Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 28.04.2016.
02:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Labus kontroliše Vujovića

Bivši vicepremijer Jugoslavije i Srbije Miroljub Labus dobio je zadatak od Svetske banke da uradi dubinsku analizu rada Ministarstva finansija i svih njenih uprava. Konkretno, Labusov zadatak jeste da uradi analizu zaposlenih i obaveza ministarstva, da proveri način funkcionisanja i da određene preporuke kako da sistem funkcioniše bolje.

Tanjug
Dubinska analiza: Miroljub Labus (levo) i Goran Svilanović

Posebno će se proveravati kadrovi u kabinetu ministra Dušana Vujovića, koji je i sam nekada radio za Svetsku banku.

Cilj cele ove operacije je da se proveri u kojoj meri je ovo posebno važno ministarstvo uskladilo svoj rad sa standardima Evropske unije.

- Tačno je da postoji taj projekat i da me je angažovala Svetska banka, ali nemam ovlašćenja da kažem ništa više od toga - rekao je Labus jednom beogradskom dnevniku.

Mandat jednokratnog zadatka Labusa traje od 10. marta do 30. juna. Podsetimo, Miroljub Labus je, kao i aktuelni ministar Vujović, bio konsultant Svetske banke 1997. godine. Deset godina kasnije, pošto je napustio politiku, Labus je osnovao konsultantsku kuću.

Pobegao od politike

Labus je bio potpredsednik Vlade Srbije od 3. marta 2004. do 3. maja 2006. godine, kad je podneo ostavku zbog suspendovanja pregovora o pridruživanju Srbije i Crne Gore EU i više se nije vraćao u politiku. Bio je potpredsednik Demokratske stranke, zatim predsednik G17 plus od njenog osnivanja do 13. maja 2006. Profesor je na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Inače, nije ovo prvi put da Labus u svojstvu stručnjaka ima posla s Vladom Srbije. Prethodni put bio je, doduše, angažovan od same Vlade, 2014. godine. Tada je Labus obučavao zaposlene u Ministarstvu (koje sada kontroliše) "kako da na osnovu raznih uticaja predvide stvari u ekonomiji".

- U pitanju je projekat koji se završava u novembru, a zajednički ga finansiraju Svetska banka i USAID - izjavio je tada Labus.

Za ekonomskog konsultanta Milana Kovačevića izbor Labusa za ovaj zadatak je i dobra i čudna vest.

- Raduje me da su odabrali njega jer znam njegove kvalitete. A posebno bih se radovao ako javnost dobije na uvid Labusovu analizu. To kažem jer su naše finansije u katastrofalnom stanju, jako loše organizovane. Kako u oblasti zakona, tako i primeni. Naročito je loša Poreska uprava u kojoj je potpuni haos - kaže Kovačević.

Naš sagovornik ističe i da je neobičan trenutak za ovakav zadatak Labusu jer se čeka formiranje nove vlade, a to u Srbiji često znači puno organizacionih promena.

- Recimo, nekada je privatizacija bila u portfelju Ministarstva finansija, a sad je u Ministarstvu privrede. Kod nas je normalno da se nadležnosti uzimaju i dodaju ministarstvima, pa i da se formiraju sasvim nova ministarstva. Nekad smo imali resor finansija, pa privrede, pa ekonomije, sve u jednoj vladi i sa jako isprepletanim nadležnostima. Može se desiti da Labus izanalizira ministarstvo koje za koji mesec uopšte organizaciono neće tako izgledati - ističe Kovačević.

Četvrtak 28.04.2016. 09:58
Jel ovo onaj što mu pao vodokotlić na glavu? Vratio se iz mrtvih, dugo ga nije bilo... to neće na dobro d'iziđe.
Četvrtak 28.04.2016. 10:16
Kako su se lopopovi uzmuvali i krenuli da vide odakle šta mogu da pokupe. Vidjeli da je Vučić uspio da prikupi nešto u kasu pa su se digli na noge "Da postrižu gdje je predugačko, da odliju gdje je prepunačko. Smrad DOS-ovski.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online