Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 16.04.2016.
00:14
A. Vučićević - Vesti A

Uzimaju i od bolesne dece

Srbija ne želi da se odrekne PDV-a za izgradnju dečjeg odeljenja hemato-onkologije u Nišu, za koje je Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) prikupilo 20.000.000 dinara (oko 163.000 evra) uz pomoć prijatelja i donatora.

NURDOR
NURDOR skupio pare: Projekat buduće zgrade za lečenje obolele dece

Za prvu fazu projekta: grubu gradnju i postavljanje novog objekta pod krov, potrebno je 25.000.000, od čega 5.000.000 dinara iznosi PDV. Danijela Stanković, stručni saradnik NURDOR-a apeluje na državu Srbiju da se odrekne PDV-a u korist bolesne dece.

- Od 2003. godine borimo se da deci pružimo humanije uslove lečenja. NURDOR se obraćao pismenim putem i premijeru, i Ministarstvu zdravlja, i Ministarstvu finansija koje je ove godine donelo rešenje da odbijaju našu molbu i zahtevaju da platimo sporni PDV. Izgradnjom ovog odeljenja, investicija ostaje u rukama države. Želimo samo da se država, umesto uzimanja PDV-a, priključi tim iznosom kao jedan od investitora projekta, kako bi proces izgradnje mogao da počne u maju mesecu. Nakon završene izgradnje, na osnovu Ugovora o donaciji potpisanim između NURDOR-a i Kliničkog centra Niš, novo Odeljenje će biti vlasništvo Kliničkog centra koji će njim upravljati i održavati ga - kaže za "Vesti" Danijela Stanković. Ona ističe da je pedijatrijsko hemato-onkološko odeljenje Klinike za dečje interne bolesti u Nišu u najlošijem stanju.

Terapija prvi put u Srbiji

Projekat predviđa novo odeljenje koje se prostire na preko 750 m2. Stacionarni deo će imati šest jednokrevetnih, i dve dvokrevetne sobe, od kojih će svaka imati zasebno kupatilo, kao i odgovarajući broj pomoćnih ležajeva za roditelje dece. Odeljenje će imati i dnevni boravak sa prostorom za igru i učenje. Odeljenje će biti opremljeno najsavremenijom opremom, što će omogućiti kvalitetniju negu bolesnih mališana. U dnevnoj bolnici deca će hemioterapiju moći da primaju i u specijalnoj igraonici, što će ovaj humani vid primanja terapije "po meri deteta" prvi put stići i u Srbiju.
- Deca i roditelji prolaze kroz agoniju boreći se sa rakom. Oni su veliki borci, i treba pružiti šansu dečjim životima - kaže Danijela Stanković.

- Nema dovoljno kapaciteta, tehnički uslovi su loši, medicinski i higijenski standardi ne zadovoljavaju potrebe obolele dece. Izgradnjom ovog odeljenja bi se u znatnoj meri unapredili uslovi lečenja dece iz južnog regiona - ističe Stankovićeva

Ona kaže da je odgovornost države velika, jer u Srbiji svakoga dana od raka oboli jedno dete, a svake nedelje jedno premine.

- Deca, jezgro jednog društva, nemaju mogućnost da se bore za sebe, ali smo svi tu da im pružimo potrebnu podršku i ljubav, a to je od presudnog značaja za decu obolelu od raka. Snaga promene ipak leži u ljudima i verujem još uvek da je život dece nešto na šta svaki roditelj ne može ostati hladnokrvan, i reći da ga se to ne tiče. Verujem da će se zajedničkim snagama države, NURDOR-a, brojnih donatora i ljudi dobre volje uspešno realizovati ovaj kapitalni projekat od nacionalnog značaja - rekla je Stankovićeva.

POVEZANE VESTI

Subota 16.04.2016. 09:05
I to nesto novo?Pa ta bagra uvek krali a ovi ped-eri u Srbiji uvek glasaju za ta go-vna!??!!U svakoj pravoj zemlji gde postoji zakon,tu se pomaze kroz razne beneficije najsiromasnijma a i drzava ucestuje na veliko.A kod nas?Musliju krade od bolesni i nemocni a opet glasaju za MUsliju-a??!!Ne razumem??!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online