Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Četvrtak 31.03.2016.
09:58 >> 14:28h
Vestionline A

Hag kapitulirao, Šešelj oslobođen!

Muke po Šešelju, koje su trajale od februara 2003. godine, kada se Vojislav Šešelj dobrovoljno predao Haškom tribunalu, preko suđenja koje je završeno 2012. i puštanja na odbranu sa slobode u novembru 2014. godine, završene su danas, 31. marta 2016, izricanjem oslobađajuće presude lideru radikala po svim tačkama optužnice.

printscreen
Lider radikala Vojislav Šešelj držan je u haškom kazamatu skoro 12 godina

Da podsetimo, Šešelj nije prisustvovao izricanju presude jer nije želeo dobrovoljno da se vrati u Tribunal, što su konstatovali i u Hagu, dodajući i da srpske vlasti nisu preduzele mere da ga izruče.

11:20 - ŠEŠELJ OSLOBOĐEN PO SVIM TAČKAMA OPTUŽNICE

Predsedavajući je pročitao odluku: Iz razloga koje sam izneo, Veće odlučuje - po tački 1. Progon kao zločin protiv čovečnosti - većinom, Veće proglašava da optuženi nije kriv. Po tački 4. Proterivanje kao kršenje zakona i običaja ratovanja - većinom, nije kriv. Po tački 8. Mučenje kao kršenje zakona i običaja ratovanja - većinom, nije kriv. Po tački 9. Okrutno postupanje kao kršenje zakona i običaja ratovanja - većinom, nije kriv. Po tački 10. Deportacija kao zločin protiv čovečnosti - većinom, nije kriv. Po tački 11. Nehumana dela premeštanja kao zločin protiv čovečnosti - većinom, nije kriv. Po tački 12. Bezobzirno razaranje gradova, naselja ili sela - većinom, nije kriv. Po tački 13. Uništavanje ili hotimično oštećivanje objekata namenjenih religiji ili obrazovanju kao kršenje zakona i običaja ratovanja - većinom, nije kriv. Po tački 14. Pljačkanje javne ili privatne imovine kao kršenje zakona i običaja ratovanja - jednoglasno, nije kriv. Oslobađanjem po svih devet tačaka optužnice, nalog za hapšenje Tužilaštva postaje bespredmetan. Šešelj je slobodan čovek.

11:13 - Šešelj govorima hrabrio vojnike, bez namere za činjene zločina. Veće je zaključilo da je Šešelj zaista održao nekoliko spornih govora, ali većina članova Veća nije mogla da odbaci mogućnost da su ti govori održani u kontekstu sukoba, s ciljem podizanja morala vojnika, a ne da izazove zločin. Nije moguće zaključiti, van razumne sumnje, da je Šešelj pozivao i na uništenje "balija" - većina članova Veća ceni da je Šešelj učestvovao u ratnim naporima, tako što je ohrabrivao vojnike. 

11:08 - Većina članova veća je zaključila da tužilac nije dokazao postojanje udruženog zločinačkog poduhvata

Rogozin poručio Šešelju: Čestitam prijatelju!
11:02 - Dobrovoljci slani za odbranu stanovništva - Dokazi ne omogućavaju zaključak da je proglašenje autonomije u Hrvatskoj i BiH rezultat kriminalne namere, niti je Šešelj bio vođen političkom strašću da se stvori velika Srbija. Dobrovoljci su slani kao pomoć narodu. Iz više dokaza proizlazi da regrutovanje i raspoređivanje dobrovoljaca od strane Šešelja i njegove stranke, i saradnja s drugim stranama u tome, uključujući i JNA, ne predstavlja nezakonitu delatnost. Naprotiv, kontekst rata mu je mogao dati solidno opravdanje. Razlog za slanje doborovljaca nije bio činjene zločina, nego podrška ratnim naporima.
10:49 - Slučaj Hrtkovci - nema odgovornosti. Prema izjavi predsedavajućeg, većina članova Veća je konstatovala, bez obzira na Šešeljev govor 6. maja 1992. godine, u kojem poziva na proterivanje Hrvata, da Tužilaštvo ne navodi se da je Šešelj direktno učestvovao u razmeni kuća u Vojvodini, a te ugovore o razmeni tužilac je prikazao kao glavno sredstvo za proterivanja Hrvata iz Hrtkovaca. Ne postoje elementi za bilo kakvu odgovornost za zločine protiv čovečnosti u ovom slučaju.
Svetski mediji o Šešelju: Oslobođen prkosni srpski ultranacionalista
10:46 - Većina članova Veća, s jednim izuzetkom, uočava manjkavost dokaza koje izvodi Tužilaštvo.
10:44 - Tužilac izvodi opšte tvrdnje, koje ne potvrđuju dokazi. Tužilaštvo, s jednim izuzetkom, nije dokazalo razumne sumnje da je civilno stanovništvo bilo izloženo sistematskom napadu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Postojao je oružani sukob između protivničkih vojnih snaga, koji su obuhvatili civilne elemente. Tužilac nije jasno pokazao da su civili bili masovno na meti. 

