Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 28.04.2016.
04:00
D. Dekić - Vesti A

Izbori se sele na ulicu?

Srpski izbori se iz dana u dan pretvaraju u veliki cirkus sa sve više nepoznanica i dilema. Postizborni period nametnuo je niz pitanja, a kao prvo zašto je Republička izborna komisija nikad sporija u saopštavanju rezultata i, još čudnije, kako je u utorak izašla pred građane s manjim procentom odbrađenih glasova nego u ponedeljak.

Tanjug
Glasovi naroda na proveri: Lideri opozicije prete protestima

Varnice između vlasti i opozicije o prelasku cenzusa čak tri liste i dalje sevaju, a u javnosti se provlači utisak da naprednjaci neke od tih partija ne žele u parlamentu. Tako ostaje nepoznanica ko će sve sedeti u skupštinskim klupama, iako večeras ističe rok za saopštavanje konačnih nezvaničnih rezultata, a deo opozicije preti izlaskom na ulice u slučaju prekrajanja izborne volje.

Krađa glasova na biračkim mestima i dalje je predmet međusobnih optužbi vlasti i opozicije, a u čitavo zamešeteljstvo mediji su uključili uticaj Ambasade SAD u postizborni proces. Povodom tih spekulacija oglasio lider naprednjaka Aleksandar Vučić negiranjem "zavereničke teorije", vezano za prisustvo američkog ambasadora Kajla Skota u štabu Demokratske stranke u izbornoj noći.

Svađa Vulina i Radulovića

Pokret Dosta je bilo Saše Radulovića tvrdi da je premijer "preko svoje agencije Cesid, koja je skandalozno saopštila da je osvojio 56 odsto glasova postigao da Srbija poveruje u njegovu apsolutnu vlast. Sumnjaju u regularnost ovih izbora jer je brojanje glasova obavljeno neregularno i kritikuju predsednika RIK-a koji se, kako trvde, direktno uključio u političku kampanju SNS-a. Raduloviću odgovara Pokret socijalista Aleksandra Vulina sa liste SNS-a pitanjem državnim organima šta je urađeno sa krivičnim prijavama koje su protiv lidera Dosta je bilo podneli sindikati i radnici iz preduzeća u kojima je bio stečajni upravnik.

- Ambasador je hteo da dođe kod nas, ali sam zbog ličnih problema ranije napustio stranku i zato nije - rekao je Vučić i na špekulacije da je u izbornoj noći bio "neraspoložen zbog loših rezultata", odgovorio da ima neke lične probleme, o kojima ne želi da govori u javnosti.

Dok Vučićevi naprednjaci traže ponovno prebrojavanje glasova, DS ističe da je koalicija DSS-Dveri sigurno prešla cenzus, a lideri te koalicije Boško Obradović i Sanda Rašković poručuju da neće dozvoliti prekrajanje izborne volje koje će ih spustiti ispod cenzusa.

U slučaju da do toga dođe, kažu da izlaze na proteste. Rašković-Ivić smatra da SNS pokušava da im obori listu jer im je malo 131 poslanik, pa bi da eliminacijom opozicije i preuzme još mandata. Boško Obradović ukazuje da neprebrojani glasovi u RIK čine dva odsto biračkog tela i predstavljaju prostor su za manipulaciju i izmenu volje birača.

Reagovao je i Savez za bolju Srbiju Borisa Tadića koji kritikuje SNS za kampanju "optuživanja opozicije za izborne neregularnosti", dok Dosta je bilo Saše Radulovića tvrdi da je izbornu krađu pripremao lider SNS-a.

Medija Centar Beograd
Besmisleno ponovno brojanje: Zoran Lučić

Lučić: Cesid uzdrmao državu

Profesor Zoran Lučić smatra da članovi biračkih odbora iz opozicionih stranaka nisu morali da potpisuju zapisnike sa biračkih mesta ukoliko su videli da je bilo krađe glasova. Upitan kako je Cesidov tim dok je bio njegov deo davao tačne projekcije rezultata izbora nepuna dva sata po zatvarnju birališta, on je odgovorio da se sastav tog tima promenio.
- Tamo su neki drugi ljudi koji su izgleda neodgovorno radili, što je donelo Srbiji čitavu pometnju, ali sve što se desilo više govori o državi nego o Cesidu - kaže Lučić i pita kakva je to država kad može da je potrese jedna organizacija.

