Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.04.2016.
08:23
Ekipa "VESTI" A

Trijumf Zukorlića u Frankfurtu!

Aleksandar Vučić i lista okupljena oko Srpske napredne stranke trijumfovala je na izborima u dijaspori, ali zanimljivo je da je među onima koji su najviše dobili glasova u Berlinu, Minhenu, Štutgartu, Bernu, Cirihu i Parizu i partija Bošnjačka demokratska zajednica bivšeg sandžačkog muftije Muamera Zukorlića, koji je sa više od 50 odsto osvojenih glasova nadmoćno pobedio u Frankfurtu.

M. Stanković
Iz Kila stigao na glasanje u Hamburg: Zoran Mitrović

U gradu na Majni od 410 birača Zukorlić je dobio čak 213 glasova, za Vučića je glasalo 54, Sašu Radulovića (Dosta je bilo) 37, dok se za Vojislava Šešelja (Srpska radikalna stranka) opredelilo 27 birača. Građani Srbije koji žive u Frankfurtu dali su 25 glasova za koaliciju Dveri - Demokratska stranka Srbije, za Demokratsku stranku 16, Savezu za bolju Srbiju (Boris Tadić, Čedomir Jovanović i Nenad Čanak) devet i Socijalističkoj partiji Srbije šest glasova. Inače, na biračkom mestu u Generalnom konzulatu Srbije u Frankfurtu bilo je upisano 615 glasača, a mada je o tome bilo govora, nije se glasalo u Kaselu.

Radulović kao iznenađenje

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Minhenu, gde je bilo biračko mesto broj 3 u Nemačkoj, za izbore se prijavilo 270 birača, a to pravo iskoristilo je 240 ili njih 88 odsto. U Minhenu je trijumfovala lista Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje sa 64 glasa, pa, kao iznenađenje, slede Dosta je bilo -Saša Radulović 63, Muamer Zukorlić - BDZ Sandžaka 33, dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka 27, Za pravednu Srbiju- DS (Nova, DSHV, ZZS) 15, Dveru-DSS (Sanda Rašković Ivić - Boško Obradović) 12, koalicija SPS - JS (Ivica Dačić - Dragan Marković Palma) 11 glasova...

Prvi put se glasalo u Luganu

U Švajcarskoj je prvi put otvoreno biračko mesto i u Luganu. Za SNS je glasalo 64 odsto birača. Vladimir Mitić, predsednik Biračkog odbora u Luganu, objašnjava:
- Sakupili smo potpise 133 ljudi. Da glasa u Luganu mogućnost je dobilo 93 ljudi. Njih 33 je, i pored te inicijative, verovatno administrativnom greškom matičnih službi u Srbiji, opet upisano u Bernu. Ostali, pretpostavljam, nisu podneli potrebnu dokumentaciju. Mnogi su dolazili sa željom da glasaju, ali se prethodno nisu prijavili, tako da ih nije bilo na spisku. Izbori su prošli u najboljem redu, izlaznost je bila 84 odsto, a tri listića su bila nevažeća.

Na biračko mesto u Ambasadi Srbije u Berlinu od 218 prijavljenih izašlo je 196 na izbore. Najveći broj glasova je osvojila lista Aleksandar Vučić -Srbija pobeđuje (52), a drugi je Saša Radulović (Dosta je bilo) sa 50 glasova. Treći je Zukorlić sa 23, zatim Vojislav Šešelj sa 22 glasa, Za pravednu Srbiju - DS osvojila je 19 glasova, Dveri - DSS 12 glasova, Savez za bolju Srbiju (Tadić, Jovanović i Čanak) devet glasova, a Ivica Dačić pet glasova.

Lista Borko Stefanović - Srbija za sve nas u Berlinu je dobila dva glasa, a po jedan Savez vojvođanskih Mađara i SDA Sandžak jedan glas.

Izlaznost birača u Štutgartu iznosi 84,07 odsto. Od 270 prijavljenih građana glasalo je 227. Najviše glasova dobio je Aleksandar - Srbija pobeđuje (96), dok su Saša Radulović i Muamer Zukorlić osvojili po 26 glsova. Slede Dveri - DSS sa 19, pa SPS s osam glasova. Tri glasačka listića su bila nevažeća, ostalih neregularnosti nije bilo.

