Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.05.2010.
17:48
Tanjug A

Završeni radovi na Kuli Nebojša

Sekretar za kulturu Beograda Ivana Avžner istakla je da su radovi na Kuli Nebojša na Kalemegdanu uspešno završeni i to mesec dana pre roka, a da će Kula biti otvorena za posetioce od septembra.

Zahvaljujući donaciji Republike Grčke, Ministarstvu kulture Srbije, Gradu Beogradu, kao i timu Arhitektonskog fakulteta i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji su uradili Projekat restauracije, konzervacije i ponovne upotrebe Kule Nebojša, ovaj objekat iz 15. veka uskoro će postati sastavni deo kulturnog života Beograda.


Avžner je podsetila da je donacija Republike Grčke 1.340.000 evra, dodajući da se Beograd uključio svojim resursima, ljudstvom i institucijama, kao i finansijski, sa ukupno oko 55 miliona dinara.


Grad će finasirati i buduću izložbenu postavku u Kuli sa 9,5 miliona dinara.
Direktorka Javnog preduzeća "Beogradska tvrđava" Ivana Lučić - Todosić izjavila je da bi Kula mogla da bude otvorena za javnost i pre jeseni, ali da je grčka strana zatražila da to bude u septembru.


Grci će do tada prirpemiti izložbu o svom nacionalnom junaku Rigi od Fere, koji je u doba vlasti Otomanske imperije bio zatočen u Kuli Nebojša. Izložba njemu posvećena biće na prvom spratu obnovljenog zdanja, koje ima četiri nivoa od po 36 kvadratnih metara.


U prizemlju, na drugom i trećem spratu stalnu postavku prirediće Istorijski muzej Srbije. Direktorka Muzeja Ana Stolić najavila je da će na ta tri nivoa biti predstavljeni istorijat Kule Nebojša, početak srpske revolucije 1804. godine i period stvaranja nove srpske države tokom 19. veka. Autor postavke biće prof. Branko Pavić.


Član Programskog saveta Marko Popović podsetio je da su istraživanja Kule i priobalnog bedema trajala decenijama, dok se pre nekoliko godina na osnovu rezulata tih istraživanja nisu stekli uslovi za veliki projekat obnove.


On je ocenio da je ostvarena uspešna simbioza modrenih arhitektonskih rešenja i složenog spomeničkog nasleđa iz 15. veka, dodavši da bi to mogao da bude recept i za druge projekte obnove na Kalemegdanu.


Rukovodilac projektantskog tima Arhitektonskog fakulteta Dejan Miljković predstavio je stručnu stranu ovog kompleksnog i zahtevnog posla.


"Cilj nam je bio da se savremenom intervencijom zaštiti objekat i da se dodavanjem ulaznog hola omogući njegova upotreba, a da se ne naruši autentičnost spomenika", istakao je Miljković.


Pored Kule, restauriran je priobalni bedem, čija bi unutrašnjost u nekoj narednoj fazi takođe mogla da postane prostor za kulturne sadržaje, najavljeno je na konferenciji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online