Pri tom je na sajtu RIK-a prve večeri posle izbora objavljeno obrađenih 98,56 odsto biračkih mesta, da bi u utorak uveče predsednik RIK-a Dejan Đurđević, koji se žali na velike pritiske i opoziciji pripisuje "paklenu atmosferu", saopštio podatke na osnovu obrađenih 98,04 biračkih mesta, odnosno za nepunih pola procenta manje.

Profesor Matematičkog fakulteta i bivši dugogodišnji stručnjak Cesida Zoran Lučić objašnjava za "Vesti" da su verovatno prvobitno bili saopšteni preliminarni, a onda rezultati na osnovu pristiglih zapisnika o radu biračkih odbora.

- Gledajući rezultate RIK-a može se pretpostaviti da su neki toliko blizu cenzusa, da se može desiti da Srbija konačni ishod čeka dve nedelje, odnosno posle ponovljenog glasanja na nekim biračkim mestima - komentariše naš sagovornik navode RIK-a da su Dveri i DSS prešli cenzus sa svega 48 glasova.

U novoj vladi sigurno Mađari

Aleksandar Vučić je najavio da će nova republička vlada biti formirana odmah po formiranju parlamenta, a najkasnije 15 dana posle toga i najavio koaliciju sa Savezom vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, sa kojim ima 135 od 250 republičkih poslanika. Dosadašnji partner (socijalisti), prema rečima potpredsednika SPS-a Branka Ružića još uvek nije dobio poziv od Vučića da zajedno formiraju vladu. Ružić kaže da bi on lično voleo da bude u opoziciji.

Pominjanje ponovnog prebrojavanja glasova iz tabora SNS-a, Lučić vidi kao potpunu besmislicu.

- To znači da treba ponovo izručiti više hiljada kutija s listićima i opet brojati iz početka. Ako rezultat bude drugačiji, onda je pitanje koji je tačan prvi ili drugi i šta ako je u međuvremenu neko dirao te glasove u kutijama. Zato brojanje treba da je završen posao, a svi akteri razumni - objašnjava ovaj stručnjak i ističe da ukoliko se ipak još jednom krene u brojanje, država ne zaslužuje da postoji.

Da izbori nisu bili ravnopravna utakmica smatra Partija evropskih socijalista i demokrata koja je izrazila zabrinutost za demokratske standarde tog procesa.

- Nezavisni izborni posmatrači uključujući OEBS/ODIHR i organizacije civilnog društva dele mišljenje da je izborni proces bio manje fer i slobodan u poređenju s prethodnim izborima - navode evropski socijalisti.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.04.2016. 08:15
"Cenzus Koalicija" pravi novi DOS ! Da nije smešno, bilo bi žalosno !!
Četvrtak 28.04.2016. 08:47
Ne uzeše Savski Venac pa su bijesni. Mnogo im je krivo što nije bilo njihovih "kombinacija" za zemlju. Ote im Vučić pare iz dđepa pa su bijesni. Nijesu mogli da se ugrade NIKAKO. A sada kad se bude brojao glas po glas, naravno da neće preći "celzijus". Znaju ono to dobro zato se bune i prijete a USA vrši pritisak da bi imali konje za destabilizaciju kad god im bude potrabno.
Četvrtak 28.04.2016. 10:07
Imaju novoDOSovci sada šansu da LIČNO izbroje glas po glas, ali i SNS je napravio tim koji će ponovo sve izbrojati tako da nikako neće biti moguće sakriti ni jedan jedini glas. Inače, znalo se uvijek šta treba raditi sa uličarima dok smo imali državu. Imalo je za takve dovoljno slobodnih ustanova gdje su ih smještali i učili da "rade, da se lebom rane" a ne da ih mi hranimo a oni da uličare.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online