10:41Nije bilo dokaza da je bilo povezanosti Šešelja sa Arkanovim "Tigrovima" i Crvenim beretkama. Nije pronađena hijerahjiska veza između Šešelja i grupe iz Loznice, jedinice Srpske garde.

10:35 - Razlikovanje "šešeljevaca" i "četnika". Prema mišljenju Veća, "šešeljevci" su se mogli identifikovati prema fizičkom izgledu i odeći. Veće je pažljivo identifikovalo pojedince sa Srpskim četničkim pokretom, izbegavajući identifikovanje pojma "četnik" sa "šešeljevac".
Hrvatski premijer u šoku: Sramotna presuda, Srbija da reaguje

10:24 - Neujednačeni argumenti Tužilaštva. Sudsko veće Izražava žaljenje zbog maksimalističkog pristupa Tužilaštva, čime je kompromitovan postupak. Iste činjenice koje se kvalifikuju kao ubistvo, mučenje, deportacije, razaranje i pljačke isto se podvode i pod dela progona. Tužilac je imao cirkularni pristup u kome svako krivično delo dobija više kvalifikacija, na šta je Veće upozoravalo Tužilaštvo.

10:20 - Tužilaštvo tvrdi da je Šešelj učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa Slobodanom Miloševićem, vojnim i paravojnim snagama, "četnicima" i "šešeljevcima", kao i da je njegova glavna uloga bila rasparivanje mržnje i regrutovanje dobrovoljaca za srpske snage koje su delovale u BiH i Hrvatskoj.
10:01 - Počelo čitanje sažetka presude, a sama presuda, prema rečima predsedavajućeg suda, ima više od 100 strana i dva aneksa.
Vojislav Šešelj je najavio da neće pratiti izricanje presude putem video linka.

b

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.03.2016. 11:28
***Ж**И**В**Е**О*******В**О**Ј**И**С**Л**А**В******Ш**Е**Ш**Е**Љ***** ............................................................................................................................... ***********Ж**И**В**Е**Л**И**********Р**А**Д**И**К**А**Л**И************* ............................................................................................................................. ***Ж**И**В**Е**О*******В**О**Ј**И**С**Л**А**В******Ш**Е**Ш**Е**Љ***** ............................................................................................................................... ***********Ж**И**В**Е**Л**И**********Р**А**Д**И**К**А**Л**И************* ............................................................................................................................. ***Ж**И**В**Е**О*******В**О**Ј**И**С**Л**А**В******Ш**Е**Ш**Е**Љ***** ............................................................................................................................... ***********Ж**И**В**Е**Л**И**********Р**А**Д**И**К**А**Л**И************* ............................................................................................................................. ***Ж**И**В**Е**О*******В**О**Ј**И**С**Л**А**В******Ш**Е**Ш**Е**Љ***** ............................................................................................................................... ***********Ж**И**В**Е**Л**И**********Р**А**Д**И**К**А**Л**И************* ............................................................................................................................. ***Ж**И**В**Е**О*******В**О**Ј**И**С**Л**А**В******Ш**Е**Ш**Е**Љ***** ............................................................................................................................... ***********Ж**И**В**Е**Л**И**********Р**А**Д**И**К**А**Л**И************* ............................................................................................................................. ***Ж**И**В**Е**О*******В**О**Ј**И**С**Л**А**В******Ш**Е**Ш**Е**Љ***** ............................................................................................................................... ***********Ж**И**В**Е**Л**И**********Р**А**Д**И**К**А**Л**И************* .............................................................................................................................
Četvrtak 31.03.2016. 10:16
Није почело изрицање пресуде Шешељу већ је почело изрицање пресуде Србији и Републици Српској .муслимани,хрвати и шииптари тражиће од Србије ратну оштету .Народ Србије је довео на власт ДС који су похапсили све Србе који су давали свој живот за Републику Српску и српски народ.Живела америчка демократија живела уживајте у америчку демократију .
Četvrtak 31.03.2016. 11:39
Lepo je covek jos onomad rekao sta predstavnici Haskog tribunala da mu urade... Tako stoji u tekstu.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online