Izlaznost u Beču iznad 85 odsto

U konzularnom odeljenju Ambasade Srbije u Beču, jedinom glasačkom mestu u Austriji, izlaznost je bila nešto više od 85 odsto. Za glasanje se prijavilo 557 građana. Rezultate glasanja nismo u mogućnosti da objavimo, pošto su nas iz Ambasade uputili na Republiku komisiju Srbije.

Na biračkom mestu u Generalnom konzulatu Srbije u Diseldorfu bio je upisano 250 glasača, a na izbore je izašlo njih 194. I ovde je najviše glasova osvojio Aleksandar Vučić (76). Sledi Muamer Zukorlić sa 50, pa Saša Radulović sa 20 glasova. Vojislav Šešelj je osvojio 14 glasova, pa slede SPS-JS (9), Dveri - DSS (7), Za pravednu Srbiju - DS (6), Savez za bolju Srbiju (5), Za slobodnu Srbiju - Zavetnici - Milica Đurđević (4), dok su po jedan glas dobili SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin i Borko Stefanović.

Sa šajkačom na glasanje

Po rečima Momirke Marinković, generalnog konzula Srbije u Hamburgu, glasanje je proteklo bez problema. Od 199 prijavljenih birača glasalo je 182. Samo je jedan glas nevažeći. Najviše je bilo glasača iz Hamburga, ali i iz Bremena. Iz Kila je došao Zoran Mitrović, srpski vitez (odllikovao ga Kulturno-istorijski centar Srpska kruna iz Kragujevca), koji je pored odlikovanja za ovu priliku stavio i šajkaču. Prvi je Aleksandar Vučić (67), pa slede Muamer Zukorlić (34), Ivica Dačić - Dragan Marković Palma (15) Saša Radulović (14), Vojislav Šešelj (13). Po šest glasova dobili su Dveri-DSS i SDA Sandžaka - Ugljanin, četiri DS, a po jedan Savez za bolju Srbiju (Tadić-Jovanović) i Dijalog - Mladi sa stavom - Stanko Debeljaković.

U Ambasadi Srbije u Bernu od ukupno 184 upisanih glasalo je 132 građana, što je procentualno 71,7 odsto. Ovo nam je mejlom potvrdio konzul-savetnik u Ambasadi u Bernu dr Aleksandar Đurđić. Rezultati izgledaju ovako: SNS (54), Dosta je bilo (39), SRS (15), DS (10), Dveri - DSS (5), SPS - JS i Muamer Zukorlić su dobili po dva, a po jedan glas dobili su Zavetnici, Grupa građana za preporod Srbije - prof. dr Slobodan Komazec, Borko Stefanović i Stanko Debeljaković. Jedan listić je bio nevažeći.

Pobeda Vučića u Parizu

U Kulturnom centru Srbije u Parizu od 351 prijavljenog glasača na izbore se odazvalo 293 građanina. Ubedljivo je pobedio Aleksandar Vučić sa 103 glasa, a drugo mesto dele Vojislav Šešelj i Saša Radulović sa 44 glasa, dok je treći Muamer Zukorlić (23), a četvrti Bojan Pajtić (17). Slede Dveri - DSS (16), Savez za bolju Srbiju (14), SPS (12), SDA Sandžak (8), Zavetnici (3), Mađarska stranka (2), Borko Stefanović (2), dok su po jedan glas dobili Zelena stranka i lista U inat.

Rezultate o glasanju na biračkom mestu u Generalnom konzulatu u Cirihu dobili smo od konzula Zorana Jeremića. Od ukupno upisanih 284 birača glasalo je njih 222, odno 78,2 odsto. Nevažećih listića nije bilo, a izbore su pratili posmatrači iz Srpske radikalne stranke i Grupa građana za preporod Srbije. Ubedljivo je pobedio Vučić sa 68 glasova. Slede Dosta je bilo (43), SRS i Zukorlić su osvojili po 31 glas, a Dveri - DSS 18. Za DS i Savez za bolju Srbiju glasalo je po devet građana. Slede SPS - JS (6), dr Sulejman Ugljanin (3), dr Slobodan Komazec (2), dok su po jedan glas dobili Ruska stranka - Slobodan Nikolić i Zelena stranka.

Kako javljaju mediji, na glasanju u Njujorku i Londonu ubedljivu pobedu odneo je pokret Dosta je bilo Saše Radulovića, dok je u Čikagu trijumfovala koalicija Dveri - DSS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online