Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 01.04.2016.
19:37
Blic A

Kobrovača hara Srbijom

Na novosadskom crnom tržištu pojavila se ’’kobrovača’’ – azijsko piće koje se toči iz boce u kojoj se nalaze kobra, škorpija i korenje biljke žen – šen. Ovaj koktel slovi za odličan afrodizijak, a prati ga i klasičan marketinški trik da leči skoro sve bolesti.

twitter/Salissimo Histricus ‏
Kobrovača postala hit u Novom Sadu

Naime, reč je o Zmijskom vinu (Snake Wine), koje se pravi od pirinča. Nakon fermentacije u boce se ubacuju zmije i škorpije i vino je bezbedno za konzumaciju. Navodno ima lekovita svojstva i rasprostranjeno je u Kini, Vijetnamu i Tajlandu, odakle ga turisti često donose kao suvenir.

Kobrovaču preko Fejsbuka prodaje Novosađanka Marijana (prezime poznato redakciji Blica) i kaže da su ljudi "odlepili" za ovim nesvakidašnjim napitkom.

- Ja nemam posao i često sa mamom idem do Segedina u nabavku. Jednom prilikom nas je vozio moj momak i dok smo mama i ja pazarile, on se muvao po okolnim prodavnicama. U jednoj od njih mu je Kinez ponudio kobrovaču i pomislili smo da bi to bio jedinstveni poklon za njegovog druga kojem je trebalo uskoro da kumuje – priča nam Marijana.

Kaže da je ekipa bila oduševljena poklonom i da su odmah tražili po bocu za sebe. Svi su bili u fazonu – ne pitam šta košta.

- Uprkos protivljenju moje mame, sa sledećeg šopinga donela sam još tri boce i odmah ih prodala prijateljima. Pomislila sam: zašto ne bih na tome malo i zaradila i tako je sve počelo – priseća se Marijana.

Nije znala da je krivično delo

Ona sada jednom ili dvaput mesečno donosi po 10 boca. Toliko, kako kaže, stane bez problema u tank za rezervni točak u gepeku.

- Obično nas carinici ne gledaju. Retko nam kažu da otvorimo gepek i kada vide da je tamo samo hrana, opušteno mahnu da prođemo. Neki nas sad već i poznaju pa prolazimo bez problema – uz osmeh priča Marijana i kaže da je tek nedavno saznala da je to što radi krivično delo.

Prema njenim rečima, toga nije bila svesna do nedavne zaplene pet flaša zmijskog vina na aerodromu u Beogradu. Pročitala je u novinama da nije problem samo u količini pića koje prenosi, već je problem u tome što se u njemu nalaze zakonom zaštićene vrste životinja za koje je potrebna posebna dozvola da se prenesu preko granice.

- Mislila sam da mogu imati problema samo zbog količine pića koje prenosim. Sada mi nije baš svejedno jer znam da je to pravo krivično delo. Ipak, ako me uhvate, probaću da šarmiram carinika da me pusti – kroz smeh nam priča Marijana.

Ona kobrovaču prodaje po ceni od 100 evra, a mušterija je sve više.

- Bojim se da šaljem poštom. Idem na direktnu prodaju. Kada me neko kontaktira, dogovorimo se gde ćemo se naći i na sastanak odem obavezno sa bratom ili momkom. Na sreću, do sada nisam imala nikakvih problema jer se obično radi o meni poznatim ljudima ili poznanicima mojih drugara. Onda se kupci obično pozovu na njih i tu ne bude problema – objašnjava Marijana ne želeći da nam otkrije nabavnu cenu pića.

Kaže da zarada po flaši nije velika, ali da mesečno od tog ’’posla’’ dobije više novca nego što njena majka ima platu.Društvo

Subota 02.04.2016. 14:54
Imam ja za nju prirodnu rakiju kurcovacu, mora samo prvo da proba direktno sa slavine pre kupovine!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online