Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 25.04.2016.
22:27
Vestionline A

Sve jasno: "Građani Srbije izabrali Zapad"

Potpredsednik nemačkog Maršalovog fonda Ivan Vejvoda smatra da rezultati izbora u Srbiji, prema kojima je SNS sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu ostvarila parlamentaru većinu, pokazala da je Srbija glasala za nastavak puta ka Evropskoj uniji i otvaranje narednih, ključnih pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

www.mc.rs
Srbija zabrala evropski put: Ivan Vejvoda

Prema Vejvodinom mišljenju, neki bi rekli da je najvažnije to što su srpski glasači ponovo pokazali da biraju Zapad.

- Od demokratske izborne pobede nad režimom Slobodana Miloševića 2000. godine, eksperti pitaju da li je Srbija konačno napravila izbor između EU, odnosno Zapada, i Rusije - navodi Vejvoda, ukazujući da su svi izbori u poslednjih 15 godina iznedrili proevropsku većinu.

SAD i NATO

Vejvoda kaže da su odnosi sa SAD značajno unapređeni, kao i odnosi sa NATO u poslednjoj godini.
- Samo treba pogledati geografsku mapu Evrope i videti gde Srbija pripada, potpuno okružena članicama EU i NATO u regionu, usidrenom u evroatlantskoj areni. Dužnost je ove vlade da odvede Srbiju na mesto koje je čeka - zaključio je Vejvoda.

On je, u tekstu za nemački Maršalov fond, napomenuo da su evroskeptici ili zagriženi antizapadnjaci, krajnje desničarske partije osvojile manje od 15 odsto glasova i da su samo dve partije koje se protive ulasku u EU osigurale mesto u parlamentu - SRS Vojislava Šešlja sa osam odsto i koalicija DS S-Dveri sa pet odsto. Preostalih 87 odsto, naglasio je Vejvoda, partije su proevropske orijentacije.

- Imajući u vidu rastući evroskepticizam u Evropi, izbor Srbije se može učiniti paradoksalnim. Ipak, uprkos svemu, EU je i dalje atraktivan mirovni projekat i biti u njemu izgleda da pruža određenu sigurnost i prosperitet, nego kad si izvan - smatra Vejvoda.

Potpredsednik nemačkog Maršalovog fonda je podsetio na ratove na prostoru bivše Jugoslavije, naglasivši da ni građana, niti političari ne žele da se na to vrate, uprkos povremenoj uzavreloj političkoj retorici.

To što su glasači potvrdili da žele EU, obavezuje premijera Aleksandra Vučića i njegovu stranku da idu ka cilju zacrtanom za 2020. godinu, a to je ulazak u Uniju, rekao je Vejvoda.

- Taj izazov je neosporno veliki, posebno imajući u vidu poresku i ekonomsku situaciju i spor rast privrede u Evropi. Vučić mora da nastavi da privlači investicije. Nedavni sporazum sa kineskom kompanijom o nastavku radu najveće srpske želazare je naišao na dobar prijem. MMF i Svetska banka su nedavno pohvalile makroekonomska dostignuća, ali teške strukturne reforme tek slede, kao i reforme pravosuđa i sveobuhvatno jačanje vladavine prava - ukazao je Vejvoda.

Prema njegovim rečima, Vučić je ostavio trag u borbi protiv korupcije, ali će sistemska korupcija i dalje biti glavni izazov i test za uspešnost reformi. Takođe se treba boriti i za slobodu medija i otvorenost za javnu debatu, a te stvari treba da odbrane i vlada i građani, kako bi odbacili svaku sumnju na moguće autoritarne tendencije, smatra Vejvoda.

- Na evropskom i međunarodnom polju, premijer Vučić je razvio bliske i jake veze sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. U aktuelnoj migrantskoj krizi, Srbija se pokazala kao pouzdan partner koji razume da samo sveobuhvatno i konkretno rešenje, sa aktivnim učešćem, garantuje napredak - naveo je Vejvoda.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.04.2016. 22:42
Ма све је јасно како да не .Гласачки листићи нису ни бројани унапред се знало ко ће доћи на власт .Вашингтон,Лондон и Брисел одлучује ко да буде на власт у Србији , Хрватској,Босни , Украјини итд. Више нико ништа не пита народ шта жели и шта хоће .
Utorak 26.04.2016. 00:27
I opet prevelikih (preuvelicanih) 24% glasova od ukupnog broja biraca je dobio vUCKo! Dakle oni koji su bojkotovali izbore su protiv EU a to je 50% mnogo vise od naduvanih 24% vUCKovih! Pa nam uzalud prodajes muda za bubrege jer nece proci tvoja laz a ni vUCkova prevara!
Utorak 26.04.2016. 07:07
Мало нам што нас је Вучић зајахао још 4 године и што ће душу да нам извади, него се још нашли ови издаиници, гавранови и пацови, измилели из рупа и јендека да ликују и да нас под'ебавају. А Срби, племе шунтаво!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online