vampirsko prekrajanje izborne volje

Višednevna izborna zbrka s ponovnim prebrojavanjem glasova prerasla je u nezapamćenu ujdurmu. Razlog novog brojanja listića, nakon što su to zatražili Vučićevi naprednjaci, jesu "teške greške" na biračkim mestima za koje je vlast inače tvrdila da ih nije bilo, da bi Republička izborna komisija naprasno počela da razmatra prigovore sa čak 148 biračkih mesta.

Tanjug
Kako vlast kaže: Republička izborna komisija

Ovaj svojevrsni RIK rijaliti za građanstvo odigravao se u direktnom prenosu pred kamerama TV N1. Članovi državne komisije su, kao vampiri, većali do dva sata ujutro, odlučivši da ponove glasanje na 15 birališta. Juče prepodne nastavili su da broje rezultate glasanja sa još stotinak biračkih mesta, a da niko naciji nije objasnio o kakvim je "teškim greškama" reč.

Iz RIK-a se čuje da će se na tim mestima ponoviti glasanje u sredu, 4. maja, a procene su da je reč o 18.000 birača.

Greška ili namera?

Niko ne zna zašto je novih 60 prigovora u RIK stiglo tek u sredu, kada je utorak bio poslednji rok. Moguće je da su došli poštom, ali deo članova RIK kaže da postoje prigovori s pečatom od ponedeljka i da nije jasno zašto se onda o tome nije odmah raspravljalo, niti je iko obavešten da su pristigli.
U utorak se nije o tome raspravljalo i niko nije bio obavešten da su ti prigovori pristigli.

Opozicija jedinstveno tvrdi da je ovim dovedena u pitanje volja građana s namerom da se prekroje izborni rezultati koji bi liste DSS-Dveri Sande Rašković i Boška Obradovića i koaliciju Tadića, Čanka i Jovanovića izbacili iz skupštinskih klupa.

Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić ukazuje da se posle izjave Aleksandra Vučića i čelnika RIK Dejana Đurđevića kako su stigla "svega dva prigovora" na izborni proces, misteriozno pojavilo čak 60 novih kojima se poništavaju izbori na više biračkih mesta. To je, kaže Pajtić, potvrda da su izbori bili prepuni neregularnosti, iako ih je režim uporno demantovao. Pajtić veruje da SNS neće prezati od gaženja izborne volje građana da bi došla do više vlasti.

Ko kreira haos u Srbiji

Predsednik Treće Srbije Miroslav Parović podsetio je da je već duže vreme upozoravao kako NATO "kreira haos u Srbiji" pokušavajući da sprovede "makedonsko proleće". On smatra da su izbori "idealna prilika" da se narod podeli na matrici "ua ili ura Vučić", što se, tvrdi on, kroz krizu proglašenja rezultata i čini.
- Novi DOS, koji je kreiran u izbornoj noći i to na poziv američkog ambasadora, već ima jasan zadatak da ospori celokupne izbore i time stvori preduslove za nasilno preuzimanje institucija - naveo je Parović.

Usvajanjem "fantomskih" prigovora, kako kaže Čedomir Jovanović, Srbija se uvodi u krizu. RIK, ističe on, vraća zemlju u devedesete, stvarajući duboke podele u društvu i nepoverenje između vlasti i opozicije.

- Prinuđeni smo da sumnjamo u zakonitost odluka Komisije koja je dozvolila da vlast od nje napravi partijsku službu - ocenio je Jovanović.

I lider Dveri Boško Obradović sumnja da RIK analizom ukupno 164 biračka mesta iz nepoznatih razloga, u stvari, traži način da deo opozicije spusti ispod cenzusa i poveća broj poslanika naprednjaka.

Pokret Dosta je bilo naglašava da Vučić "snužden i veoma nervozan zbog lošeg izbornog rezultata" i osvojenih mandata pokušava da, bez zakonskog osnova, obori brojne izbore u opštinama i gradovima. Skandal je, kažu u stranci Saše Radulovića, da RIK još nije završio sa brojanjem glasova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online