Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 27.04.2016.
07:44
D. Dekić - Vesti A

Vlast ponovo broji glasove

Građanima Srbije, prilično zbunjenima zbog različitih rezultata izbora stari-novi premijer Aleksandar Vučić juče je poručio da će se "tek videti" ko je zaista ušao u parlament. On je preneo javnosti da su njegovi naprednjaci zatražili uvid u sav birački materijal, pošto je, kaže, Republička izborna komisija bila "izložena pritiscima".

Tanjug
Deset, devet, osam, sedam: Ko se zabrojao

- Neki su upali u dva sata po ponoći u RIK i odjednom su promenjeni rezultati. Oni koji imaju osam puta manje glasova se sprdaju s narodom. Ima u ovoj zemlji da se poštuje narodna volja, s tim se ne smeju igrati - produžio je Vučić misteriju konačnog ishoda glasanja.

Lider SNS je i dan posle izbora ponovio sumnju u rezultate koje je saopštio predsednik RIK i član Predsedništva njegove stranke Dejan Đurđević, a prema kojima su liste Saše Radulovića, Borisa Tadića i Sande Rašković Ivić prešle cenzus od pet odsto glasova. Vučić je posle višečasovne sednice vrha stranke rekao da je bilo čudnih stvari, poseta, pretnji i pritisaka na RIK. Na njegov postizborni nastup predsednica DSS Sanda Rašković Ivić gleda kao na "drž'te lopova" i ističe da je reč o potpunoj besmislici. Podseća na "besprizorne" predizborne napade SNS na nju i njenu koaliciju i ukazuje da je na izborima bilo brojnih neregularnosti, od nezapečaćenih kutija do glasanja umrlih na Kosmetu.

Sistemske nepravilnosti

Delegacija Kongresa Saveta Evrope od 13 članova iz raznih zemalja i političkih partija koji su posmatrali lokalne izbore u Srbiji, saopštila je da su oni protekli u fer i mirno, ali uz sistemske nepravilnosti.
- Primećena je konfuzija među biračima zbog istovremenog glasanja za parlamentarne izbore, za opštinska veća i za Skupštinu Vojvodine - ocenili su oni.

- Vučić je nervozan i gori mu pod nogama, jer je pobednik izbora, a u stvari gubitnik. On umesto dosadašnjih 157 ima 131 mandat, a treba da namiri i koalicione partnere, posle čega mu ostaje 98 mandata. Tako mu izmiče dvotrećinska većina za promenu Ustava i mogućnost uvođenja Srbije u diktaturu. Kako mu se sve izjalovilo, nas optužuje za situaciju u kojoj je, iako se zna da u rukama opozicije nije ni jedna institucionalna poluga - ocenila je Rašković Ivić za "Vesti", ističući da se predsednik RIK, inače visoki funkcioner SNS ponaša kao partijski aktivista.

Na neuobičajeno postizborno ponašanje u vladajućim strukturama ukazuje i politički analitičar Cvijetin Milivojević.

- Premijer je izašao u javnost u funkciji lidera SNS da izrazi sumnju u nameštanje izbora, a onda je član Predsedništva SNS u svojstvu predsednika RIK Dejan Đurđević ponovio Vučićeve reči, ali ne kao partijski funkcioner, već kao čelnik RIK.

To je živi humor koji podseća na lokalne izbore 1996. kada su poništavani izbori na svim biračkim mestima na kojima socijalisti nisu pobedili, pa čak i zbog toga što je zapisnik bio umašćen čvarcima - priseća se Milivojević.

On kaže da mu premijer deluje nervozno, što nije za čuđenje, jer je, kaže, napravio besmisleni gaf.

Sakrivanje činjenica

Portparolka DS Aleksandra Jerkov rekla je da su se institucije, pre svega RIK, u izbornoj noći stavile u službu prikrivanja činjenice da je SNS na ovim izborima osvojila manje mandata nego na prethodnim.
- Ta činjenica je morala da se sakrije i odatle potreba da se kaže da su samo četiri stranke ušle u parlament - istakla je Jerkov za TV N1 i dodala da opozicija nema poverenje u Đurđevića koji, kako je rekla Bojana Pajtića naziva "onaj iz Bodruma".

- Iako nije morao, raspisao je vanredne republičke izbore, zbog procena da će proširiti vlast u lokalu i dobiti Vojvodinu i sebi napravio medveđu uslugu na nivou Srbije, jer nije mogao da ponovi rezultat iz 2014. godine - kaže Milivojević i podseća da je, prema izlaznosti birača, za Vučića glasala četvrtina građana Srbije.

Inače, tabloidi bliski premijeru dali su veliki publicitet poseti ambasadora SAD Kajla Skota izbornom štabu Demokratske stranke koja je sa ostalom opozicijom ukazivala na kupovinu i krađu glasova. U političkim krugovima se spekuliše da je upravo Skot sugerisao da se mora ispoštovati narodna volja. Izvor "Vesti" objašnjava da su neki strani zvaničnici opoziciji savetovali da se ne bakće prigovorima, jer je gro njih ušao u parlament, dok je Vučiću ukazano da ne treba da zaoštrava situaciju.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.04.2016. 09:52
Ja neznam sta se ceka, srbijo 5 oktobar je daleko, nek bude sad 5 Mai. Al posle ovaca koje su glasali za ovog kojota sumnjam da u Srbiji ima Srba! Do duse ima ih ali su se pretvorili u sendvicare, skupljace soljica za kafu, skupljace paketica za prezivljavanje i sl.!!! Eee jadna si Srbijo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online