Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.04.2016.
18:32
J. L. Petković - Vesti A

"Nečisto" i na glasačkim mestima na KiM: Pretili, otimali, nameštali, krali...

U rano jutro Srbi u kolonama prolaze kraj statue kralja Milutina da obave svoju građansku dužnost. Ne samo u Gračanici, već širom Kosova šalju gotovo idiličnu sliku. Samo da je reč o Ustavom zagarantovanoj slobodi građana da biraju, a ne o posledici pritiska i ucena iza kojih treba da usledi pobeda naprednjaka.

Tanjug
Sumnjivo na nekim mestima: Kosovska Mitrovica

Na takav zaključak upućuju apeli opozicije, a na razmišljanje navodi i činjenica da je sa prvim rezultatima zapucano na kuću potpredsednika DSS-a Slaviše Ristića u selu Jagnjenica kod Zubinog Potoka. U kući je bilo 12 članova porodice Ristić, uključujući i malu decu. Srećom, niko nije povređen.

- Pozvao sam policiju, ali iskustvo mi kaže da se neće uhvatiti počinioca. Verujem da je u pitanju politička pozadina, jer ni sa kim nisam bio u sukobu. Protivnik sam vlasti i otvoreno sam je napadao. Mislim da je oružani napad na moju porodicu neka vrsta opomene - kaže Ristić za "Vesti".

Čudan osećaj

- Na glasačkim mestima je bila loša atmosfera. Ranije se osećao izborni duh, raspoloženje kod građana, bilo je srpskih zastava, žamora... Sada ni srpske zastavice, samo oznake Oebsa i to upadljive. Sve je podsećalo na izbore u dijaspori, kaže za "Vesti" meštanin Gračanice.

Patriotski blok (DSS i Dveri) saopštio je da se u Kosovskoj Mitrovici dogodila "velika izborna krađa u organizaciji SNS", da je neregularno bilo još i u Zvečanu i opštinama Kosovskog Pomoravlja, i zatražio ponavljanje izbora.

- Jedne te iste osobe glasaju više puta na različitim biračkim mestima, prilikom glasanja se ne koriste se UV lampe i sprejevi, ne traže se lične karte, članovima biračkih odbora koji nisu iz SNS-a se preti da moraju da ćute o krađi, parapolicijske snage iz redova SNS-a prete građanima da glasaju za tu stranku. Na izbornom mestu broj 5 u Mitrovici je primećeno da je određeni broj Srba glasao pod albanskim imenima - navedeno je u saopštenju.

Na glasačke spiskove, redakciji "Vesti" se požalilo više Srba sa Kosova, a jedan je kazao da na sumnju navodi činjenica da su imena njegovih poznanika koji tradicionalno glasaju za socijaliste izostala sa biračkog spiska ( a do sada su uvek bez problema glasali). 

- Tu je bilo ucena, a na biračkim mestima su bili samo predstavnici vladajućih stranaka, i tek negde neko iz opozicije. Naša stranka nije imala posmatrače, a pod izgovorom da Oebs dozvoljava samo tri člana komisije. Imamo informacije da je bila otvorena krađa prilikom brojanja glasova u Raškoj, što smo čuli od članova radnog tela RIK-a - kaže Ristić.

Iz redova radikala, Zvonko Mihajlović iz Štrpca, ističe da je smanjen broj izbornih mesta utucao na izlaznost. 

- Ovi izbori su pokazali sponu između vlasti u Beogradu i Prištini, tako što je sredstvima iz kosovskog budžeta finasiranma kampanja SNS. Mesec dana pre održavanja izbora, u Štrpcu je deljen građevinski materijal, a takođe veliki broj Srba ovde je na virtuelnom platnom spisku kosovskog budžeta, u kome se vode prosvetni radnici i tako primaju platu. Sve to nedvosmisleno navodi na zaključak da je bilo kupovine glasova, tvrdi Mihajlović. 

Dodaje je kampanja "stvorila psihozu i strah kod ljudi":  

- Činjenica da u takvoj konstalaciji opozicija nije imala kontrolu na biračkim mestima, očekivano je da SNS odnese "ubedljivu" pobedu. 

Regularan patent

"Sa direktorom na glasanje" je patent koji je uveden za vreme kosovskih lokalnih izbora. Od tada su se karte izmešale, pa je sistem dogurao do "prvi put sa predstavnikom kosovskih institucija na srpske izbore". Iako se u demokratskim društvima, u malim sredinama smatra pritiskom, ovakav organizovani odlazak na biračko mesto (naročito ako radite u budžetskoj ustanovi), Oebs je odlučio da izbore proglasi regularnim.

Upravo tako je i saopšteno. Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić kazao je da je SNS odnela dvotrećinsku većinu na Kosovu, i ostavrila istorijsku pobedu sa 67,09 procenata glasova. U javnosti su objavljeni podaci za Istok (SNS - 84, 2 odsto), Klinu (SNS- 79, 2 odsto), Goru ( SNS - 78 odsto), za mesta u kojima je malo glasača za srpske izbore.

Ali, lakmus papir za SNS su Gračanica i sever KiM. Tek kada budu saopšteni rezultati za Kosovsku Mitrovicu i Zubin Potok, znaće se ima li opozicija za pravo kada se buni. Ili se Srbi potpuno slažu sa svim dogovorenim u Briselu, dok se Đurić sprema za neku lagodniju poziciju. 

Pokojnik na spisku

Građani Kosovske Mitrovice koji su se javili našem listu, naveli su da su da je problem sa biračkim spiskovima.
- Moje sestre nije bilo na spisku, ali je zato bio pokojni otac i rođaci iz dijaspore. Prijatelj koji živi u Mitrovici bio je na spisku u Gračinici - naveo jedan od njih.

 



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online