Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 11.04.2016.
18:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Grešnici bi među svece

Od uvođenja višestranačja u Srbiji, unazad četvrt veka, u svakoj predizbornoj kampanji, Srpska pravoslavna crkva (SPC), verski praznici i crkvene relikvije su u naročitoj žiži interesovanja političkih lidera Srbije, a slučaj revnosnih aktivista naprednjaka koji su sad naslikali čak i ikonu sa Aleksandrom Vučićem pored Svete Petke samo je nastavak skandalozne prakse.

M. Karović
Stari trik: I naprednjaci koketiraju sa SPC pred izbore

Novina je, međutim, da će se na predstojećim izborima zakazanima za 24. april, pored uzdanja u Boga, svece i patrijarha, državni moćnici, po onoj narodnoj da je batina iz raja izašla, oslanjati i na pendrek, jer se najavljuje prisustvo policije oko biračkih mesta "radi sprečavanja krađe glasova".

Sve je na prodaju

- Vučić ne propušta nijednu priliku da poruči Srbima kako je njihov vrednosni sistem prevaziđen i da treba da izgrade moral na principu protestantske etike ili jednostavnije rečeno: Sve je na prodaju, samo je pitanje cene. Rečju, radi se o promociji tobožnjih vrednosti koje treba Srbina da udalje od Svetog Save i Svetog kneza Lazara, a da ga približe modelu princa Čarlsa i Devenporta - ocenjuje Čvorović.

- Srpska napredna stranka je sebi zadala visok cilj, najmanje 51 odsto glasova, te koketiranje sa SPC spada u klasične propagandne trikove koje koriste sve stranke. Crkva je moćna, u kontaktu je sa narodom i javno iskazivanje dobrih odnosa sa patrijarhom i episkopima može da usmeri deo biračkog tela, mada se u suštini radi o obostrano neiskrenom odnosu Crkve i političara. Umesto da državnici pravno i finansijski regulišu status SPC i drugih verskih zajednica, oni blagonaklono gledaju na versko poslovanje, koje je uglavnom u domenu sive ekonomije, čime ih guraju u korupciju i kriminal, pa tako političari onda mogu da opravdavaju i finansiranje svojih stranaka. U takvoj situaciji svako svakog može da ima u šaci - smatra politički analitičar Dušan Janjić.

Verski analitičar i teolog Draško Đenović ukazuje da političari "u kampanjama redovno igraju na verska osećanja birača iako sami nisu vernici u pravom smislu".

- Nikad nijednog političara nisam video da se pridržava svih 10 Božjih zapovesti, a još manje crkvenih kanona - tvrdi Đenović.

Za predizborni udvorički odnos prema Crkvi i vernicima s jedne i najavu policije oko birališta s druge strane, dr Zoran Čvorović profesor istorije crkvenog prava kaže da "to najbolje govori da živimo u zemlji privida gde nema istinske slobode i gde se laž i licemerje usvajaju kao vrhovne vrednosti".

- Politički potezi u stilu "Bogu se prividno molim, a pendrek suštinski volim", govori o odnosu prema narodu kojeg političari konstantno potcenjuju u intelektualnom i moralnom smislu, ali i objašnjavaju stil naprednjačke politike - "Dobar dan čaršijo na sve čitiri strane". Jer, kao što se u spoljnoj politici istovremeno osmehuju i namiguju NATO-u, Rusiji i Evropskoj uniji, tako se na unutrašnjem planu slikaju na bogosluženjima i među ikonama svetaca, vernicima obećavaju "kule i gradove", čak i spasavanje potopljenog manastira (valjevske Gračanice), a u odnosu prema SPC, kao većinskoj religijskoj zajednici, osmehuju se i namiguju patrijarhu i episkopima zloupotrebljavajući i rušeći njihov autoritet. Istovremeno, u Srbiji, kao niko pre njih, uspostavljaju vrednosni, kulturni i obrazovni obrazac potpuno stran svetosavskoj pravoslavnoj etici. Treba takođe imati u vidu da je premijer Vučić svojevremeno poručio da pravoslavni Srbin mora da promeni identitet - ocenjuje Čvorović.

Vučić: Gubim izbore

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče, gostujući na TV Pink, da je na građanima Srbije da odluče o rezultatu, ali da je, prema poslednjim istraživanjima koje je dobio, na ivici da izgubi izbore. Napomenuo je da nije "optimista, već realista".
- Naš narod treba da odluči da li je za budućnost ili prošlost, ali je jasno da svi ostali mogu lako da se udruže u roku od tri minuta i formiraju Vladu bez nas - rekao je premijer.
Poručio je da "nema kompromisa sa onima koji bi da Srbiju vrate u prošlost, u doba pljačkaških privatizacija".
- Postoje mnogi moćni ljudi koji žele slabiju Vladu Srbije. Mnogo je razloga za to - da ne bismo imali čvrstu poziciju u Briselu u pregovorima sa Prištinom, da ne bismo bili snažni na putu ka EU. Oni žele da padamo nadole, a mi ćemo i u ekonomskom i svakom drugom pogledu ići kao raketa uvis. Vlast mi nije najvažnija, ne pristajem na trule kompromise i da budem kao lutka u lutkarskom pozorištu - istakao je Vučić.


 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.04.2016. 18:09
Dijasporo, ovo vam je ogledalo vuciceve Srbije u koju (ako) cete se vratiti, kojoj saljete dobrovoljne priloge i kojoj dajete vase glasove na izborima. O lavirintu oko regulisanja penzija da i ne govorimo.
Ponedeljak 11.04.2016. 19:38
Kakva MALICIOZNOST ?! Mislim da vam i ovi sa osvedočenih usraških portala zavide na ovome !!
Ponedeljak 11.04.2016. 20:23
Medju svece, pravopis na latinici je ponekad tesko shvatljiv ali pun sadrzaja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online