Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.04.2016.
22:50 >> 20:33h
D. N. Petrović - Vesti A

Stari Ras kao arheološka enigma

Po istraživanjima kojima je rukovodio dr Marko Popović, prestonica srpske države bila je na Pazarištu, dok akademik Jovanka Kalić i njeni saradnici smatraju da je glavno utvrđenje bilo na brdu Gradina, u naselju Postenje.

D. N. Petrović
Po zvaničnoj verziji, Stari Ras je bio na Pazarištu kod Sopoćana

Od trenutka kada je pre dve i po decenije ekipa stručnjaka Filozofskog fakulteta u Beogradu na čelu sa akademikom Jovankom Kalić i njenim asistentom Duškom Mrkobratom, saopštila da je Stari Ras bio na Gradini u Postenju, nedaleko od Petrove crkve, a ne na Pazarištu kod Sopoćana, kako tvrde zvanična istorija, građani ovog dela Raške oblasti, a i brojni turisti koji posećuju postojbinu Stefana Nemanje i Svetog Save su zbunjeni, jer praktično imaju "dva Stara Rasa" i ne znaju koji je pravi i koji da posete.

Po teoriji Arheološkog instituta u Beogradu i istraživanjima kojima je sedamdesetih godina prošlog veka rukovodio dr Marko Popović, Stari Ras je bio na Pazarištu, na raskrsnici puteva koji vode prema manastiru Sopoćani i Tutinu. Tu se nalaze iskopine Trgovišta, Podgrađe, pećina-isposnica, Reljina gradina.... Ceo kompleks je deo svetske kulturne baštine i pod zaštitom je Uneska. Do ovog Starog Rasa, udaljenog od Novog Pazara devet kilometara, stiže se brzo i jednostavno, asfaltnim putem.

Međutim, na osnovu brojnih nalaza na terenu, a i obimne naučne građe, akademik Jovanka Kalić i njeni saradnici smatraju da je glavno utvrđenje Starog Rasa bilo na brdu Gradina, u naselju Postenje, pored puta Raška - Novi Pazar koje je vazdušnim putem od Petrove crkve udaljeno nepun kilometar. Na ovoj lokaciji pronađeno je nekoliko crkava, palata i grobnica koje "nedvosmisleno potvrđuju" da je ovde bila Nemanjina postojbina. Do "drugog Starog Rasa" stiže se teže, leti terenskim vozilom, a zimi samo pešice. Ceo lokalitet odavno je u korovu.


Profesor iz Novog Pazara Mirko Popovac kaže da bi neko morao da preseče i kaže gde je tačno bio Stari Ras:
- Uvaženi stručnjaci dugo su se preko štampe prepucavali, svako je ostao pri svojim nalazima, i mada smo mi tražili da ozbiljno, na nekom naučnom skupu, sučele svoje stavove i argumente, do toga nikada nije došlo, pa praktično imamo "Markov" i "Jovankin" Stari Ras.

Dr Dobrosav Nikodinović, predsednik Udruženja Ras u Novom Pazaru, kaže da su predstavnici DOS-ove vlasti obustavili finansiranje projekta "Gradina-Postenje":

- Kad god smo zatražili da se nastave radovi na ovom arheološkom lokalitetu, iz Beograda je stizao uvek isti odgovor - nema para. Neki su nam otvoreno govorili da vlast više ne može da forsira projekat pod imenom "Stari Ras" jer to navodno iritira Bošnjake. Da je bar dozvoljeno da Jovanka Kalić i Marko Popović, svako sa svojom ekipom i svojim argumentima i istorijskim dokazima, u SANU ili na nekom drugom mestu ukrste koplja, sve bi bilo mnogo jasnije, ali, neko je želeo i uspeo da sakrije i da nam ukrade najvažniji deo srpske istorije - kaže Nikodinović.

Bivši poslanik SPO-a Radenko Joković se seća da je posle smene vlasti 2000. otišao u Beograd da lobira za rasvetljavanje ove dileme.

- Tadašnji zamenik ministra kulture mi je drsko rekao da nema para za Stari Ras i da nema više ni radova. Vratio sam se razočaran i postiđen. Nedavno sam posetio Arheološko odeljenje Filozofskog fakulteta u Beogradu ne bih li saznao ima li kakvih šansi da se ponovo aktivira projekat Gradina-Postenje. Opet sam se razočarao, neki nisu ni čuli za ovaj lokalitet, a sekretar odeljenja prof. Risto Drašković mi je najpre rekao da nemaju para, a potom me uputio na Jovanku Kalić, koja je odavno u penziji i ima više od 80 godina, i na njenog pomoćnika Duška Mrkobrata, koji je takođe penzioner i odavno teško bolestan. Savetovao nam je da se preko medija izborimo za pare ili da ih sami obezbedimo kako bi njihovi stručnjaci došli da ponovo otvore radove - naglašava Joković.

Treća verzija
Postoji i treća teza, neistražena i nedokazana, a po mnogima najutemeljenija: da je Stari Ras bio na mestu gde se danas nalazi Novi Pazar i da su, propustima stručnjaka, vremenom porušeni i uklonjeni mnogi arheološki ostaci koji bi to i potvrdili. Najviše ih je bilo na mestu gde je izgrađena zgrada suda, ima ih još (ostaci crkava sa freskama) u podrumima kafana i kefečajnica u glavnoj novopazarskoj ulici 28. novembra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online