Ponedeljak 11.04.2016.
18:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Grešnici bi među svece

M. Karović
Stari trik: I naprednjaci koketiraju sa SPC pred izbore

Novina je, međutim, da će se na predstojećim izborima zakazanima za 24. april, pored uzdanja u Boga, svece i patrijarha, državni moćnici, po onoj narodnoj da je batina iz raja izašla, oslanjati i na pendrek, jer se najavljuje prisustvo policije oko biračkih mesta "radi sprečavanja krađe glasova".

Sve je na prodaju

- Vučić ne propušta nijednu priliku da poruči Srbima kako je njihov vrednosni sistem prevaziđen i da treba da izgrade moral na principu protestantske etike ili jednostavnije rečeno: Sve je na prodaju, samo je pitanje cene. Rečju, radi se o promociji tobožnjih vrednosti koje treba Srbina da udalje od Svetog Save i Svetog kneza Lazara, a da ga približe modelu princa Čarlsa i Devenporta - ocenjuje Čvorović.

- Srpska napredna stranka je sebi zadala visok cilj, najmanje 51 odsto glasova, te koketiranje sa SPC spada u klasične propagandne trikove koje koriste sve stranke. Crkva je moćna, u kontaktu je sa narodom i javno iskazivanje dobrih odnosa sa patrijarhom i episkopima može da usmeri deo biračkog tela, mada se u suštini radi o obostrano neiskrenom odnosu Crkve i političara. Umesto da državnici pravno i finansijski regulišu status SPC i drugih verskih zajednica, oni blagonaklono gledaju na versko poslovanje, koje je uglavnom u domenu sive ekonomije, čime ih guraju u korupciju i kriminal, pa tako političari onda mogu da opravdavaju i finansiranje svojih stranaka. U takvoj situaciji svako svakog može da ima u šaci - smatra politički analitičar Dušan Janjić.

Verski analitičar i teolog Draško Đenović ukazuje da političari "u kampanjama redovno igraju na verska osećanja birača iako sami nisu vernici u pravom smislu".

- Nikad nijednog političara nisam video da se pridržava svih 10 Božjih zapovesti, a još manje crkvenih kanona - tvrdi Đenović.

Za predizborni udvorički odnos prema Crkvi i vernicima s jedne i najavu policije oko birališta s druge strane, dr Zoran Čvorović profesor istorije crkvenog prava kaže da "to najbolje govori da živimo u zemlji privida gde nema istinske slobode i gde se laž i licemerje usvajaju kao vrhovne vrednosti".

- Politički potezi u stilu "Bogu se prividno molim, a pendrek suštinski volim", govori o odnosu prema narodu kojeg političari konstantno potcenjuju u intelektualnom i moralnom smislu, ali i objašnjavaju stil naprednjačke politike - "Dobar dan čaršijo na sve čitiri strane". Jer, kao što se u spoljnoj politici istovremeno osmehuju i namiguju NATO-u, Rusiji i Evropskoj uniji, tako se na unutrašnjem planu slikaju na bogosluženjima i među ikonama svetaca, vernicima obećavaju "kule i gradove", čak i spasavanje potopljenog manastira (valjevske Gračanice), a u odnosu prema SPC, kao većinskoj religijskoj zajednici, osmehuju se i namiguju patrijarhu i episkopima zloupotrebljavajući i rušeći njihov autoritet. Istovremeno, u Srbiji, kao niko pre njih, uspostavljaju vrednosni, kulturni i obrazovni obrazac potpuno stran svetosavskoj pravoslavnoj etici. Treba takođe imati u vidu da je premijer Vučić svojevremeno poručio da pravoslavni Srbin mora da promeni identitet - ocenjuje Čvorović.

Vučić: Gubim izbore

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče, gostujući na TV Pink, da je na građanima Srbije da odluče o rezultatu, ali da je, prema poslednjim istraživanjima koje je dobio, na ivici da izgubi izbore. Napomenuo je da nije "optimista, već realista".
- Naš narod treba da odluči da li je za budućnost ili prošlost, ali je jasno da svi ostali mogu lako da se udruže u roku od tri minuta i formiraju Vladu bez nas - rekao je premijer.
Poručio je da "nema kompromisa sa onima koji bi da Srbiju vrate u prošlost, u doba pljačkaških privatizacija".
- Postoje mnogi moćni ljudi koji žele slabiju Vladu Srbije. Mnogo je razloga za to - da ne bismo imali čvrstu poziciju u Briselu u pregovorima sa Prištinom, da ne bismo bili snažni na putu ka EU. Oni žele da padamo nadole, a mi ćemo i u ekonomskom i svakom drugom pogledu ići kao raketa uvis. Vlast mi nije najvažnija, ne pristajem na trule kompromise i da budem kao lutka u lutkarskom pozorištu - istakao je Vučić.


 

2024 © - Vesti online