Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.04.2016.
02:00
J. L. Petković - Vesti A

Novi šamar Prištine Beogradu: Rampa za srpske lične karte

Može li se s Kosova u centralnu Srbiju sa srpskim ličnim kartama, glavna je tema za sve Srbe koji tamo žive.

V. Sekulić
Vežbanje države: Prelaz Jarinje

Konstantnim potkusurivanjem Beograda i Prištine, a uvek za račun Srba s Kosova, razdaljina između Mitrovice i Raške ili Gračanice i Kuršumlije je sve dalja. Posebno kada Edita Tahiri, dugogodišnja mandatarka briselskog procesa u Prištini u dokolici ponovo "uteruje" Srbima objašnjanje da su im srpske lične karte bezvredno parče papira, pa će morati u getu ostati sve dok ne izvade one s kosovskim zvezdicama.

U Beogradu ista pesma: "Srbi nemaju razloga da strepe."

- Od Evropske unije smo dobili uveravanja da neće biti dozvoljeni jednostrani akti koji za cilj imaju i ometanje izbornog procesa 24. aprila. Očekujemo da će problem biti rešen u utorak na sastanku u Briselu - navela je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, koju tehnički vodi Marko Đurić.

Njegovo uveravanje je klimavo, imajući u vidu da pre neki dan nije mogao na Kosovo jer mu Priština nije dozvolila.

Sve obmane Vučića i Dačića

- Bilo bi korektno da naši pregovarači koji su predstavljali Srbiju u Briselu kažu šta su sve tačno dogovorili. Za mene odluka Prištine nije iznenađenje, samo je trebalo ozbiljno shvatiti najave koje su plod briselskih dogovora. Nažalost, teško mi je da priznam, ali je tako: sve što su Edita Tahiri i Hašim Tači najvaljivali nakon svake runde pregovora u Briselu se obistinjuje, što znači da su nas Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, zajedno sa svojim timovima sve vreme obmanjivali - kaže Zvonko Mihajlović.

Srbi na KiM, uobručeni od Mučibabe do Merdara, prošle godine su već osetili isto treniranje mišića na prelazima i učenje pojma "selektivno propuštanje".

Ovog puta sagovornici "Vesti" predlažu Vladi Srbije da im omogući da promene mesto boravka, pa tako sa dnevnog reda skinu ovu muku.

- Aleksandar Vučić je potpisao tu odredbu briselskog sporazuma. Da bi se kretali Srbima koji žive na KiM, potrebne su saobraćajne i vozačke dozvole, ali i lične karte onih koje ne priznaju. I ako ih ne uzmu, Srbi na KiM neće moći da ostanu tu gde žive jer će ih vlast u Prištini gnjaviti, kažnjavati i proterivati - kaže Marko Jakšić, funkcioner DSS-a sa severa KIM. On, inače, nema kosovska dokumenta, ali kaže da ih je izvadio veći broj njegovih sugrađana od početka pregovora u Briselu.

(Ne)naplaćena podrška

Podršku Tačiju i Mustafi u kosovskom parlamentu da budu izabrani na funkcije Srbi su nezvanično "naplatili" i formiranjem nove opštine Prilužje. Dogovor nije postignut tako davno, a čim je ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Ljubomir Marić progovorio o tome, Mustafa mu je poručio da ministri ne odlučuju o opštinama. Toliko o dogovorima.

- Zahvaljujući Beogradu morali su da ih uzmu. Zato smatram da kad nas je naš predsednik stavio u ovakav položaj, a mi nemamo gde da se selimo i nećemo da uzmemo lične karte separatističke tvorevine, država treba da nam omogući da prijavimo prebivalište u najbližim opštinama severu KiM, u Raškoj ili Novom Pazaru, pa da možemo normalno da imamo dokumenta Srbije - predlaže Jakšić.

Zvonko Mihajlović, funkcioner SRS na KiM, objašnjava da Srbi koji ne žele da se integrišu u kosovski sistem ne mogu slobodno da se kreću.

- Među te Srbe koji nemaju kosovska dokumenta spadamo moja porodica i ja. Znači, nećemo moći slobodno da se krećemo, da ispunjavamo osnovne životne potrebe. Teraju nas da pristanemo na asimilaciju ili da napustimo KiM. Ukoliko država Srbija želi da nas zaštiti od toga, neka nam omogući prijavu mesta boravka negde u centralnoj Srbiji, recimo, u Vranju ili Kuršumliji - predlaže Mihajlović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online